Η Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Ερευνητική Υπηρεσία (EPRS) τον Απρίλιο 2022 εξέδωσε το κείμενο: «Ο Πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία: Η θρησκευτική διάσταση», το οποίο δημοσιεύουμε στην αγγλική γλώσσα.
Παραθέτουμε στη συνέχεια σχόλια επί του κειμένου αυτού από τον Σύμβουλο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) δρα Κώστα Μυγδάλη (Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά).
Συμπερασματικά ο Δρ Κώστς Μυγδάλης σημειώνει, απευθυνόμενος προς τους υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ερευνητικής Υπηρεσίας:
Εκλαμβάνω, λοιπόν, το έγγραφό σας αυτό, ως μία ευκαιρία που μου δίδεται ως ευρωπαίος πολίτης, προκειμένου δι’ ημών να επισημάνω και εγώ την ανάγκη εμπλοκής στον διάλογο για τα ευρωπαϊκά αλλά και τα παγκόσμια πράγματα σε μια πρώτη φάση για την Ευρώπη των Χριστιανικών Εκκλησιών και ομολογιών σε μια δεύτερη δε των Αβραμιαίων θρησκειών (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μωαμεθανισμός) στο σύνολό τους. Αφετέρου να επισημάνω ότι ως γνωστό μέσα στον χώρο τις Ευρωπαϊκής Ένωσης υφίστανται πολλές Ανατολικές Χριστιανικές Εκκλησίες που κατά βάση υπηρετούν τις πνευματικές και λατρευτικές ανάγκες ομόδοξων, ομόγλωσσων ή και ομοεθνών πολιτών. Οι χώροι των ναών δεν μπορεί να γίνονται χώροι ανάδειξης «εθνικών» απόψεων, διεκδικήσεων και πολιτικών που εν τέλει προκαλούν μίσος και διαταράσσουν την ειρηνική συνύπαρξη ομάδων η ατόμων. Η περίοδος που διανύουμε μετά την εισβολή της Ρωσίας σε εδάφη της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την κοινωνική συνείδηση της Ευρώπης και το ειρηνικό ευρωπαϊκό μέλλον.
Θεωρώ μάλιστα αναγκαίο να σας προτείνω να προτρέψετε το Ευρωκοινοβούλιο και τα όργανα της ΕΕ, ώστε να καλέσουν όλους τους κοινωνικούς εταίρους να επαναδιατυπώσουν την προσήλωσή τους στα ευρωπαϊκά ιδανικά και αξίες. Βεβαίως δε και όσες θρησκευτικές ομάδες ή Εκκλησίες έχουν παρουσία και δράση στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δεσμευθούν με τρόπο νομικά άρτιο, ώστε να μην έχουν την δυνατότητα να προκαλούν εθνοτικές αναστατώσεις, υπηρετώντας δήθεν πατριωτικές και πολεμικές ιδέες. Οι χώροι λατρείας είναι χώροι καταλλαγής και ειρήνης, σε διαφορετική περίπτωση καταργούνται και δεσμεύονται. Κρίνω επι πλέον αναγκαίο την ένταξη όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων σε ανάλογο φόρουμ διαλόγου, σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων, σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε, για την διατύπωση απόψεων που στοχεύουν στην ανάδειξη και συζήτηση προβλημάτων του θρησκευτικού χώρου.