25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Εξόδιος Ακολουθία για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σασίμων Γεννάδιο

Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης

“Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος ήταν οικουμενικός γιατί εκπροσωπούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην οικουμενικότητά του”.

Σε κλίμα θλίψης και συγκίνησης τελέστηκε σήμερα Παρασκευή, 3η Ιουνίου 2022, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Σασίμων κυρού Γενναδίου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών.

Της ακολουθίας προέστη ο οικείος Μητροπολίτης  Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος συμπαραστούμενος από τους Μητροπολίτες: Βρυούλων κ. Παντελέημονα, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριο, Μιλήτου κ. Απόστολο, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, τον Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο, τον Επίσκοπο Λευκουπόλεως κ. Πολύκαρπο (Εκκλησία της Βουλγαρίας), τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους Αρχιμ. κ. Αλέξιο και αρκετούς κληρικούς.

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, μεταφέροντας το πένθος της Μητρός Εκκλησίας για την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων Ιεραρχών του Θρόνου και συνάμα ακούραστου εργάτη της οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε και η Δρ Agnes Abuom, συντονίστρια της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, έναν θεσμό στον οποίο εργάστηκε με ζήλο ο μακαριστός Σασίμων Γεννάδιος και η συμβολή του στην οικουμενική κίνηση ήταν σημαντική.

Επίσης, τον αείμνηστο ιεράρχη αποχαιρέτισε η κα Δήμητρα Κούκουρα, Ομότιμη Καθηγήτρια Ομιλητικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος μετέφερε την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας Κύπρου για τον σεβασμό που πάντοτε -κατά την πολυετή διακονία του- ο αοίδιμος  Μητροπολίτης έτρεφε προς την Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και στεκότανε πάντοτε συμπαραστάτης σ’ αυτήν. Με την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου του ανατέθηκε μάλιστα η διδασκαλία του μαθήματος του Κανονικού Δικαίου, το οποίο υπούργησε με περισσή επιμέλεια. Σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη κάνοντας αναφορά στην μακροχρόνια αδελφική σχέση και φιλία η οποία τους συνέδεε.

Η ταφή πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής, όπου αναπαύονται και οι γονείς του μεταστάντος Ιεράρχου.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης,

μετά την αναγγελία της εκδημίας

του αειμνήστου Μητροπολίτου Σασίμων

κυρού ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ,

Εταίρου της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (2012),

αποφασίζει ομόφωνα

  1. Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια προς την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, στην οποία ήταν Υπεύθυνος, και ως Πατριαρχικός Επόπτης της Περιφέρειας Ταταούλων.
  2. Να τελεστεί Tρισάγιο στη μνήμη του κατά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.
  3. Να διοργανωθεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης τιμητική επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του, για την προσφορά του στους Διαχριστιανικούς Διαλόγους.
  4. Να δημοσιευθεί το παρόν στον Τύπο.

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, 3-6-2022.

Ο Πρόεδρος

+ Ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος            

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ