24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βόστρων Τιμόθεος αντί για Μόσχας Κύριλλο

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη

Αννόβερο Γερμανίας

«Την εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου αρχιερείς από έξι κατά τόπους Εκκλησίες συλλειτούργησαν στον ιερό καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουδαπέστης», αναφέρει σε δελτίο του το ΤΕΕΣ (Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων) του Πατριαρχείου Μόσχας. Το σωστό βέβαια θα ήταν να αναφέρει ότι η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου των ΕΛΛΗΝΩΝ στη Βουδαπέστη. Διότι ο ναός αυτός άρχισε να κτίζεται το 1797 από Έλληνες εμπόρους και εγκαινιάσθηκε το 1801 και τα τελευταία 70 χρόνια τελεί υπό ρωσική κατοχή. Το ότι ο ναός αυτός είναι ελληνικός το γνωρίζουν οι πάντες και επομένως και οι Αρχιερείς που αναφέρεται ότι συλλειτούργησαν, άλλωστε σε πάμπολλα σημεία του ναού υπάρχουν ελληνικές επιγραφές.

Ένα από τα πολλά «καλά» που έχουν προσφέρει οι Ρώσοι στους Έλληνες Ορθοδόξους είναι και η κατοχή αυτού του ναού. Κατά τα άλλα περιμένουν ορισμένοι αφελείς την υλοποίηση κάποιων δήθεν προφητειών που λένε ότι, οι Ρώσοι θα πάρουν την Πόλη και θα τη δώσουν στους Έλληνες. Εδώ αυτά που ήταν πέρα για πέρα δικά μας, μας τα πήραν και άλλα περιμένουμε να μας δώσουν. Πέρα από ουτοπία αυτά αποτελούν «όνειρα θερινής νυκτός» και μάλιστα ασελήνου. Τέλος πάντων!

Κατά το δελτίο του ΤΕΕΣ οι Αρχιερείς αυτοί προσήλθαν προκειμένου να συνεορτάσουν με τον Μητροπολίτη Βουδαπέστης και Ουγγαρίας κ. Ιλαρίωνα την επέτειο της συμπλήρωσης 35 ετών ιεροσύνης του. Είναι αξιοπερίεργο ότι δεν υπήρξε εκπρόσωπος του Πατριάρχου Μόσχας, ούτε και αναγνώσθηκε κάποιο Πατριαρχικό Μήνυμα για την επέτειο του άλλοτε ισχυρού νούμερο δύο της Ρωσικής Εκκλησίας. Η μοναδική ρωσική εκπροσώπηση ήταν εκ Γερμανίας και ρητά αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ρούζας κ. Τύχων ευχήθηκε στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα εκ μέρους ης εκκλησιαστικής επαρχίας Βερολίνου και Γερμανίας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η ηχηρή απουσία εκπροσώπησης του Πατριάρχη Μόσχας επιβεβαιώνει άραγε την ρήξη του άλλοτε ισχυρού δίδυμου Κυρίλλου Ιλαρίωνα; Μάλλον ναι! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων από τότε που μετετέθη στην ισχνή ποιμνίου Μητρόπολη Βουδαπέστης και Ουγγαρίας έπαψε να ασχολείται με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Την πιθανή πικρία της απουσίας εκπροσώπησης του Πατριάρχου και κατ’ επέκταση του Πατριαρχείου Μόσχας ήρθε να απαλύνει η παρουσία του Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμοθέου, ο οποίος σύμφωνα πάντα με το δελτίο του ΤΕΕΣ, όχι μόνον συμμετείχε αλλά και προέστη της Θείας Λειτουργία ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Όπως μάλιστα αναφέρεται: «μετέφερε στον εορτάζοντα τις ευχές και τις συγχαρητήριες προσρήσεις του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης Θεοφίλου».

Αν αυτοβούλως συμμετείχε ο Μητροπολίτης Βόστρων, τότε θα μπορούσε να εκληφθεί η ενέργειά του αυτή ως εκδίκηση εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη όταν η υπ’ αυτόν Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος το 1993 τον είχε καθαιρέσει, επειδή επιχείρησε να δραστηριοποιηθεί στην Αυστραλία χωρίς την άδεια του Φαναρίου, όμως ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε «υπακοή και πίστη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα δίκαια και προνόμιά του» και αποκαταστάθηκε. Παρόλα αυτά ο Βόστρων έπρεπε να λάβει υπόψη του ότι με αυτή την παρουσία του νομιμοποιεί την παράνομη κατάληψη από τους Ρώσους του ναού των Ελλήνων στην Ουγγαρία και θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός διότι και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο οποίο ανήκει, υπάρχουν ουκ ολίγες παράνομες καταλήψεις.

Αν όμως συμμετείχε όντως ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, τότε τα πράγματα αλλάζουν και γίνονται πολύ σοβαρά. Ενημερώθηκε άραγε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την συμμετοχή αυτή του Μητροπολίτη Βόστρων; Το έκαναν γνωστό στον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία, Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο; Φαντάζομαι πως όχι. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που δημιουργεί και την πίεση που ασκεί το Πατριαρχείο Μόσχας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, δεν παραγνωρίζουμε όμως και την άκρως φιλορωσική στάση του Μητροπολίτη Βόστρων, ο οποίος λέει τόνισε «την εξαιρετική προσφορά στην ενίσχυση και τη διάδοση της ορθοδόξου πίστεως» του κ. Ιλαρίωνα. Χάνουν και οι λέξεις το νόημά τους, όταν αναφερόμαστε για προσφορά στην ενίσχυση της Ορθοδόξου Πίστεως από εκείνον που υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της επιβολής του επιτιμίου της Ακοινωνησίας σε 5 από τις 15 Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Εκτός και αν εννοείται ως ενίσχυση της Ορθοδόξου Πίστεως η δημιουργία της Εξαρχίας στην Αφρική από τη Ρωσική Εκκλησία η οποία ήδη έχει αρχίσει την έντονο ενεργοποίησή της με την επίσημη αναγνώρισή της από τις κυβερνήσεις ορισμένων αφρικανικών κρατών, τις μαζικές βαπτίσεις και την κατάρτιση στη Μόσχα των μελλοντικών κληρικών της Πατριαρχικής Εξαρχίας.

Ο Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος  όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας κ. Θεοδόσιος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχουν επιδοθεί σε τέτοιον φιλορωσικό αγώνα που και ο Μητροπολίτης Ιλαρίων θα ζήλευε, αν και μετά την ουσιαστική υποβάθμισή του έχει αρχίσει να διαφοροποιείται σε ορισμένα θέματα και μάλιστα θεωρώ απόλυτη αποστασιοποίηση το γεγονός ότι, τέλεσε Θεία Λειτουργία προ της επιθανατίου κλίνης του αείμνηστου Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου Γουέαρ και τον κοινώνησε, ενώ όπως γνωρίζουμε ο μακαριστός ήταν Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και το Πατριαρχείο Μόσχας έχει σε ακοινωνησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Θα αναρωτιέστε ίσως κάποιοι, γιατί κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά μόνο στον Μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο και όχι σε όλους που συμμετείχαν. Διότι εκτός από το ομόδοξον, έχουμε και το όμαιμον και το ομόγλωσσον και το ελληνικό φιλότιμο επιβάλει, όταν πας στο σπίτι του αδελφού σου τουλάχιστον να του λες μια καλημέρα!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ