17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Διορθόδοξη Προπαρασκευαστική Διάσκεψη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Κύπρο

Φωτογραφίες: Albin Hillert

Στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο Παραλίμνι, προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμόχωστου, φιλοξενείται από τις 10 μέχρι και τις 16 Μάϊου 2022, η διορθόδοξη Προπαρασκευαστική Διάσκεψη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε), στην οποία μετέχουν γύρω στους 60 αντιπροσώπους των Ορθοδόξων και αρχαίων ανατολικών εκκλησιών.

Η συνάντηση, έχει στόχο την καλύτερη οργάνωση της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί αρχές Σεπτεμβρίου στην πόλη Karlsruhe της Γερμανίας.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος «η Γενική Συνέλευση του Π.Σ.Ε (στο οποίο η Εκκλησία της Κύπρου μετέχει ως μόνιμο μέλος), πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια. Αποτελεί το ανώτατο όργανο του θεσμού και ακολουθεί η Κεντρική Επιτροπή στην οποία η Εκκλησία Κύπρου εκπροσωπείται από επτά άτομα, τρεις γυναίκες και τέσσερις άνδρες κληρικούς και λαϊκούς υπό την προεδρία του Μητροπολίτη.

Πριν από κάθε Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται μία προπαρασκευαστική συνάντηση στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες που είναι μέλη του Π.Σ.Ε, εκτός από τη Γεωργία και τη Βουλγαρία, που αποχώρησαν, λόγω εσωτερικών τους προβλημάτων.

Εκτός από την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κύπρου, στη διορθόδοξη προπαρασκευαστική διάσκεψη, συμμετέχουν: αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ΠΣΕ, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας και Ρουμανίας και οι Εκκλησίες Ελλάδος, Πολωνίας, Αλβανίας, Τσεχίας και Σλοβακίας και Φινλανδίας.

Συμμετοχή επίσης υπάρχει από αντιπροσωπείες των αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών, δηλαδή της Αρμενικής, Κοπτικής Αιγύπτου, Αιθιοπικής και Συριακής.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας, η προπαρασκευαστική διάσκεψη θα ετοιμάσει ένα κοινό κείμενο των Ορθοδόξων και Ανατολικών Εκκλησιών αναφορικά με τη θέση των δύο Εκκλησιών στο θέμα της Γενικής Συνέλευσης, αλλά και γενικότερα για το θέμα που θα συζητηθεί και θα φέρει τίτλο «Η αγάπη του Χριστού προάγει τον κόσμο στην ενότητα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά πόσον τα εκκλησιαστικά τεκταινόμενα επηρέασαν τις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων, ο Μητροπολίτης Βασίλειος δεν απέκρυψε πως «από τότε που το Πατριαρχείο Μόσχας ανέπτυξε πολεμική εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επειδή προέβη στον απόδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, οι Πανορθόδοξες συναντήσεις έχουν καταβαραθρωθεί. Ωστόσο φέτος θα είναι η πρώτη φορά, που θα συναντηθούν στην Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες που είναι μέλη του Π.Σ.Ε». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ενδεχομένως «η συγκεκριμένη προπαρασκευαστική διάσκεψη να διαδραματίσει κάποιο καθοριστικό ρόλο ούτως ώστε να ξεκινήσουν και σε πιο ψηλό επίπεδο, διαβουλεύσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει».

Αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στην προπαρασκευαστική διάσκεψη ανέφερε πως «προκαλεί εντύπωση η μεγάλη ζήτηση προσέλευσης, αφού παρά την πανδημία του κορονοϊού και τον πόλεμο στην Ουκρανία, περίπου 60 εκπρόσωποι παρευρέθηκαν στις 9 Μαΐου, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την σημαντικότητα της προπαρασκευαστικής διάσκεψης».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «τιμητικό για την Κύπρο και την Εκκλησία μας το γεγονός ότι, η προπαρασκευαστική διάσκεψη πραγματοποιείται πάντοτε στο νησί και διοργανώνεται από την Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Είναι σημαντικό επίσης το γεγονός ότι, η Εκκλησία της Κύπρου είναι σε επαφή με την ευρύτερη κοινωνία και η Εκκλησία μας πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών».

Οι καταστάσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, ανέφερε ο Μητροπολίτης “είναι οι κατάλληλες για να επιτευχθεί η παρουσία στο νησί μας των Ορθοδόξων και των άλλων Εκκλησιών. Εύχομαι πρόσθεσε, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, για την εφαρμογή του συνοδικού συστήματος λόγω του ουκρανικού ζητήματος και του πολέμου στην Ουκρανία, να ξεπεραστούν και να επανέλθουμε στην κανονικότητα» Το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διατηρήσει το συνοδικό σύστημα όπως έχει εφαρμοστεί από την αρχή, εξακολουθεί να αποτελεί παράδειγμα προς όλες τις Εκκλησίες», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ