19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πανηγύρισε η Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου

Το Νιχώρι του Βοσπόρου πανηγύρισε και φέτος επί τη Αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στον Ι. Ναό της Παναγίας Κουμαριωτίσσης των ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου.

Σήμερα το απόγευμα, Τρίτη 23 Αυγούστου 2022, έγινε και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στον αυλόγυρο του Ναού, με τη συμμετοχή πολλών πιστών. Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

Χθες, Δευτέρα 22 Αυγούστου, το απόγευμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ 2022” που διοργανώνει η Κοινότητα Νεοχωρίου, έλαβε χώρα στον αυλόγυρο του Ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, μια εκδήλωση γαστρονομίας.

Η γνωστή σε όλες και όλους μαγείρισσα και τηλεπαρουσιάστρια, Μαρία Εκμεκτσίογλου, ταξίδεψε τους παρευρισκομένους στις προσφυγικές κουζίνες, στο απόλυτο σημείο συνάντησης και συνύπαρξης των πολιτισμών και θρησκειών της Μικράς Ασίας.

Την Μαρία Εκμετσίογλου παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κοινότητας και Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε Λάκης Βίγκας.

Το δελτίο τύπου της Κοινότητος Νεοχωρίου αναφέρει τα εξής:

Με σεμνότητα, ιεροπρέπεια και με την πατροπαράδοτη Πολίτικη αρχοντιά, τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό μας οι προγραμματισθείσες Ιερές Ακολουθίες, με τη συμμετοχή κλήρου και λαού, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Την Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022, τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τόν Σεβ. Επόπτη μας, τον οποίον πλαισίωσαν οι Αιδεσιμολ. Οικονόμος κ. Φιλόθεος Κελεπούρης, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Ευαγγελιστρίας Προπόδων Ταταούλων και Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητός μας.

Στη συνέχεια, στον αυλόγυρο του Ιερού μας Ναού, στα πλαίσια των «ΘΕΟΤΟΚΕΙΩΝ 2022», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση Γαστρονομίας, με την διεθνώς γνωστή κα Μαρία Εκμετσίογλου, η οποία ανέδειξε τα κοινά σημεία της τέχνης της, που υπάρχουν σε πολλούς πολιτισμούς της περιοχής της Μικράς Ασίας. Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, προλόγισε ο κ. Παντελεήμων Βίγκας, Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε και Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητός μας. Στο τέλος όλοι γεύθηκαν από το νόστιμο φαγητό, που ετοίμασε ενώπιον του κοινού η κα Εκμετσίογλου.

Την Τρίτη, 23 Αυγούστου 2022, το πρωί, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του Σεβ. Επόπτη μας και συλλειτουργούντων των ανωτέρω δύο Ιερέων.

Αργά το απόγευμα της ιδίας ημέρας τελέσθηκε ο Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του ιδίου Αρχιερέα, τον οποίο πλαισίωσαν οι διαληφθέντες δύο Ιερείς και διακόνησε ο νεοχειροτονηθείς Πατριαρχικός Διάκονος κ. Επιφάνιος Καμιάνοβιτς. Πριν από την Απόλυση και σύμφωνα με την παράδοση λιτανεύτηκε η ιερά εικόνα της Παναγίας Κουμαριωτίσσης γύρω από τον Ιερό Ναό, κατά τη διάρκεια της οποίας προσευχηθήκαμε για την υγεία όλων των ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών, καθώς επίσης και για την ανάπαυση των κτιτόρων της εκκλησίας μας, των κεκοιμημένων Νιχωριτών και των μελών των κατά καιρούς Εκκλησιαστικών Επιτροπών. Μετά από την επάνοδο της εικόνας στον Ναό, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και διεξαγωγή της πανηγύρεως και ευχήθηκε προς όλους τα δέοντα.

Μετά τις λειτουργικές συνάξεις των δύο εορτασίμων ημερών παρατέθηκαν, μέσα σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα, θαυμάσιες δεξιώσεις στην Κοινοτική αίθουσα. Εκεί δόθηκε η καλή ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας μεταξύ των ενοριτών μας και άλλων προσκυνητών, τόσο από διάφορα σημεία της Πόλης όσο και από την Ελλάδα.

Η πανηγυρίζουσα Κοινότητά μας εύχεται σε όλους τους αγαπητούς Νιχωρίτες, τους ευλαβείς προσκυνητές, τους καλούς φίλους και γενναιόδωρους υποστηρικτές της, να έχουν διαρκή την ευλογία της Παναγίας μας στη ζωή τους.

Χρόνια πολλά!

Και του χρόνου!

BASIN BÜLTENİ

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı

Meryem Ana Yortusu Anma etkinlikleri.

Meryem Ananın (Theotokos) göğe yükselişinin 9.cu günü ayinlerini bölgemizden sorumlu Metropolit Sayın Athenagoras yönetmiştir.

Ayinlere Peder Kostantinos Vartholomaios,Peder Filotheos Kelepouris ve Diakos Epifanios Kamianovich katılmışlardır.

Muganniler:

Nikos Papageorgiou, Athanasios Lingas ve Panayotis Dakos.

22 Ağustos 2022 Pazartesi akşam Panayia Kilisemizde akşam ayini gerçekleşmiş ve bayramın ön günü duaları okunmuştur .

Ayin sonrası Theotokia 2022 Kültür etkinlikleri kapsamında, Gastronomi Dünyasının tanınmış isimlerinden Şef-Yazar ve İşletmeci Maria Ekmekçioğlu ile “İki Yakanın Lezzetleri” konulu gastronomi etkinliği gerçekleşmiştir.

Maria Ekmekçioğlu bizlere bu etkinlikte kendisinin mutfak ile tanışmasından başlayıp bugünlere kadar devam eden hayatından bir özet geçmiş ve iki kültürün ortak yemeklerinden olan Midyeli Pilav gerçek ismiyle Midye Salma tarifini verip pişirmiştir .

Yemek tadımları yapılıp katılanların da hayatlarından hatıralarını anlatarak etkinlik sonlandırılmıştır.

23 Ağustos 2022 Salı sabahı, Kutsal Ayin akşamı ise akşam duası okunup Meryem Ananın ikonası ve tabut tasviri kilise etrafında gezdirilerek ibadetimiz son bulmuştur.

Ayinlerde Metropolitimiz günün anlamını ve Meryem Ananın herkesin gönlündeki yerini tasvir eden vaazlarda bulunmuştur.

İki günlük Anma ayinleri sonrası cemaat sohbeti kilise salonunda yurt dışı ve şehrin birçok ilçesinden katılan misafirler ile gerçekleşmiştir.

1960 lara kadar Yeniköyle bütünleşmiş olan bu önemli ve de kutsal günü hep birlikte kutlayabilmenin sevinci ve seneye tekrarını nasip etmesi dileği ile ayrıldık.

Meryem Ananın bereketi ve takdisleri üzerinizde olsun .

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ