24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Αυστραλίας Μακάριος στην Αγία Παρασκευή Blacktown στο Σύδνεϋ

Να δώσουμε τον Χριστό στα παιδιά μας και να υπερασπιζόμαστε με θάρρος την πίστη μας, ήταν τα δύο κεντρικά μηνύματα τα οποία τόνισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ενώπιον των πιστών της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Blacktown στο Σύδνεϋ, όπου ιερούργησε το πρωί της Κυριακής, 31 Ιουλίου, τιμώντας μεθεορτίως τη μνήμη της Προστάτιδος της Ενορίας, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, και τη μνήμη του Αγίου Ιωσήφ του από Αριμαθαίας.

Μιλώντας εν πληθούση εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε και ανέλυσε σημεία από τους βίους των δύο Αγίων, τα οποία είναι άξια παραδειγματισμού από τους σύγχρονους Χριστιανούς.

Για τη μεν Αγία Παρασκευή, εστίασε ιδιαίτερα στην ανατροφή που της έδωσαν οι ευλαβείς γονείς της, οι οποίοι, μολονότι είχαν οικονομική άνεση, πρόταξαν την ανάγκη να εξασφαλίσουν για τη θυγατέρα τους τον πολυτιμότερο όλων των θησαυρών, δηλαδή να γνωρίσει τον Χριστό και να αποκτήσει χριστιανική παιδεία.

Απευθυνόμενος στους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες που βρίσκονταν ανάμεσα στο εκκλησίασμα, ο Αρχιεπίσκοπος τους παρότρυνε πατρικά να μιμηθούν αυτό το παράδειγμα και να μεταδώσουν στους νέους την αγάπη τους για τον Χριστό». «Ο Χριστός είναι αυτός που θα τους ενδυναμώσει», επισήμανε, «μα πάνω από όλα θα διαμορφώσει την καρδιά και τη συνείδησή τους».

Αναφερόμενος στον Άγιο Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Εκκλησία μας στις 31 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος έκανε λόγο για έναν μεγάλο Άγιο, ο οποίος υπήρξε κρυφός μαθητής του Χριστού, και υπενθύμισε ότι ήταν εκείνος που, μαζί με τον Νικόδημο, κατέβασε από τον Σταυρό και ενταφίασε με πολύ σεβασμό το σώμα του Κυρίου. Έμφαση, μάλιστα, έδωσε στο γεγονός ότι ο Ιωσήφ, όταν όλοι οι άλλοι είχαν εξαφανιστεί μετά από τη Σταύρωση, εκείνος βρήκε το θάρρος να απευθυνθεί στον Πιλάτο και να του ζητήσει την άδεια να λάβει το σώμα του Εσταυρωμένου. Το θάρρος αυτό, όπως επισήμανε, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους στη σύγχρονη εποχή, ώστε να αντιστέκονται στις επιταγές της εκκοσμικευμένης κοινωνίας και να υπερασπίζονται την πίστη, τις αξίες και τις παραδόσεις της Εκκλησίας μας.

«Όταν ζήσουμε τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, θα υπάρξουν στιγμές που θα αισθανθούμε τελείως μόνοι, όπως ακριβώς αισθάνθηκε ο Ιωσήφ», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος, για να υπογραμμίσει, ωστόσο, τούτο αναγκαίο για να ζήσει κανείς την πνευματική ζωή. «Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο σκοτεινός είναι ο ουρανός, τόσο πιο πολύ φέγγουν τα αστέρια και πολύ πιο εύκολα μπορούμε να τα δούμε. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην πνευματική ζωή», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, ενώ ολοκλήρωσε τον λόγο του με εγκάρδιες πατρικές ευχές προς τη διοίκηση, τους κληρικούς και τους πιστούς της Ενορίας – Κοινότητας Αγίας Παρασκευής Blacktown.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ