20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Λειτουργική ζωή στο Νιχώρι του Βοσπόρου κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα

ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Με την μεγαλοπρεπή σεμνότητα και την παραδοσιακή ιεροπρέπεια της Κωνσταντινουπολίτιδας Εκκλησίας συνεχίστηκε η Λειτουργική ζωή στο γραφικό Νιχώρι και κατά την Λαμπροβδομάδα.

Την Δευτέρα της Διακαινησίμου 25 Απριλίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι ένα από τα Μετόχια του Παναγίου Τάφου στη Βασιλεύουσα, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη. Ακολούθησε, μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, ένα ωραίο κέρασμα στην αίθουσα του Μετοχίου, με την τήρηση όλων των ισχυόντων μέχρι σήμερα υγειονομικών μέτρων, για την μη περαιτέρω μετάδοση της πανδημίας.

Την Τετάρτη της Διακαινησίμου 27 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης τελέσθηκε, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ο Αναστάσιμος Εσπερινός της ημέρας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη Βοσπόρου, με τη συμμετοχή όλων των Κληρικών της Εκκλησιαστικής Περιφερείας μας, η οποία αποτελεί το βόρειο γεωγραφικά τμήματης ενιαίας Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Ο Δεσπότης μας στο σύντομο κήρυγμά του, μίλησε για το υπερφυές θαύμα της Ανάστασης του Κυρίου, αναλύοντας τον γνωστό σε όλους μας νικητήριο παιάνα «Χριστός ανέστη εκ νεκρών …» και ευχήθηκε τα δέοντα. Ακολούθησε ένα θαυμάσιο δείπνο στην αίθουσα του Ιερού Ναού μας, το οποίο ετοίμασαν με πολλή αγάπη ενορίτισσές μας, κτά τη διάρκεια του οποίου έγινε το παραδοσιακό τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, χωρίς να καταστρατηγηθεί η τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Κατά τη συνεστίαση δόθηκε η καλή ευκαιρία της προσωπικής επικοινωνίας μεταξύ του Σεβασμιωτάτου, των Κληρικών, των ενοριτών, φίλων και επισκεπτών μας.

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 29 Απριλίου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο δεξιό κλίτος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, όπου υπάρχει δεύτερο ιερό θυσιαστήριο, αφιερωμένο στα υπερφή και εξαίσια Θεομητορικά θαύματα της Ζωοδόχου Πηγής, ιερουργούντος του ιδίου Αρχιερέα. Ακολούθησε μια επίσης ωραία δεξίωση στην Κοινοτική αίθουσα με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων και με την προσδοκία ότι, «η αενάως αναβλύζουσα χάριτας, η βρύσις των ιαμάτων [..], η πηγάζουσα νοσημάτων παν φάρμακον άπασι τοις προστρέχουσι» θα μας απαλλάξει το συντομότερο από τον πειρασμό της πανδημίας!

Paskalya yortusu sonrası hafta Yeniköy Kiliselerinde ayinler ve akşam duaları devam etmiştir.

27 Nisan, Çarşamba günü Panayia kilisesindeki akşam duası sonrasında Metropolitimiz Sayın Athenagoras ve çevre semtlerin rahipleri cemaatimizle birlikte sevgi yemeğini paylaşarak geleneksel Paskalya yumurtasını tokuşturmuşlardır.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ