12.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025

Μέχρι και νεκρούς ανασταίνει ο ουρανοκατέβατος σταυρός του Λυκαβηττού

Ανδρέας Λουδάρος

Μέχρι και νεκρούς ανασταίνει ο «ουρανοκατέβατος» σταυρός του Λυκαβηττού σύμφωνα με τον κάτοχο του, ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη, ο οποίος ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή του βίντεο που αποδεικνύει του λόγου του το αληθές. Μάλιστα έχει συμβεί από τον σταυρό της θείας του, νεκρανάσταση…

«Ήθελα μια μέρα, κι έχω μια επιθυμία, αλλά περιμένω όλα τα στοιχεία τα ανθρώπινα, γιατί τα ουράνια τα έχω, να ανακοινώσουμε ένα μήνα πριν και να πω τι εστί Τίμιος Σταυρός, από που προήλθε και να πω όλη του την ιστορία. Σας πληροφορώ ότι όταν ανακοινωθεί για να μιλήσω για τον Τίμιο Σταυρό, ο κόσμος θα φτάνει μέχρι την Ομόνοια», είχε πει τον Φεβρουάριο του 2020 ο ιερέας στους πιστούς που συρρέουν στο ναό του Λυκαβηττού ανακοινώνοντας πως «θα έρθει η ώρα αποδεδειγμένα που θα μιλήσω όχι μόνο για το δικό μου βίωμα, αλλά θα βγάλω κάποια στοιχεία και κάποια θαύματα τα οποία ας έρθουνε και οι πιο δύσπιστοι να τα αναλύσουνε και να τα εξηγήσουνε. Δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο».

Και για να υποστηρίξει του λόγου του το αληθές ο ιερέας συνεχίζει στον λόγο του ισχυριζόμενος πως «υπάρχει και βίντεο, υπάρχει γραμμένο σε cd, ανάσταση νεκρού, πιστοποιημένο από γιατρούς. Υπάρχουν όλα τα πάντα ο,τιδήποτε γίνεται είναι γραμμένο».  

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ποια όμως είναι η ιστορία του Τιμίου Σταυρού που υποσχέθηκε πως θα αποκάλυπτε ο κληρικός; Ένα χρόνο μετά, τον Μάρτιο του 2021, σε εκπομπή που παρουσίασε στο διαδικτυακό κανάλι του με θέμα «Η Αληθινή ιστορία για την Ειρήνη την προσκυνήτρια», ο ίδιος ιερέας με δάκρυα στα μάτια και συχνές διακοπές εξαιτίας της συγκινησιακής φόρτισης, αποκάλυψε ότι ο σταυρός ήρθε από το πουθενά. Ουρανοκατέβατος…

Πως όμως ξεκινά η ιστορία;

Σχεδόν έναν αιώνα πριν, σε ένα χωριό της Κρήτης ζούσε μια γυναίκα, η Φιλοθέη Τζαγκαράκη, η οποία είχε έναν σταυρό ξύλινο, σαν αυτόν του Λυκαβηττού και σταύρωνε τον κόσμο. Σύμφωνα με απογόνους της Τζαγκαράκη, που ήταν γνωστή στην τοπική κοινωνία ως «η Χατζίνα» ο σταυρός ήταν οικογενειακό κειμήλιο προερχόμενο από την Μικρά Ασία. Η πρώτη θαυματουργική εμφάνιση του σταυρού της «Χατζίνας» πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της όταν ο γιος της, μετέπειτα ιερέας Σταύρος Τζαγκαράκης, είχε ένα ατύχημα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, το παιδί έπεσε από ύψος με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Μέσα στην αναστάτωση της στιγμής και μη γνωρίζοντας τι να κάνει, η μητέρα πήρε τον σταυρό από το εικονοστάσι της και σταύρωσε το παιδί της που θαυματουργικά επανήλθε.

Σύμφωνα με την ίδια παράδοση και τις μαρτυρίες που επικαλούνται όσοι πίστεψαν στο θαύμα, η Τζαγκαράκη έταξε το παιδί της στον σταυρό, είπε πως θα το ονομάσει Σταύρο και θα το αφιέρωνε στον Θεό.

Το παιδί πράγματι ονομάστηκε Σταύρος, έγινε ιερέας και έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών τον Μάϊο του 2018.

Σύμφωνα πάντα με τις τοπικές μαρτυρίες μετά την θεραπεία του παιδιού της η Φιλοθέη Τζαγκαράκη αφιέρωσε τη ζωή της στο να σταυρώνει όσους το ζητούσαν. Οι μαρτυρίες είναι πολλές και όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι στην ευχέρεια του καθενός να αποδεχτεί ή όχι την ύπαρξη του θαύματος.

Η ιστορία του σταυρού άρχισε να περιπλέκεται μετά τον θάνατο της Χατζίνας η οποία τα τελευταία δυο με τρία χρόνια της ζωής της είχε δίπλα της μια άλλη γυναίκα την οποία απασχολούσε ως οικιακή βοηθό, την Ειρήνη Καπενεκάκη. Σύμφωνα με την αρχική θεώρηση περί της ιστορίας του Τιμίου Σταυρού του Λυκαβηττού, μετά τον θάνατο της Τζαγκαράκη ο σταυρός πέρασε στα χέρια της Καπενεκάκη και μετά τον θάνατο της, ο σταυρός κατέληξε στον ιερέα Λουπασάκη και στον Λυκαβηττό.

Ο σταυρός, δηλαδή, έγινε γνωστός, στους μη γνωρίζοντες την κρητική προϊστορία, ως «ο σταυρός της Χατζίνας». Όταν όμως οι απόγονοι του γιού της Χατζίνας, του ιερέα Σταύρου Τζαγκαράκη, αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε στην Αθήνα στο όνομα του πατέρα και της γιαγιάς τους, προχώρησαν σε έντονες παρεμβάσεις τόσο προς την Αρχιεπισκοπή Κρήτης όσο και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών διαμαρτυρόμενοι για τον διασυρμό του ονόματος της οικογένειας τους.

Σύμφωνα με την οικογένεια Τζαγκαράκη, με πρόσωπο της οποίας επικοινώνησε το orthodoxia.info, ο σταυρός δεν έφυγε ποτέ από τα χέρια τους, είχε περάσει από την μητέρα στον γιο, τον ιερέα Σταύρο, ο οποίος με την σειρά του τον παραχώρησε στην τοπική Μητρόπολη σε ναό της οποίας σήμερα φυλάσσεται.

Η συνέχεια στο ORTHODOXIA INFO

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ