Μαρία Δήμου
Εκπαιδευτικός
Να πάτε στην Ίμβρο. Να ταξιδέψετε στο νησί που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο. Το νησί που βασανίστηκε όσο κανένα κι έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια ένα πραγματικό θαύμα. Να πάτε και να δείτε τα επτά ελληνικά χωριά της, την Παναγιά, τους Αγίους Θεοδώρους, τα Αγρίδια, το Σχοινούδι, το Γλυκύ, το Κάστρο, το Ευλάμπιο. Να περπατήσετε στα λιθόστρωτα σοκάκια και να χαρείτε δροσερά κεράσματα στα καφενεία. Να θαυμάσετε τα μικρά πέτρινα σπίτια και τα δίπατα αρχοντικά. Να δείτε τα σχολεία, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό στους Αγίους Θεοδώρους, το γυμνάσιο και λύκειο στα Αγρίδια. Να επισκεφτείτε το μουσείου του Οικουμενικού Πατριάρχη και να βρείτε λίγο πιο πέρα το καφενείο του παππού του. Να μπείτε στις εκκλησιές και να δείξετε σεβασμό στον κόπο και τον πόνο των ανθρώπων που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της πίστης και της γλώσσας τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Να σκαρφαλώσετε στα πάμπολλα ξωκκλήσια της, να ανάψετε το κεράκι σας και να σεργιανίσετε από ψηλά τη θέα. Κι αν μάθετε πως κάπου έχει πανηγύρι να αφήσετε κάθε τι άλλο και να πάτε.
Να πάτε για κολύμπι στον Κέφαλο και να αφήσετε τον άνεμο να φουσκώσει το μαντίλι σας σαν πανάκι σε βαρκάκι. Να απολαύσετε τους σέρφερς και να αγναντεύσετε το πέλαγος και την Τένεδο στο βάθος του ορίζοντα. Να ανεβείτε απόγευμα στο Γλυκύ και να φτάσετε ως τον τεράστιο αιωνόβιο πλάτανο που σκεπάζει με τα τεράστια κλαδιά του τη μεγάλη βρύση. Να μπείτε στη Στενάδα και να πιείτε έναν καφέ με θέα τη θάλασσα. Να πάρετε το δρόμο για το Κάστρο και να ανεβείτε λίγο πριν δύσει ο ήλιος. Να μαγευτείτε από τα χρώματα που βάφεται ο ορίζοντας και να ακολουθήσετε με τη ματιά το περίγραμμα της Σαμοθράκης. Να αφήσετε το βλέμμα να ακολουθήσει τα καΐκια που επιστρέφουν στο λιμάνι και να σταθείτε στη σκιά των πέτρινων υπολειμμάτων του Βυζαντινού κάστρου. Να φανταστείτε κουρσάρους και πειρατές να βγαίνουν από τα στενά του Ελλήσποντου και να αναζητούν αραξοβόλι και καινούρια λεία στα νησιά του Αιγαίου. Κι όταν ο ήλιος θα έχει βυθιστεί στο νερό και το φως του θα σβήνει να καθίσετε στον Ποσειδώνα, στο χείλος του γκρεμού, κάτω από τις γιρλάντες με τις χρωματιστές λάμπες. Να πιείτε ιμβριώτικο κρασί και να φάτε νόστιμους μεζέδες.
Να πάρετε το καΐκι από το παλιό λιμάνι του Κάστρου και να πάτε στα Κασκαβάλια. Να θαυμάσετε τη δύναμη και την τέχνη της φύσης και να ρωτήσετε για το θρύλο που συνοδεύει την περιοχή. Να μη φοβηθείτε την απόσταση και με να ζητήσετε από τον Καϊκτσή να σας πάω στους αμμόλοφους. Να βουτήξετε από το καΐκι και να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά, να φτάσετε στην ακτή και να ξαπλώσετε στη ζεστή άμμο. Μια έρημος στην ακτή της Ίμβρου θα σας ανταμείψει γενναιόδωρα! Αν αντέχετε να σκαρφαλώσετε στους απότομους αμμόλοφους και να ξαναβουτήξετε στο νερό για να πλυθείτε από τους άπειρους κόκκους ψιλής άμμου.
Να πάτε στην İspilia, στον τόπο του Πλια, και να κάνετε πρωινό με θέα το Θρακικό Πέλαγος. Πριν ο ήλιος δύσει να πάρετε το δρόμο για το Σχοινούδι. Να ανεβείτε από το δρόμο δίπλα από το παλιό σχολείο, το σημερινό ξενοδοχείο απέναντι από την Αγία Μαρίνα. Να περπατήσετε στα σοκάκια του μεγαλύτερου κάποτε χωριού των Βαλκανίων. Να δείτε τη καταστροφική δύναμη του ανθρώπου και να πονέσει η ψυχή σας από την εγκατάλειψη. Να συζητήσετε με τους ανθρώπους που θα βρεθούν στο δρόμο σας και να μάθετε τι έχουν υποστεί στα δύσκολα για τον ελληνισμό του νησιού χρόνια. Θα θαυμάσετε έτσι ακόμα περισσότερο το κουράγιο και την αγάπη για τον τόπο τους.
Να ανεβείτε και πάλι στους Αγίους Θεοδώρους και να φάτε παραδοσιακά ιμβριώτικα εδέσματα, πιτάκια με τυρί κι αρνί γεμιστό, να πιείτε τοπικό κρασί στον Ιλισσό του Στέλιου που έδωσε το όνομα του ποταμού του νησιού στο μαγαζί του. Ένα όνομα που το έφεραν οι πρώτοι Αθηναίοι άποικοι μεταφέροντας το όνομα του ποταμού της πόλης τους.
Να ακούσετε εδώ τραγούδια παραδοσιακά αλλά και ρεμπέτικα και να μεθύσετε από την ομορφιά του τόπου.
Να πάρετε μέλι, βότανα, κρασιά κι ό,τι άλλο αγαπά η ψυχή σας!
Να πάτε στην Ίμβρο είτε καλοκαίρι είτε άνοιξη είτε φθινόπωρο. Ο χειμώνας εδώ δεν αστειεύεται.
Να πάτε και να ζήσετε την κάθε στιγμή!