«Η πνευματική ζωή στις διάφορες εποχές παρουσιάζει μια εναλλαγή και μια ευελιξία, ανάλογα με τις σωτηριολογικές ανάγκες των ανθρώπων και τα συναφειακά χρονικά δεδομένα. Παλαιότερα ήταν πολύ φυσιολογική και διαδεδομένη η ακραία καταπόνηση του σώματος […] Σήμερα, όμως, ο κόσμος έχει ανάγκη από μια άλλη μορφή νεκρώσεως. Χρειαζόμαστε την απελευθέρωση από τα σύγχρονα διεγερτικά, που είναι η ταχύτητα της ενημερώσεως, ο εκμηδενισμός των αποστάσεων, ο θορυβώδης τρόπος ζωής και το άγχος για την απόκτηση των υλικών αγαθών. Άσκηση, επομένως, θα ήταν σήμερα η επιβαλλόμενη ανάπαυση και η πειθαρχία της ηρεμίας και της σιωπής. Για να μπορέσουμε έτσι, ευρισκόμενοι στην καρδιά του θορύβου του κόσμου τούτου, να ακούσουμε την παρουσία του άλλου».
Τα παραπάνω τόνισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, κατά την προσφώνησή του προ της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του Διακόνου κ. Ειρηναίου Κόϊκα, η οποία τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 13 Ιουνίου 2022. Η ημέρα αυτή ήταν πολλαπλώς χαρμόσυνη για το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της πρωτεύουσας της Τασμανίας, το οποίο είχε την ευκαιρία να συνεορτάσει με τον Ποιμενάρχη του τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία τιμάται το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Εκτός από τη χειροτονία του π. Ειρηναίου, ο οποίος εφεξής θα διακονεί την Ενορία του Αγίου Γεωργίου Χόμπαρτ, κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος τέλεσε τη χειροθεσία, σε Πνευματικό, του εφημερίου της Ενορίας Αγίας Τριάδος, π. Δημητρίου Κατσή, και τη χειροθεσία, σε Αναγνώστη, του κ. Στεφάνου Παπασταμάτη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, ο οποίος ιερούργησε πλαισιούμενος από τους Θεοφ. Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο, μίλησε καταλλήλως για την εορτή της ημέρας, ενώ συμβούλεψε τον νέο Πρεσβύτερο να προσπαθήσει να αισθανθεί την παρουσία του πλησίον μέσα από τη δική του σιωπή και ηρεμία. Τον παρακάλεσε, επίσης, να μην αποκλίνει από τη χριστοκεντρική ιερατική διακονία, διατηρώντας πάντοτε ως πρότυπό του τον Χριστό, για την πολλή αγάπη με την οποία περιέβαλε τους ανθρώπους.
Αναγνωρίζοντας στον νέο Πρεσβύτερο ότι διαθέτει πολλά εκκλησιαστικά χαρίσματα και ποιμαντικά τάλαντα, του τόνισε ωστόσο πως λαμβάνει το χάρισμα της ιερωσύνης σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή, κατά οποία η Εκκλησία μας πολεμάται με μεγάλη σπουδή, όχι μόνο από τους φανερούς εχθρούς της πίστεώς μας, αλλά και από ανθρώπους που φέρουν το όνομα του χριστιανού, όμως παραγνωρίζουν τον λόγο του Χριστού και το πνεύμα του Ευαγγελίου. «Μη θεωρήσεις, επομένως, ότι η πορεία σου θα είναι περιπατητική και ρεμβώδης», επισήμανε και προσέθεσε: «Θα αντιμετωπίσεις εχθρούς της Εκκλησίας έσωθεν και έξωθεν, που θα θέλουν να επιβάλουν τη δική τους διδασκαλία, τα δικά τους “πιστεύω” και τη δική τους προσέγγιση στα εκκλησιαστικά ζητήματα».
Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε τον χειροτονούμενο να μην πτοηθεί και να πορευθεί με βεβαιότητα, πίστη, αγάπη και πολλή σιγή, ενώ δήλωσε βέβαιος ότι θα τον συνοδεύουν και οι ευχές του πολιού Γέροντος Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης Ειρηναίου, του οποίου το όνομα φέρει. «Να παραδειγματίζεσαι από τη σιωπή και την υπομονή του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου. Η προσευχητική και ειρηναία ύπαρξή του να αποτελεί πυξίδα της ιερατικής σου διακονίας», του επισήμανε. Κλείνοντας δε, υπενθύμισε στον π. Ειρηναίο ότι θα έχει συμπαραστάτη στον ποιμαντικό του αγώνα τον Θεοφιλέστατο κ. Βαρθολομαίο, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Τασμανίας, καθώς επίσης τον τοπικό κλήρο και τους πιστούς της Ενορίας Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό υποδέχθηκαν την αναγγελία τοποθέτησης του νέου εφημερίου τους, δηλώνοντας έτοιμοι να τον περιβάλλουν με αγάπη και εμπιστοσύνη.
Σημειώνεται ότι μετά από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας συμμετείχε μαζί με τους Επισκόπους, τους κληρικούς και τους πιστούς στο Ελληνικό Πανηγύρι που διοργανώνει η Ενορία της Αγίας Τριάδος.