16.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η παρουσίαση βιβλίου για τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως (1861 – 1922)

Την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η πρώτη παρουσίαση του συγγράμματος του καθηγητή κ. Γιώργου Α. Γιαννακόπουλου, προέδρου του τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,«Ο Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως (1861 – 1922) Η Ελληνική Παιδεία και Επιστήμη ως Εθνική Πολιτικήστην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Ομιλητές ήταν οι εξέχοντες πανεπιστημιακοί καθηγητές κ.κ. Κώστας Γαβρόγλου, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πρώην Διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους.Συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολτών κ. Αντώνης Λαμπίδης.

Όλοι οι ομιλητές εξήραν τη σημασία του συγγράμματος, το οποίο αποτελεί την πληρέστερη στα βιβλιογραφικά χρονικά αποτύπωση της ιστορίας του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολεως, του «Υπουργείου Παιδείας του Αλύτρωτου Ελληνισμού» -όπως προσφυώς χαρακτηρίστηκε- κορυφαίου ορόσημου στην πνευματική πορεία του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. Οι ομιλητές στις εκτενείς εισηγήσεις τους αναφορικά με το ιστορικά σημαντικό περιεχόμενο του βιβλίου, συνεχάρησαν τον συγγραφέα για το εξαίρετο έργο που επετέλεσε και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, να εκδώσει το σύγγραμμα στην 160ή επέτειο της ίδρυσης του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, εκπληρώνοντας το ιστορικό χρέος του.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανεκτίμητη Βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου, η οποία κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές και διασκορπίστηκε σε διάφορες βιβλιοθήκες και ιδρύματα της Άγκυρας, καθώς και στο Αρχείο του Συλλόγου, του οποίου η τύχη αγνοείται μέχρι σήμερα.Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και επισημάνσεις από τους παρισταμένους, στις οποίες ο συγγραφέας προθύμως απάντησε.

Στην Αίθουσα Υποδοχής του Συλλόγου, παρατέθηκε μπουφές, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν χαιρετισμούς με τους ομιλητές. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Πάνος Σκουρολιάκος, ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Δήμητρα Νάνου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, κ. Γιώργος Παναγόπουλος, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ποιότητα Ζωής» και πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας, κ. Κώστας Ασκούνης, η Δημοτική Σύμβουλος Καλλιθέας με την Δημοτική Παράταξη «ΤΩΡΑ Καλλιθέα – Λάζαρος Λασκαρίδης», κ. Ευσεβία Κοσμίδου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής κ. Παναγιώτης Καλδής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Α4 Τουρκίας του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ της Διεύθυνσης Α4 Τουρκίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αντώνιος Κολιάδης, η κ. Βλασία (Σίσσυ) Παυλοπούλου, σύζυγος του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας κ. Τάσος Γαϊτάνης, ο Πρέσβης ε.τ. και συγγραφέας κ. Βασίλης Μούτσογλου, η Πρόεδρος του Ρόταρυ Αθήνα-Λυκαβηττός κ. Ραχήλ Τοπαλίδου, καθώς και πλήθος μελών και εκλεκτών φίλων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ