17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η επίσκεψη του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου στην Μ. Βρετανία

Φως Φαναρίου

Ο Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Μ. Βρετανία.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας στο Λονδίνο. Ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων κ. Νικήτα για την οικονομική ενίσχυση που παρέχει στην Ουκρανία και για την γενικότερη στήριξη του Ορθόδοξου ουκρανικού λαού – που δοκιμάζεται από τη ρωσική εισβολή – από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 7 Ιουλίου 2022, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος στο Παλάτι Λάμπεθ, την επίσημη κατοικία του πνευματικού ηγέτη της Εκκλησίας της Αγγλίας και της Αγγλικανικής παγκόσμιας κοινότητας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι Τζάστιν Γουέλμπι. Ο Προκαθήμενος της OCU συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Αρχιεπίσκοπο κ. Ευστράτιο.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στα σκαλιά του Ανακτόρου του Λάμπεθ από το προσωπικό του.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Ουκρανίας, καθώς και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας την εποχή της ωμής απρόκλητης επίθεσης από τη Ρωσία. «Η επικοινωνία με τους χριστιανούς που υποφέρουν μας οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση του Σταυρού του Χριστού», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μητροπολίτης κ. Επιφάνιος μίλησε στον πνευματικό ηγέτη της Εκκλησίας της Αγγλίας για την προσωπική του εμπειρία από τον πόλεμο, για όσα είδε και άκουσε στις βομβαρδισμένες πόλεις και χωριά, για το κοινωνικό έργο της OCU με στόχο να βοηθήσει τα θύματα, καθώς και για τη ζωή της Ουκρανικής Ορθοδοξίας και τις αλλαγές που συντελούνται σε σχέση με τον πόλεμο.

«Είμαστε ευγνώμονες σε εσάς, ευγνώμονες σε όλους τους Χριστιανούς και τους ανθρώπους καλής θέλησης, σε ολόκληρο τον κόσμο για τη βοήθεια, την υποστήριξη και τη συμπάθεια που λαμβάνει η Ουκρανία. Και κυρίως είμαστε ευγνώμονες για την προσευχή. Γιατί πιστεύουμε ότι ο Κύριος ακούει τις ειλικρινείς προσευχές και βοηθά αυτούς που μάχονται ενάντια στο κακό.

Το πραγματικό κακό έχει έρθει στη γη μας. Όταν βλέπεις τη μαζική ταφή των θυμάτων της ρωσικής γενοκτονίας κατά των φιλήσυχων κατοίκων του Μπούτσι, όταν ακούς τις μαρτυρίες των θυμάτων για το θάνατο των συγγενών και φίλων τους, την απάνθρωπη σκληρότητα και βία που διαπράττουν οι Ρώσοι κατακτητές, καταλαβαίνετε ότι δεν οδηγούνται από καμία πνευματική αξία, αλλά από διαβολικό μίσος και κακία. Γιατί ένας κανονικός άνθρωπος δεν είναι ικανός για τέτοια σκληρότητα», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Τόνισε ότι κάθε μέρα του πολέμου φέρνει νέα δεινά και ως εκ τούτου η Ουκρανία χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια στον αγώνα κατά του επιτιθέμενου προκειμένου να τον σταματήσει και να τον αποτρέψει από το να καταστρέψει την Ουκρανία και να συνεχίσει την εξάπλωση του κακού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Ο ουκρανικός λαός υποφέρει πολύ από αυτόν τον βάναυσο πόλεμο. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα, κυριολεκτικά κάθε μέρα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων. Αυτό είναι το τρομερό τίμημα που πληρώνει ο λαός μας για την ελευθερία του και το δικαίωμα σε μια ειρηνική ζωή. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την προσευχή σας, καθώς και για όλη τη βοήθεια που μας παρείχε ο λαός και η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας», σημείωσε ο Μακαριώτατος κ. Επιφάνιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Welby είπε ότι η Εκκλησία της Αγγλίας και ο ίδιος προσωπικά καταδικάζουν κατηγορηματικά τόσο τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ρωσικός στρατός όσο και τις προσπάθειες του αρχηγού του Πατριαρχείου Μόσχας, Κυρίλλου, να τα δικαιώσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ κάλεσε επισκέπτες από την Ουκρανία να παρακολουθήσουν την Θ. Ευχαριστία, την οποία τέλεσε στο παρεκκλήσι του παλατιού. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας έγιναν προσευχές για ειρήνη στην Ουκρανία, για τους ανθρώπους που υποφέρουν και για το έλεος του Θεού σε αυτούς. Στο τέλος της Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Ουέλμπι γονάτισε και ζήτησε ευλογία από τον Μητροπολίτη Επιφάνιο και τον κάλεσε να δώσει ευλογία σε όλη τη σύναξη.

Προς τιμήν του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρατέθηκε επίσημο δείπνο, μετά το οποίο η συνομιλία συνεχίστηκε με διευρυμένη ομάδα συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στη διδασκαλία του Χριστού για την αγάπη, στο πώς διαμορφώνει την πίστη της Αγγλικανικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας και πώς εφαρμόζεται στη ζωή στην Ουκρανία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιουστίνος διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς προσκεκλημένους της Αγγλικανικής Εκκλησίας για τη συνεχή υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας, ιδίως με τη συλλογή κεφαλαίων για ανθρωπιστική βοήθεια και την αποδοχή προσφύγων.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος και ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος μοιράστηκαν ιστορίες για τη ζωή και τη διακονία εν μέσω της φρίκης του πολέμου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων και συζήτηση για τη συνέχιση των οικουμενικών σχέσεων. «Θα χαρούμε να σας δούμε στο Κίεβο και να σας καλωσορίσουμε», είπε ο Κιέβου Επιφάνιος.

Μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Dmani και Agarak-Tashir κ. Ζήνωνα, επικεφαλής των ενοριών του Πατριαρχείου Γεωργίας στη Μεγάλη Βρετανία, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος επισκέφθηκε τον Γεωργιανό Καθεδρικό Ναό προς τιμήν της Γεννήσεως του Χριστού στο Λονδίνο. 

«Πιστεύω ότι αυτή η ημέρα θα μείνει στην ιστορία, καθώς ο Μακαριώτατος είναι ο δεύτερος Προκαθήμενος Τοπικής Εκκλησίας μετά τον Καθολικό-Πατριάρχη Ηλία που επισκέπτεται την εκκλησία μας. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς», τόνισε ο Γεωργιανός ιεράρχης.

«Αγαπητέ Αρχιεπίσκοπε, είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, για να προσευχηθώ για την Ουκρανία, να νιώσω αδελφική αγάπη και υποστήριξη. Γνωρίζουμε ότι ο ευσεβής γεωργιανός λαός προσεύχεται και μας υποστηρίζει σε αυτές τις δύσκολες δοκιμασίες που περνάμε. Σας ευχαριστώ για αυτό, για όλα όσα κάνετε εσείς προσωπικά», τόνισε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ