Γ΄ Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων Ιανουάριος – Ιούνιος 2022
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.
Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:
Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου
Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.
14 Ιουνίου 2022
Νίκος Κιουρκτσόγλου, Ο ιδρυτής της Βιβλιοθήκης «Επτάλοφος» Νίκος Κιουρκτσόγλου
Ο Νικόλαος Κιουρκτσόγλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στα Ταταύλα την 24.2.1928, ως το μικρότερο τέκνο μιας τρίτεκνης οικογένειας από την Καρβάλη/ Γκέλβερη της Καππαδοκίας που σήμερα ονομάζεται Γκιουζέλ Γιούρτ. Ο πατέρας του με τα αδέλφια του εργαζόντουσαν στο Ντολάπ-ντέρε στην πατρική επιχείρηση παραγωγής λαδιού και άλλων προϊόντων. Αφού τελείωσε την Αστική σχολή Ταταούλων στην συνέχεια αποφοίτησε από το Επιστημονικό Τμήμα του Ζωγραφείου Λυκείου το 1951 και υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στον τουρκικό στρατό. Το 1960 νυμφεύθηκε την Όλγα Τσαούση από το Επταπύργιο, η οποία εργάσθηκε ως δασκάλα στα σχολεία του Μακροχωρίου και του Αγίου Στεφάνου. Μετά τη θητεία του εργάσθηκε στην επιχείρηση του Κυριακίδη, που είχε εργοστάσιο επεξεργασίας Μαλλιού και διαφόρων τύπων κλωστών, και μετά στο εργοστάσιο παραγωγής μακαρονιών «ΡΕΞ». Μετά τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών εργάσθηκε στο εργοστάσιο ηλεκτρικών ειδών της Φίλιπς στην περιοχή του Λεβέντ της Πόλης, στη συνέχεια την δεκαετία του 1980 εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Η αγάπη του για την ιστορία της ιδιαίτερης του πατρίδας τον ώθησε στην συλλογή βιβλίων με περιεχόμενο κατ’ αρχή την γενέτειρα του την Κωνσταντινούπολη αλλά και όλο τον γεωγραφικό χώρο που κάλυπτε η Βυζαντινή και η Οθωμανική αυτοκρατορία και στην συνέχεια η Τουρκική Δημοκρατία. Έτσι δημιούργησε την “Επτάλοφο Βιβλιοθήκη” στην Καλλιθέα που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, μέχρι σήμερα, από το έτος 2003. Μετά τον θάνατο της συζύγου ο Κος Νίκος φιλοξενείται στην Εστία Κωνσταντινουπολιτών στην Παλαιά Φώκαια της Αττικής, παραμένοντας ενεργός και δραστήριος με τα θέματα που αντιμετωπίζει η Βιβλιοθήκη.
24 Μαΐου 2022
Πέρσα Αποστολή, «Σε μια κοινωνία εντελώς αταίριαστη για τους πόθους της»: Η ζωή και το έργο της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου (1867-1906)
Η Πέρσα Αποστολή είναι Διδάκτωρ Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 εργάζεται ως μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης διδάξει ως ειδική επιστήμονας στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Πατρών και Λευκωσίας, έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα κι έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Το 2018 κυκλοφόρησε η μελέτη της Το πικαρικό μυθιστόρημα και η παρουσία του στον ελληνικό 19ο αιώνα (εκδ. Άρτεμις). Έχει επίσης επιμεληθεί φιλολογικά τους τόμους: Μαριέττας Γιαννοπούλου-Μινώτου, Η αυθεντική ιστορία της Πάπισσας Ιωάννας (εκδ. Περίπλους, 2011) και Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου,Θάνατος στα ξένα και άλλα διηγήματα (εκδ. Άρτεμις, 2020), ενώ αρκετές ακόμη μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Τέλος, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας.