17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ξυνωρίς Βολοκολάμσκ Αντωνίου και Σεβαστείας Θεοδοσίου

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο νέος πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, σε σχόλιό του στο πρακτορείο TASS, αναφέρεται τον κίνδυνο των συνεχιζόμενων εκδηλώσεων εξτρεμισμού εναντίον ιερών χριστιανικών προσκυνημάτων στους Αγίους Τόπους. Μεταξύ άλλων, σημειώνει με έμφαση:

«Είμαστε αγανακτισμένοι με το τελευταίο περιστατικό επιδεικτικής βεβήλωσης του παρεκκλησίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο όρος Σιών. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει αμέριστα τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, ο οποίος μαζί με άλλους ντόπιους χριστιανούς ηγέτες αγωνίζεται για τη διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ και σε όλους τους Αγίους Τόπους. Θα πράττουμε και στο εξής ό,τι περνά από το χέρι μας, προκειμένου να υποστηρίξουμε τους αδελφούς μας και να προσελκύσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης γι’ αυτό το πρόβλημα».

Πραγματικά έχει ενδιαφέρον η «λογική» του Βολοκολάμσκ Αντωνίου. Λέει ότι η Εκκλησία της Ρωσίας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης.

Το ερώτημα είναι: Δεν έχει καταλάβει ότι η διεθνής κοινή γνώμη είναι εναντίον της Ρωσικής Εκκλησίας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία;

Δεν έχει καταλάβει ότι το «κύρος» της Ρωσικής Εκκλησίας είναι καταρρακωμένο διεθνώς; Δεν βλέπει ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί χωρίς περιστροφές την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για την απαράδεκτη στάση του στον πόλεμο και την διατύπωση μιας «θεολογίας του πολέμου», από μέρους του; Δεν είδε ότι η Μ. Βρετανία επέβαλε ήδη κυρώσεις στον προϊστάμενό του;

Με ποιο, λοιπόν, κύρος η απομονωμένη Εκκλησία του θα βοηθήσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων;

Από την άλλη μεριά, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξακολουθεί να προσβλέπει σε μια Ρωσική Εκκλησία που έχει καταστεί διεθνής τρομοκράτης στην Ορθοδοξία.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Σεβαστείας Θεοδοσίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όλες τις προκλήσεις, που προέρχονται από ορισμένες δυτικές δυνάμεις και βάλλουν κατά του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε σιωπηλά επιθέσεις αυτού του είδους, αν τις θεωρούμε παράνομες, ανάρμοστες ενέργειες εναντίον ενός θρησκευόμενου ανθρώπου τόσο υψηλού επιπέδου, που είναι πραγματικό πνευματικό σύμβολο της σύγχρονης Ορθοδοξίας.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Κύριλλος δεν συμμετέχει σε καμία πολιτική σύγκρουση. Αυτός, ως άνθρωπος της ειρήνης, τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου.

Σήμερα καλούμε τους Δυτικούς που επιδίδονται σε υποκινήσεις κατά του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου να εγκαταλείψουν την επιθετική τους στάση όχι μόνο εναντίον της Αυτού Αγιότητας, αλλά και ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι προκλήσεις κατά του προκαθημένου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γίνονται αντιληπτές από εμάς ως εχθρικές ενέργειες εκ μέρους της Δύσης εναντίον ολόκληρης της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο Σεβαστείας Θεοδόσιος αναδεικνύεται προκλητικός δορυφόρος της Μόσχας όταν θεωρεί την κριτική στάση της Δύσης απέναντι στον Μόσχας Κύριλλο, ως εχθρική ενέργεια εναντίον της Ορθοδοξίας. Ταυτίζει, δηλαδή, τον Κύριλλο με την Ορθοδοξία (sic)!

Δεν ακούει, προφανώς, τις ορθόδοξες φωνές ανά τον κόσμο, Προκαθημένων, ιεραρχών, θεολόγων και πιστών, που καταδικάζουν απερίφραστα την στάση του Μόσχας Κυρίλλου και την πολεμική «θεολογία» του. Άραγε δεν άκουσε τις δηλώσεις του Μόσχας ότι η Ρωσία αγωνίζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε αμαρτωλούς (!) εξωτερικούς εχθρούς; Και υπερασπιζόμενη τον εαυτό της, εισβάλλει στην Ουκρανία για να καθαρίσει τον τόπο από την ανηθικότητα!

Αλλά, αν και αυτά δεν άκουσε ο Σεβαστείας Θεοδόσιος, δεν έχει προβληματιστεί από τον αποκεφαλισμό τού – μέχρι χθες ισχυρού – Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, από την ανεξαρτητοποίηση της Εκκλησίας του Ονουφρίου από την Μόσχα, από τις κριτικές φωνές μέσα στη Ρωσία; Σε ποιον κόσμο ζει ο Σεβαστείας Θεοδόσιος; Μάλλον σε αυτόν του Βολοκολάμσκ Αντωνίου, όπου η Ρωσία είναι «Αγία» και «στηρίζει» το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, αλλά ταυτόχρονα καταστρέφει την Ουκρανία χωρίς έλεος!

Γι’ αυτό και οι δηλώσεις Σεβαστείας φιγουράρουν στο site Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πώς αλλιώς;

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ