22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Και φέτος γιορτάσαμε του Αγίου Πνεύματος στην Σχολή μας

Δρ Συμεών Σολταρίδης

Με μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη και εκκλησιαστική τάξη, την οποία διδαχθήκαμε και μάθαμε στην τροφό μας Σχολή, τα χρόνια που είμασταν μαθητές, γιορτάσαμε χθες (13-6-2022) στο Ναό της Αγίας Τριάδας στην Μονή και Σχολή μας την εορτή του Αγίου Πνεύματος.

Προεξήρχε ο ομογάλακτος μας Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, ταμίας της Εφορίας της Θεολογικής Σχολής, ενώ στο παραθρόνιο εκπροσώπησε την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός.

Συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν ο Μοσχονησίων Κύριλλος και ο Ηγούμενος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός.

Στην θεία λειτουργία παραβρέθηκαν παλαιοί μαθητές της Σχολής, μέλη της Εστίας Θεολόγων Χάλκης με τον πρόεδρο καθηγητή κ. Νίκο Ξεξάκη, που εδρεύει στην Αθήνα οι οποίοι μαζί και με άλλους φιλοξενούμενους στην Σχολή έψαλαν στα αναλόγια ακολουθώντας το ύφος και την εκκλησιαστική τάξη της Σχολής.

Ο ηγούμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός στην υποδοχή που ετοίμασε στην αίθουσα τελετών μίλησε περισσότερο συναισθηματικά απευθυνόμενος κυρίως στους ομογαλάκτους που πάντοτε επισκέπτονται τέτοια μέρα την Σχολή τους, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο, στην Εφορία της Σχολής και στον εκπρόσωπο του Πατριάρχη Επίσκοπο Αλικαρνασσού κ. Αδριανό.

Προσωπικά για μένα η συγκίνηση ήταν μεγάλη γιατί για μια ακόμη φορά βρέθηκα στο αναλόγιο με λειτουργό τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μύρων Χρυσόστομο, με τον οποίο μας συνδέει φιλία πολλών ετών από τα μαθητικά και ακαδημαϊκά μας χρόνια, ο οποίος είναι άξιος Ιεράρχης του Θρόνου με επιστημονικές περγαμηνές.

Νοερά γύρισα στο 1971 έτος που είχε χειροτονηθεί διάκονος και είχα αναλάβει το αναλόγιο μετά την αναχώρηση των αποφοίτων του έτους 1969-1970. Σκέφθηκα ότι η Σχολή συνένωνε πολλές γενιές μαθητών και δημιουργούσε φιλικές σχέσεις βασισμένες σε αξίες. Όπως λέχθηκε από τον Ηγούμενο σε αυτές τις αξίες βασίστηκε το «ομογάλακτον» και έφερε πιο κοντά όλους τους αποφοίτους.

Στην συνέχεια παρακαθήσαμε στην τράπεζα, στην οποία το πατερικό κείμενο διάβασε ο Μιχάλης Μπαλκής, τελευταίος απόφοιτος της Σχολής από τον γνωστό άμβωνα. Κοιτάζοντας γύρω μου έφερα στην θύμηση μου τα γεύματα που τρώγαμε σαν μαθητές. Στην μέση ο Σχολάρχης μας Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως κυρός Μάξιμος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κυρός Ανδρέας, ο αποθανών π. Ανδρέας, ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, τότε διάκονος Βαρθολομαίος, οι καθηγητές μας, ο αποθανών επιμελητής μας Γιώργος Μουχάλης και οι μαθητές του ακαδημαϊκού και γυμνασιακού τμήματος, οι οποίοι κάθονταν κατά σειρά τάξης. Το 1969 όταν είχα εγγραφεί στην Σχολή, έλεγα πότε θα φθάσω και εγώ στα πρώτα καθίσματα. Έφθασα αλλά όχι σαν μαθητής της ακαδημίας αλλά μόνο ως τελειόφοιτος του γυμνασίου αφού οι αρχές είχαν κλείσει την ακαδημία και υποχρεωθήκαμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας στην Θεσσαλονίκη.

Με αυτές τις σκέψεις άκουσα τον ήχο που έκανε το «κτύπημα του μαχαιριού πάνω στο ποτήρι» για να καταλάβει ο αναγνώστης ότι σε λίγο σηκωνόμαστε και να καταλήξει την ανάγνωση.

Με πολλές άλλες σκέψεις και συζητήσεις με τους φίλους συμμαθητές μου ολοκλήρωσα την επίσκεψη μου στην Τροφό Σχολή και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής κατεβαίνοντας με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προς την αποβάθρα (σκάλα) για να πάρουμε το βαπόρι για την Πόλη, ευχόμενοι του χρόνου να είμαστε περισσότεροι.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ