23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε την Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022, ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Εξοχ. κ. Péter Szijjártó, ο οποίος έγινε θερμά δεκτός από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεώς τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, για τη διακονία της Εξαρχίας του στην Ουγγαρία, καθώς και για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι οι δραματικές συνέπειες του υπό εξέλιξη πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Εξοχ. κ. Szijjártó συνόδευαν ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Άγκυρα Εξοχ. κ. Viktor Mátis, και το υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών  Εξοχ. κ. Péter Sztáray.

Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη συνάντηση παρέστησαν οι Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ουγγαρία, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο Παναγιώτατος τέλεσε την Ιερά Ακολουθία της καταθέσεως του θεμελίου λίθου του υπό ανέγερση Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών, στο ανακαινιζόμενο ιστορικό συγκρότημα της οικογένειας Karolyi, συνολικής επιφανείας 9000 τμ, στο κέντρο της Βουδαπέστης, το οποίο η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας δώρισε, το 2017, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκειμένου να στεγαστεί σε αυτό η Εξαρχία Ουγγαρίας.

Νωρίτερα, το 2014, υπεγράφη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουγγρικής Κυβερνήσεως, Σύμφωνο Συνεργασίας, με το οποίο ρυθμίζονται οι σχέσεις της Εξαρχίας Ουγγαρίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Κράτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σύμφωνο Συνεργασίας επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος, τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία διαδραμάτισε στην ιστορία της Ουγγαρίας. «Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έφεραν εδώ την Ανατολική Χριστιανοσύνη, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα ως ζωντανή εκκλησιαστική κοινότητα. Ήδη πριν από την ίδρυση του κράτους το αρχαίο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως καλλιεργούσε σχέσεις με τον Ουγγρικό λαό και έστειλε τον επίσκοπο Ιερόθεο για να διαδώσει τον Χριστιανισμό», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο προοίμιο της Συμφωνίας που υπέγραψαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Εξοχ. κ.Viktor Orban.  

Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ