20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κυριακή της Σαμαρείτιδος στην Σιγκαπούρη

Χριστός Ανέστη

Σιγκαπουριανοί και Κινέζοι Ορθόδοξοι στη Σιγκαπούρη!

Ρέα Πουρνάρα  

«Είμαι Κινέζος Σιγκαπουριανός και παρόλα αυτά I feel Constantinople home» μάς λέει ο Jeremiah, o ψάλτης της εκκλησίας μας εδώ: ιερός ναός της Αναστάσεως του Κυρίου. Ήταν στο Πατριαρχείο την ημέρα της Ορθοδοξίας 17 Μαρτίου 2019, όταν ο Δεσπότης τους, συνόδευσε ένα όμιλο των δικών του πιστών στην Πόλη. Θυμόμαστε την αγάπη και την ευλάβεια τους όταν εν μέσω του Πατριάρχου τους τράβηξαν φωτογραφία στον αυλόγυρο κάτω από το ευσκιόφυλλο δένδρο και έψαλαν για τον Αυθέντη και Δεσπότη τους!

Τώρα κατάλαβα καλύτερα την ανατριχιαστική μεγάλη αξία ενός τέτοιου προσκυνήματος.

Οι ντόπιοι ορθόδοξοι κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Κυριακάτικης Λειτουργίας στα αγγλικά, λίγο στα ελληνικά, λίγο στα πουμανικά, λίγο στα κινέζικα, λίγο στα ινδονησιακά, λίγο στα μαλαισιανά. Το Χριστός Ανέστη όμως το ψάλλουν σχεδόν όλοι στα ελληνικά, το έκαναν δικό τους στην τελείως άγνωστη για τους ίδιους γλώσσα.

Ο father Joaehim στην απόλυση βγαίνει στο μέσον του εκκλησιάσματος να μιλήσει για την Σαμαρείτιδα και τον Χριστό. Στα αγγλικά, την κοινή γλώσσα όλων βεβαίως. Κηρύττει συνομιλώντας σχεδόν μαζί μας! Η  αγάπη του για το μεγαλείο του Χριστού, σε αυτή την σπουδαία περικοπή του κατά Ιωάννην, μάς κάνει να νοιώσουμε ότι είμαστε κάθε Κυριακή σε αυτή την εκκλησία. « … την Σαμαρείτιδα που είχε το όνομα; …» ρωτάει ο θεοχαρίτωτος εφημέριος για να πάρει στο δευτερόλεπτο την απάντηση  «Φωτεινή» από έναν ενορίτη του!

Τέτοια πράματα και θάματα συμβαίνουν στην άλλη άκρη της γης. Εδώ που τον Ιανουάριο 2008 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να διαιρέσει την τεράστια Μητρόπολη Χονγκ Κονγκ και να δημιουργήσει την Μητρόπολη Σιγκαπούρης και Νότιας Ασίας. Με δικαιοδοσία για την Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, την Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Τιμόρ, τις Μαλβίδες, την Σρι Λάνκα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν.

Στις 8 Νοεμβρίου 2011 η Σύνοδος εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Τσίλη ως πρώτο Μητροπολίτη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας, ο οποίος χειροτονήθηκε Επίσκοπος και Μητροπολίτης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην μεγάλη θεομητορική γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου της ίδιας χρονιάς.

«Χρόνια Πολλά Σεβασμιώτατε για την γιορτή σας, αυτά είναι λίγα λουκούμια από την Πόλη να μοιρασθείτε με το πλούσιο ποίμνιο σας». Το ποίμνιο που ποιμαίνει από την ενθρόνιση του στις 12 Φεβρουαρίου 2012. Πολύ λίγα τα λουκούμια, το ποίμνιο ευτυχώς είναι πλήρες με τον Λόγο και την Χάρη του Θεού!

Σιγκαπούρη, 22 Μαϊου 2022

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ