19.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Η Ανάσταση του Χριστού στη Βοστώνη και Νέα Αγγλία

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Αθρόα προσέλευση πιστών παρατηρήθηκε σε πλείστους όσους ναούς της Βοστώνης και γενικότερα της Νέας Αγγλίας τη νύχτα της Ανάστασης, έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος προέστη της Ακολουθίας της Αναστάσεως και της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού Βοστώνης, όπου παρευρέθηκαν ο νεοεκλεγείσα δήμαρχος Βοστώνης Μισέλ Γου, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και Προεδρικός Υποψήφιος Μιχάλης Δουκάκης με τη σύζυγό του Κίτι, ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου και εκατοντάδες πιστών που είχαν πλημμυρίσει τον Ναό.

Φέτος δεν παρέστη ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος Βοστώνης Σίαν Ομάλι ο οποίος  κατά την μακρόχρονη συνήθεια και παράδοση παρευρίσκεται στην Ακολουθία της Αναστάσεως διότι έχει μεταβεί στη Ρώμη προς συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στο τέλος της Λειτουργίας ακολούθησε Πασχαλινό δείπνο στην κοινοτική αίθουσα που είχαν διοργανώσει το κοινοτικό συμβούλιο και η Φιλόπτωχος.

Στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό, το οποίο έστειλε και στις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης, έκανε εκτενή αναφορά στον ανηλεή πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν εναντίον του ειρηνικού και φιλήσυχου Ουκρανικού λαού.

Ανάμεσα στα άλλα είπε πως «στη διάρκεια των λίγων περασμένων εβδομάδων δυστυχώς γινόμαστε μάρτυρες εκ του μακρόθεν της βάρβαρης στρατιωτικής επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πόλεμο ο οποίος πυροδοτείται από διαφθορά, άγνοια, εμπάθεια, ιδεολογία και εγωϊσμό. Βλέπουμε φρικιαστικές πράξεις σκληρότητας άοπλων ανδρών, γυναικών και ιδιαίτερα παιδιών των οποίων τα νεκρά κορμιά εγκαταλείφθηκαν χωρίς ταυτότητα μέσα σε ομαδικούς τάφους».

Σε άλλο σημείο είπε πως «είμαστε κατάπληκτοι και πικραμένοι από τα δεινά και τους θανάτους. Κατά την αποψινή Αναστάσιμη νύχτα αναρίθμητοι πρόσφυγες βιώνουν μία φρικιαστική εμπειρία. Φονικά και θάνατος τους περιλούζει. Πλήθη  ανυπεράσπιστων ανδρών, γυναικών και παιδιών ζουν σε απόγνωση. Η αξιοπρέπεια και η οι ζωές τους θυσιάστηκαν στον βωμό μιας πολιτικής σκοπιμότητας».

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος αναφέρθηκε επίσης και στην εγχώρια βία. Συγκεκριμένα είπε πως «επίσης έχομε γίνει μάρτυρες τις τελευταίες εβδομάδες κακεντρεχών πράξεων εντός του δικού μας έθνους, στο Μπρούκλιν, τη Νότια Καρολίνα και αλλού, όλες αμαρτωλές τραγωδίες, απόρροια του εκπεσόντος κόσμου μας, της άρνησης μας να δεχθούμε την ειρήνη την οποία ο Αναστάς Κύριος μας δώρισε».

Υπογράμμισε πως «απόψε ερχόμαστε στον αδειανό ζωοφόρο τάφο με θερμή προσευχή όπως η δόξα, η σοφία, η δύναμη, και η ενίσχυση της Ανάστασης του Κυρίου μας να μας καθοδηγήσει καθώς βιώνουμε την θριαμβευτική νίκη της αγάπης ενάντια στο μίσος».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ