14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για το “Ανέσπερον Φως εκ Φαναρίου” του Φιλαδελφείας Μελίτωνος

ΜΝΗΜΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΜΕΛΙΤΩΝΟΣ ΧΑΤΖΗ (1913-1989)

Ανέσπερον Φως εκ Φαναρίου

Αντ. Στεφ. Παριζιάνος

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος, (Μάιος 2022) με επιμέλεια του Σεβ. Μητροπ. Φιλαδελφείας Δρος Μελίτωνος Καρά το βιβλίο με τον επάνω αναφερόμενο τίτλο «Εις Μνημόσυνον Αιώνιον» για τον Αείμνηστο και Σεβάσμιο Ιεράρχη Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Κυρό Μελίτωνα Χατζή.

Στο προλογικό του μήνυμα η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «…Ο Χαλκηδόνος Μελίτων είχε αφιερώσει την ζωήν του εις την διακονίαν της Μεγάλης Εκκλησίας. Εθεώρει το Φανάριον «φορέα υψίστων αξιών», «φύλακα του θησαυρού της αμωμήτου ημών πίστεως και της ιεράς παραδόσεως της Ανατολής, επενδεδυμένης τας άλλας παραδόσεις του Γένους», πύλην της Ανατολής ανεωγμένην προς τη Δύσιν» και ευαίσθητον δέκτην των μηνυμάτων της Δύσεως».

Ακολουθεί το προλογικό γραπτό του Γεν. Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Φαναρίου Αγαθάγγελος, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «στην παρούσα έκδοση προβάλλεται και αποκαλύπτεται, μέσα από τους θεολογικούς λόγους και το κήρυγμα του αοιδίμου ιεράρχου της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας, η αγωνία του για την διακονία με αγάπη και θυσία για τον κάθε άνθρωπο…».

Ακολουθεί μετά ένα βαρυσήμαντο κείμενο για τον βίο του αειμνήστου Ιεράρχου «Προθεωρία τιμής και μνήμης» από τον συγγραφέα στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα ακολουθούντα κείμενα αποτελούν μαρτυρίαν αληθή του «πιστεύω» και της «εκφράσεως» της πορείας ουχί βεβαίως μόνο μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου…».

Στην παρούσα έκδοση δημοσιεύονται αξιόλογες ομιλίες και λόγοι του αείμνηστου Ιεράρχη, με πλούσιο νοηματικό περιεχόμενο. Δημοσιεύονται επίσης γραμμένα κείμενα ιδιοχείρως.

Χαρακτηριστική και εντυπωσιακή η προσωπογραφία του αειμνήστου Ιεράρχη στο εξώφυλλο της παρούσης εκδόσεως η οποία καταλήγει με αποσπάσματα από ομιλίες του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος Κυρού Μελίτωνος «Τα πάθη της Μεγάλης εκκλησίας» και μεταξύ άλλων αναφέρει: «εδώ η θέσις εις το θείον Πάθος είναι η κοινωνία των παθημάτων του Χριστού και ο αντίλογος εις την Σταύρωσιν είναι η συσταύρωσις. Και από την συνύπαρξιν αυτήν Σταυρώσεως και συσταυρώσεως εκπηγάζει και εκπηδά το κήρυγμα και το βίωμα της Αναστάσεως.

Όσοι γνωρίσαμε και βιώσαμε τον αείμνηστο Γέροντα γνωρίζουμε ότι όλα τα γραφόμενα ανταποκρίνονται πλήρως στην προσωπικότητά του, πάντοτε σοβαρός, μετρημένος, δημιουργούσε δέος και συμπάθεια σε όποιον τον άκουε. Ο γράφων πολλές φορές έψαλε σε ακολουθίες που λειτουργούσε και δη στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Παναγίας των Εισοδίων Σταυροδρομίου, όπου με πρόσκληση του Σεβ. Μητροπ. Χαλδίας Κυρού Κυρίλλου λειτούργησε στην πανήγυρη του Ι. Ναού, κατά κακή σύμπτωση ξέσπασε πυρκαγιά και καιγόταν το κέντρο της ηλεκτρικής εγκατάστασης εντός του Ι. Βήματος, αμέσως έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κατεστάλη η πυρκαγιά, βγήκε με ψυχραιμία και το αγέρωχο ύφος του στην Ωραία Πύλη και αποτεινόμενος σε εμάς τους ψάλτες ηχηρά είπε: «Συνεχίστε».

Δυστυχώς ο μακαριστός Ιεράρχης έπεσε και θύμα της πολιτικής καταστάσεως και ενώ ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος να ανακηρυχτεί Οικουμενικός Πατριάρχης μετά τον Πατριάρχη Αθηναγόρα, διεγράφη το όνομα του από τις τουρκικές αρχές, παρόλα ταύτα ήταν ο Πατριάρχης στην καρδιά του κάθε ρωμιού της Πόλης μας. Αιωνία του η μνήμη.

Θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα Σεβ. Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα για την άριστη έκδοση για την οποία ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη. Επίσης τον ευχόμαστε καλή δύναμη και επιτυχία στην νέα έκδοση που ανέλαβε να επιμεληθεί για την συγγραφή της εκατονταετηρίδας της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων.

Αντιγόνη, 1η Αυγούστου 2022

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ