21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Κοινότητα Νεοχωρίου “Από την Πόλη στη Μυτιλήνη”

Επίσημη πρώτη για τα «Θεοδώρεια»

ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των πολιτών της Μυτιλήνης στα εγκαίνια του Φεστιβάλ Χριστιανικής Θρησκευτικής Τέχνης «Θεοδώρεια» που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαΐου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε η Κοινότητα Νεοχωρίου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, ως αδελφή κοινότητα του Δήμου Μυτιλήνης. Με την πρωτοβουλία αυτή, ο πολιούχος της πόλης μας γίνεται ο συνδετικός κρίκος σύσφιξης των σχέσεων με την Κοινότητα Νεοχωρίου. Η βράβευση της Κοινότητας, η οποία αποτελεί τη γενέθλια πατρίδα του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη. 

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Λάκης Βίγκας πρόεδρος του Νεοχωρίου της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος στάθηκε στους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που συνδέουν τον γενέθλιο τόπο του Αγίου με την Μυτιλήνη καθώς στην πορεία του εκεί Ελληνισμού.


Το Φεστιβάλ, αποτελεί μία πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Μάλιστα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσωπήθηκε στο Φεστιβάλ από τον Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα. Να σημειωθεί ότι το πρωί της Παρασκευής η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κυδωνιών επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο στον οποίο μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη και δώρα από το Φανάρι και την Κωνσταντινούπολη.

Στόχος της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού είναι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ να καθιερωθεί ως θεσμός και να αναδειχθεί ο Θρησκευτικός Πολιτισμός του τόπου μας, με κεντρική μορφή τον πολιούχο της πόλης μας, Άγιο Θεόδωρο τον Βυζάντιο.

Στη Λέσβο ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας

Έφτασε στη Λέσβο σήμερα Παρασκευή  αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κκ Αθηναγόρα, προκειμένου να παραστεί  στο Φεστιβάλ Χριστιανικής Τέχνης  «Θεοδώρεια» που διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης και η Μητρόπολη.

Λίγο μετά την άφιξή της η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο στον οποίο μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη και δώρα από το Φανάρι και την Κωνσταντινούπολη.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν μεταξύ άλλων στελέχη και ιερείς της Κοινότητας Νεοχωρίου από όπου καταγόταν ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος, ο πολιούχος της Μυτιλήνης. Ανάμεσά τους και η γνωστή Κωνσταντινοπολίτισσα Σεφ και συγγραφέας βιβλίων γαστρονομίας Μαρία Εκμεκτσίογλου. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ