19.8 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος στη Γεωργιανή Παροικία της Πόλεως

Ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος, με την ευλογία του Πανα-γιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπι την Παρασκευή, 6 Μαΐου, κατά την πανήγυρη του ιστορικού τούτου παλλαδίου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως με το Ιουλιανό Ημερολόγιο.

          Στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στην ελληνική, την τουρκική, τη γεωργιανή, τη ρουμανική και την ουκρανική γλώσσα, έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος Ιάκωβος, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Ilia Jinjolava, εφημέριος του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού, οι Αγιορείτες Ιερομόναχοι Χαρίτων Δοχειαρίτης και Ιωακείμ Καρεώτης, Διευθυντής της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Sergiu Vlad, εφημέριος του Ι. Ναού Αγίας Παρασκευής Πικριδίου (Ρουμανική Παροικία), ως και ο Ιερολ. Διάκονος της Σειράς Βαρνάβας Γρηγοριάδης, ενώ συμπροσευχήθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Επόπτης της Περιφέρειας Φαναρίου – Κερατίου Κόλπου, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Bίκτωρ Copuşciu, εφημέριος στο Μετόχι του Αγίου Ανδρέα Γαλατά (Ρωσική Παροικία), ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Εντιμ. κ. Roman Nedilskyi, μετά του Προξένου Εντιμ. κ. Maxim Vdovychenko, o Πρόξενος της Γεωργίας στην Πόλη Εντιμ. κ. Zaza Nadiradze, πιστοί από τη Γεωργιανή και την Ουκρανική Παροικία της Πόλης και της Προύσας και όμιλος καθηγητών και τελειόφοιτων μαθητών της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.

          Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος κήρυξε, στην αγγλική γλώσσα, τον Θείο Λόγο σχετικά με την εορτή του Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία διεβίβασε τις πατρικές πασχαλινές ευχές και την Πατριαρχική ευλογία του Παναγιωτάτου προς τους προσκυνητές, ενώ επεσήμανε την υπερεθνική ποιμαντική δραστηριότητα του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου προς όλους του ορθόδοξους που διαβιούν στην Πόλη και στην τουρκική επικράτεια, ως συνέπεια της μετανάστευσης από τις γειτονικές ορθόδοξες χώρες κατά τα τελευταία έτη, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή και τις γλωσσικές και πολιτιστικές καταβολές τους, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και εντός της τουρκικής επικράτειας, ενώ δεν παρέλειψε να επαινέσει την πολυσχιδή ιερατική διακονία και τον σεβασμό του π. Ilia Jinjolava, ο οποίος εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες των γεωργιανών σε Πόλη, Προύσα, Σμύρνη, Άγκυρα και Τραπεζούντα, προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τον σεπτό Προκαθήμενό της.

          Αναφερόμενος στους ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ τῶν Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Γεωργίας που πιστοποιούνται, εκτός των άλλων, και από το ιστορικό γεγονός της έκδοσης Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1990 περί της αυτοκεφαλίας και της πατριαρχικής αξίας της Εκκλησίας της Γεωργίας, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος υπέμνησε τις κατά καιρούς αδελφικές επισκέψεις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πρός την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας, με τελευταία εκείνη του 2013. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Γεωργίας κ.κ. Ηλία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2011 με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών στο πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως του Παναγιωτάτου, καθώς και στο συγχαρητήριο γράμμα του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Γεωργίας προς τον σεπτό Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας με αφορμή το ιστορικό ορόσημο της συμπλήρωσης τριακονταετούς πρωθιεραρχικής διακονίας Αυτού, στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται η πολυετής υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχου προς την Εκκλησία της Γεωργίας και εκφράζεται η ευχή για την περαιτέρω εμβάθυνση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

          Τέλος, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος, αφού συνεχάρη την Εκκλησιαστική Επιτροπή, διένειμε, εκ μέρους του Παναγιωτάτου, ενθύμια προς τους πιστούς.

          Επακολούθησε εόρτιο γεύμα στους χώρους της Κοινοτικής Αίθουσας του Εδιρνέκαπι.

                 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ