test
26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Τα ονομαστήρια του Ρεθύμνης Προδρόμου

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ

ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ.κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

23 ΚΑΙ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, κατά την 24η Ιουνίου 2022, οπότε η Εκκλησία μας τιμά το Γενέσιον του τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Το εσπέρας της Πέμπτης, 23ης Ιουνίου 2022, παραμονής της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, με τη συμμετοχή πλήθους κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και άλλων Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κρήτης, οι οποίοι προσήλθαν προσκυνηματικώς στην Ιερά Μονή, καθώς και πλήθους πιστών από την Ιερά Μητρόπολή μας και από άλλα μέρη της Κρήτης.

Στο τέλος του Εσπερινού και προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, εκ μέρους και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, προσφώνησε τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων και του ευχήθηκε να έχει πολύκαρπη και πολύδενδρη αρχιερατεία στον ευλογημένο και ιστορικό αυτό θρόνο, καλώντας τον να έχει πάντοτε προδρομική φωνή και παρρησία στη διακονία της τοπικής Εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος άγιος Κισάμου αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στον δεύτερο κτήτορα, όπως είπε, και ανακαινιστή της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, αοίδιμο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρό Άνθιμο Συριανό, επί των ημερών της ηγουμενίας του οποίου ανακαινίστηκε εκ βάθρων η Μονή αυτή του Τιμίου Προδρόμου. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, με λόγο πνευματικό και πατερικό, προέτρεψε τους ανθρώπους να ακούν τη φωνή και τα εντάλματα της Εκκλησίας και να πορεύονται πάντοτε εντός αυτής.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, κατά την αντιφώνησή του, ευχαρίστησε εγκαρδίως και με θερμούς λόγους τους παρισταμένους αγίους Αρχιερείς, σημειώνοντας ότι η διακονία τους στην αγία μας Εκκλησία αποτελεί υπόδειγμα για τον ίδιο στον αρχιερατικό του βηματισμό, και τους παρακάλεσε να εύχονται και να προσεύχονται διαρκώς, ώστε η αρχιερατεία του στον ευλογημένο αυτό τόπο να είναι στα ίχνη του Τιμίου Προδρόμου και να συμβάλλει επ’ αγαθώ της τοπικής Εκκλησίας. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα πράττει ό,τι δυνατόν για την ενότητα και τη μαρτυρία της Εκκλησίας Κρήτης.

Στον Εσπερινό παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Πρωτοσύγκελλοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολ. Αρχιμ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, και της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Τιμόθεος Παναγιωτάκης, Κουδουμά, Πανοσιολ. Αρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης, με τη συνοδεία του, Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειος Παπαδάκης, Αγίου Πνεύματος Κισσού, Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Ξερουδάκης, ο Ιεροεπιστάτης του Ιερού Μετοχίου Αγίου Παύλου Γάλλου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης, και πλήθος κληρικών από διάφορες εκκλησιαστικές επαρχίες της Κρήτης.

Το πρωί της Παρασκευής 24ης Ιουνίου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Ποιμενάρχου μας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου, Ιεράρχου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστησαν, συμπροσευχόμενοι από του Ιερού Βήματος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

Παρέστησαν επίσης, είτε συλλειτουργούντες είτε συμπροσευχόμενοι, μεταξύ άλλων, οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Προφήτου Ηλιού Ρουστίκων, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιωάννης Κουφουδάκης, Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκης, Κουδουμά, Πανοσιολ. Αρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης, Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειος Παπαδάκης, ο Ιεροεπιστάτης του Ιερού Μετοχίου Αγίου Παύλου Γάλλου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης, ο εκ της Ιεράς Μονής Αρκαδίου Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεολόγος Παπαλεβυζάκης και άλλοι αδελφοί της Μονής, ο εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομος Νικάκης, καθώς και άλλοι κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και άλλων επαρχιών της Εκκλησίας Κρήτης.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος προσφώνησε με θερμούς πατρικούς και συγκινητικούς λόγους τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Πρόδρομο, αναφερόμενος στα πρώτα αυτά ονομαστήριά του με την ιδιότητα του Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και επεσήμανε, για μία ακόμη φορά, την αγάπη του προς την Εκκλησία των Ρεθυμνίων, την οποία επί δώδεκα συναπτά έτη υπηρέτησε, καθώς και τους καρπούς της αγάπης που ο ίδιος γεύθηκε από το πλήρωμά της.

Ακολούθως, τον Σεβασμιώτατο εορτάζοντα Μητροπολίτη μας προσφώνησε κατάλληλα, με θερμούς πατρικούς και στοργικούς λόγους και νουθεσίες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο οποίος τόνισε τη χαρά του για την καλή γειτονία των δύο Μητροπόλεων επ’ αγαθώ της τοπικής Εκκλησίας στο Νομό Ρεθύμνης.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Γεωργαλής, εκ προσώπου του εκτός Κρήτης απουσιάζοντος Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γεωργίου Μαρινάκη, ο Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, ο Διοικητής του 547 Α/Τ Πεζικού κ. Γεώργιος Τσιαντούλας, εκ της διοικήσεως της τοπικής Αστυνομίας, του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου και του Πυροσβεστικού Σώματος Ρεθύμνου, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνης κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης κ. Αναστασία Δρανδάκη, εκπρόσωποι του Λυκείου των Ελληνίδων και του Ερυθρού Σταυρού, οι Οσιώτατες Γερόντισσες των Ιερών Μονών Σωτήρος Χριστού Κουμπέ, Μαριάμ, και Αγίας Ειρήνης, Θέκλα, καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη μας για τα ονομαστήριά του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους πιστούς, ενώ, κατά το εόρτιο γεύμα, προσήλθε και ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας δέχθηκε, στο Επισκοπείο της Μητροπόλεώς μας, τις ευχές πολλών ανθρώπων που προσήλθαν για να του ευχηθούν, μεταξύ των οποίων και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαρία Λιονή, που κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία απουσίαζε σε προγραμματισμένες υποχρεώσεις της στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο. Η κ. Αντιπεριφερειάρχης, για μία ακόμη φορά, διαβεβαίωσε τον Σεβασμιώτατο για την αγαστή και άριστη συνεργασία και συνοδοιπορία σε όλα τα θέματα της τοπικής κοινωνίας για το καλό και για την πρόοδό της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους τους ανθρώπους που με κάθε τρόπο εκδήλωσαν την αγάπη τους και εξέφρασαν τις θερμές και εγκάρδιες ευχές τους με την ευκαιρία των ονομαστηρίων του. Ο Μητροπολίτης μας εύχεται ολόθερμα και καρδιακά ο Τίμιος Πρόδρομος να χαρίζει σε όλους προδρομική παρρησία, προδρομικό βίο και προδρομική χάρη.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ