12.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ειδήσεις από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων (24-27 Μαρτίου 2022)

Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στο ​Wood Green

Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία ετελέσθη στον Ι. Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Wood Green, στο Βόρειο Λονδίνο, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.
Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κολωνείας κ. Αθανασίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου.
Στο τέλος ετελέσθη Δοξολογία επ ‘ ευκαιρία των Εθνικών Επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.

Ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Κόβεντρι

Στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κόβεντρι ετελέσθη ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου.

Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Stephen Maxfield, ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Shrewsbury.

Εσπερινές Συνάξεις στην Αγία Σοφία Λονδίνου

Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022, μετά τον Μέγα Εσπερινό του Ευαγγελισμού, στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λονδίνου, πάνω από 70 άτομα παρακολούθησαν την τρίτη κατά σειρά εκπαιδευτική συνάντηση με τίτλο «Εσπερινές Συνάξεις». Πρόκειται για ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας, που φιλοξενείται από τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Λονδίνου, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Νικήτα. 

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε το βιβλίο «Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Ταξίδι στο Πάσχα», του μακαριστού π. Alexander Schmemann. 

Μετά από εκτενή συζήτηση, προσφέρθηκε νηστίσιμο γεύμα. Τον Μάιο έχει προγραμματισθεί η τέταρτη «Εσπερινή Σύναξη».

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Αρχιμ. κ. Νήφωνα Τσιμαλή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  [email protected]

Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στο Wood Green

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά πλήθους κόσμου, ετελέσθη στον Καθεδρικό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Wood Green του Βορείου Λονδίνου, επί τη ευκαιρία της Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος ενώ στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κολωνείας κ. Αθανάσιος.

Δοξολογία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Μπέρμιγχαμ

Στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά Έρντινγκτον, στο Βόρειο Μπέρμιγχαμ, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος κατά την Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μετά του Θεοφιλεστάτου συλλειτούργησε ο ιερατικώς Προϊστάμενος του Ι. Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χρήστος Στεφάνου.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ετελέσθη η Δοξολογία της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, όπου ο Θεοφιλέστατος ομίλησε καταλλήλως, αναφερόμενος επίσης στους απελευθερωτικούς αγώνες του Ελληνικού Έθνους αλλά και τις πολλαπλές εθνικές τραγωδίες, με τελευταία αυτή της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου το 1974.
Ακολούθησε επίσημο γεύμα στην αίθουσα της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας Μπέρμιγχαμ.

Η πανήγυρις του Αρχιεπισκοπικού Παρεκκλησίου Λονδίνου

Στο πανηγυρίζων Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λονδίνου χοροστάτησε στον Εσπερινό και προέστη της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στο ακατάληπτο μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού και στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, ευχόμενος στο εκκλησίασμα καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Βαπτίσεις ενηλίκων από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας

Το Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022, έντεκα ενήλικες κατηχουμένοι βαπτίστηκαν από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτα, στο βαπτιστήριο του Ι. Ναού Αγίου Νεκταρίου Battersea.

Οι νεοφώτιστοι ολοκλήρωσαν πρόσφατα το διαδικτυακό πρόγραμμα κατήχησης «Discover Orthodoxy» που προσφέρεται από τον Ι. Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας Λονδίνου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.

Οι νεοφώτιστοι έχουν καταγωγή από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων από τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Αγγλία και την Πορτογαλία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συνολικά 17 κατηχούμενοι που ολοκλήρωσαν τη δεύτερη φάση της Κατήχησης, έγιναν δεκτοί από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η τρίτη φάση της διαδικτυακής κατήχησης έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022.

Μετά τις βαπτίσεις ακολούθησε πλούσια δεξίωση από την ενορία του Αγίου Νεκταρίου προς τιμήν των νεοφώτιστων.

Τον πανηγυρίζοντα Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μάντσεστερ επισκέφθηκε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, όπου προέστη της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (27-3-2022).

Ο Επίσκοπος ενημερώθηκε από τα μέλη της Επιτροπής για τη λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου και τις δραστηριότητες της Κοινότητος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε επίσημο γεύμα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ