17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο

Η Τένεδος πανηγύρισε και φέτος την μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, με τη συμμετοχή Τενεδίων από όλο τον κόσμο και προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Την παραμονή της εορτής, 25 Ιουλίου 2022, τελέστηκε ο Μ. Εσπερινός και η Λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγίας στους δρόμους του νησιού, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης.

Σήμερα, Τρίτη 26 Ιουλίου, ο Σεβ. Ίμβρου κ. Κύριλλος προέστη της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας στο εξωκκλήσι της Αγίας, στην ομώνυμη περιοχή.

Η Αγία Παρασκευή αναφέρεται στους κώδικες της Παναγιάς σαν μοναστήρι χωρίς μοναχούς, με το αγίασμα «με προσκτίσματα δύο οικίες, ένα καφενείο (ανακαινίστηκε), ένα φούρνο, αυλάς και αμπέλους 15 στρεμμάτων, 17.000 κλήματα, κήπους, λόφους και αγρούς 60 στρεμμάτων».

Η εκκλησιά, ανακαινισμένη, έχει εντοιχισμένα αρκετά δομικά και αρχιτεκτονικά μέλη του παλιού ναού. Ένα πεσσό θωρακίου, ένα ελεύθερο, σπασμένο αμφικιονίσκο και δύο ανέπαφους, μεγάλους, μαρμάρινους, στην είσοδο του αγιάσματος. Δύο, ωστόσο, κομμάτια στην πρόσοψη, το ένα (κόκκινη πέτρα) ιωνικό κυμάτιο και οδόντες, το δε άλλο με ιωνικό κυμάτιο (κίτρινη πέτρα) από θριγκό αρχαίου κτηρίου ή ανήκουν σε προχριστιανικό ιερό ή σε μια πρώιμη παλαιοχριστιανική. Η υπόγεια δεξαμενή (κάτω από το ιερό) είναι καλοφτιαγμένη με θόλο από λαξευμένη πέτρα, αποτελούσε την cisterna του μοναστηριού. Η παλαιά βρύση, του 1731, εκεί στα πλατάνια αναφέρει: «ΜΝΗΜΙ ΤΙΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΑΚΕΝΗΣ ΤΟΥ ΗΔΑΤΟΣ ΜΑΝΟΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΙΚΟΝΟΜΟΥ 173. ΙΟΥΛΙΟΥ 26».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ