19.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος στην Ίμβρο με τον Πατριάρχη

Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Ο ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΜΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ  ΙΜΒΡΟΝ

Η Α. Σεβασμιότης, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, κατά το διήμερον μεταξύ 5ης και 7ης τρ. μηνός Μαίου, μετά των εν Χριστώ αδελφών αυτού Σεβ. Συνοδικών Μητροπολιτών Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Ιταλίας κ. Πολυκάρπου και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου, προσκλήσει της Α.Θ. Παναγιότητος, του Πατριάρχου, είχαν την ιδιαιτέραν τιμητικήν ευκαιρίαν να τον συνοδεύσουν εις την ιδιαιτέραν πατρίδα Αυτού, την νήσον Ίμβρον, τυχόντες της εξαιρετικής  φιλοξενίας του Ποιμενάρχου αυτής, Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Κατά την παραμονήν των εις την νήσον  επεσκέφθησαν, την Ι. Μητρόπολιν και τον Μητροπολιτικόν Ναόν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και τους Ι. Ναούς και τα Κοιμητήρια των ιστορικών χωρίων των Αγίων Θεοδώρων – γενεθλίου χωρίου του Πατριάρχου, των Αγριδίων, του Γλυκέος και του Σχοινουδίου.

Ακόμη, με ιδιάζουσαν συγκίνησιν εχάρησαν την αναβίωσιν της ομογενειακής παιδείας εις την νήσον, δια την μετά 50ετίαν επανάληψιν της οποίας, μεγάλως εκοπίασεν και ηξιώθη να ίδη ανθούσα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Οποίος θεωρείται ο «παππούς» των πολυπληθών μαθητών, ο ενσταλάξας δι’ αυτών, επιπλέον παραμυθίαν και ελπίδα εις τας ψυχάς των ολίγων γηγενών κατοίκων της Ίμβρου.

Η Α.Θ. Παναγιότης και οι Σεβ. συνοδοί Αυτής Αρχιερείς, έτυχαν επίσης της ιδιαιτέρας φιλοξενίας του τε εν Χριστώ αδελφού Σεβ. Μητροπολίτου Μύρων κ. Χρυσοστόμου Καλαϊτζή, εξ Αγριδίων Ίμβρου ορμωμένου, και της οικογενείας της Ευγεν. αυταδέλφης αυτού, καθώς και της οικογενείας του προσφιλούς αυταδέλφου του Πατριάρχου κ. Αντωνίου Αρχοντώνη. Παρηκολούθησαν δέ την εξαίρετον παρουσίαν της προσωπικότητος και του ιερού έργου του επιφανούς  Ιμβρίου Διδασκάλου του Γένους Βαρθολομαίου του Κουτλουμουσιανού, υπό του Εντιμολ. Καθηγητού κ. Γεωργίου Ξεινού, εν τω Ι. Ναώ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλυκέος.

Επεσκέφθησαν δ’ εν τέλει και το υπό ανέγερσιν «Αρχοντώνειον» Εκκλησιαστικόν Γηροκομείον, το Πατριαρχικόν Μουσείον, τον Πολιτιστικόν Σύλλογον Σχοινουδίου και την οικίαν του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου, εις τους Αγίους Θεοδώρους.

Ο Ποιμενάρχης μας, εθεώρησε καθήκον του να επισκεφθή όλως αδελφικώς εις την κατοικίαν αυτού, τον από Ίμβρου και Τενέδου Σεβ. Μητροπολίτην  Μοσχονησίων κ. Κύριλλον, τον επί μίαν δεκαετίαν συνάδελφον αυτού εν τη Πατριαρχική Αυλή επί Πατριαρχείας του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου.

Ο Ποιμενάρχης μας, μετείχεν ωσαύτως εις την καθιερωμένην Πατριαρχικήν και Συνοδικήν Θ. Λειτουργίαν της Κυριακής των Μυροφόρων,8ης Μαίου, εις την Ι. Μονήν Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, καθώς επίσης και εις την Συνεδρίαν της Αγίας και Ιεράς  Συνόδου, της Δευτέρας, 9ης ιδίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ