17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Πολωνία σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να βρεθεί κοντά στους Ουκρανούς πρόσφυγες

Στην Πολωνία μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το διήμερο 28-29 Μαρτίου 2022, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Προέδρου της χώρας Αντρέι Ντούντα και του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Βαρσοβίας κ. Σάββα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας της Πολωνίας, ο Παναγιώτατος θα συναντηθεί με πιστούς στην Βαρσοβία αύριο, Δευτέρα 28/3, στις 9:30 (τοπική ώρα) στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος και στις 17:00 (τοπική ώρα) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Πατριάρχη να επισκεφθεί την Πολωνία προκειμένου να ευλογήσει και να ενισχύσει τους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στην χώρα εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης «προτίθεται νά ἀνταποκριθῇ καί νά ἐπισκεφθῇ τούς ἐκεῖ καταυλισμούς προσφύγων, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ἐμμανουήλ καί τοῦ Πανοσιολ. Μ. Συγκέλλου κ. Ἰακώβου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σχετική ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στην Πολωνία από το Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022, όπου χοροστάτησε στον Εσπερινό της Αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και έψαλε την Γ’ Στάση των Χαιρετισμών. Συγκεκριμένα, επεσήμανε:

“Η Κυρία Θεοτόκος ξέρει από βάσανα, ταλαιπωρία, απόρριψι, καθώς «έτεκε τον υιόν αυτής τον πρωτότοκον» εν φάτνη των αλόγων, «διότι ουκ ην αυτοίς τόπος εν τω καταλύμματι». Η Μήτηρ του Θεού έχει βιώσει και η ίδια την προσφυγιά, καθώς «νυκτός ανεχώρησεν εις Αίγυπτον» μετά του παιδίου αυτής, προκειμένου να το γλυτώση από τους ζητούντας την ψυχήν αυτού. Αναγκάσθηκε να ξενιτευθή από τη Βηθλεέμ στη μακρινή και άγνωστη Αίγυπτο, η οποία όμως απεδείχθη ένας πραγματικός τόπος φιλοξενίας μιάς διωκομένης μάνας και του βρέφους της, χώρος υποδοχής και καλωσορίσματος του ξένου, του πλησίον. Όπως ακριβώς η Πολωνία, η οποία άνοιξε διάπλατα την αγκαλιά της για να υποδεχθή εκατομμύρια Ουκρανών, οι οποίοι ωδηγήθηκαν στην προσφυγιά, λόγω του φρικτού πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους.

Σ᾽ αυτήν την φιλόξενη χώρα μεταβαίνουμε το εσπέρας της Κυριακής, όπως ήδη θα έχετε πληροφορηθή, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Προέδρου της Πολωνίας, Εξοχωτάτου κ. Andrzej Duda, αλλά και του Μακαριωτάτου Προκαθημένου της εκείσε Ορθοδόξου Εκκλησίας, αδελφού Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα. Γι᾽ αυτό ήρθαμε απόψε εδώ, για να ζητήσουμε τη μεσιτεία της Βλαχερνιώτισσας, προκειμένου να μεταφέρουμε από την Σταυροαναστάσιμη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία στους κοπιώντας και πεφορτισμένους αδελφούς μας πρόσφυγες εξ Ουκρανίας που βρήκαν καταφύγιο στην Πολωνία, μήνυμα παρηγορίας και ελπίδος. Μεταβαίνουμε εκεί για να τους δούμε πρόσωπον προς πρόσωπον και να τους πούμε: «Κουράγιο παιδιά μας! Γνωρίζουμε ότι ο σταυρός που σηκώνετε είναι βαρύς και έχουμε έρθει ως συγκυρηναίοι. Μην αποκάμετε! Εναποθέστε την εμπιστοσύνη σας στον Αρχηγό και τελειωτή της πίστεώς μας, τον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα βρήτε αναψυχή! Η Ανάστασις έρχεται! Το ‘Χριστός Ανέστη’ θα ακουσθή και πάλιν ως νικητήριος παιάνας»!”.

Ο Κομιστής της μεγάλης περιουσίας του θησαυρού των υδάτων της μεγάλης πηγής, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, στους πρόσφυγες της Ουκρανίας

Παναγιώτατε Πρωτοδέσποτά μας,

Ξεκινάτε για ένα δύσκολο ταξίδι. Για ένα προορισμό ο οποίος θα Σας ζωντανέψει μνήμες επώδυνες. Ξέρετε, έχετε στο πετσί Σας την αίσθηση της τρεχάλας, του διωγμού, της πατρίδας που σε κυνηγά.  Της πατρίδας που από την μια σου λέει τρέχα να σωθείς και από την άλλη σου απλώνει τα χέρια εκλιπαρώντας να μη την ξεχάσεις. Έχετε μάθει καλά και πολλά από τον πόνο της σιωπής της προσφυγιάς. Έχετε βιώσει τον άδικο θυμό «του Ηρώδη» όπως ο προκάτοχός Σας Ιωάννης ο Χρυσόστομος καυτηρίασε στην Θ’ ομιλία (σφαγή των Αγίων Νηπίων, Ματθ. Β, 16-23). Ο μέγας αρχιεπίσκοπος που αδίστακτα υποστήριξε το δίκαιο· «πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράσσεται, πάλιν ορχείται, πάλιν την κεφαλήν Ιωάννου ζητεί λαβείν επί πίνακι». Ο Μέγας Πατριάρχης που βίωσε  καρτερικά τα άγρια ανθρώπινα πάθη και το αβυσσαλέο μίσος και μαρτύρησε στην άδικη και εξουθενωτική εξορία του.

«Τότε ιδών Ηρώδης ότι ενεπαίχθη υπό των μάγων, εθυμώθη λίαν και αποστείλας ανείλε πάντας τους παίδας τους εν Βηθλεέμ, και εν πάσι τοις ορίοις αυτής, από διετούς και κατωτέρω, κατά τον χρόνον, ον ηκρίβωσε παρά των μάγων. Και μην ουκ εχρήν θυμωθήναι, αλλά φοβηθήναι και συσταλήναι, και ιδείν ότ ανηνύτοις επιχειρεί πράγμασιν. Άλλ’ ου καταστέλλεται. Όταν γαρ αγνώμων ή ψυχή και ανίατος, ουδενί είκει των παρά του Θεού δεδομένων φαρμάκων. Όρα γουν και τούτον τοις προτέροις επαγωνιζόμενον, και φόνω φόνους συνάπτοντα, και κατά κρημνού πανταχού φερόμενον. Ώσπερ γαρ υπό τίνος δαίμονος της οργής ταύτης και της βασκανίας….».

Σας ευχόμαστε ολόψυχα ο μέγας άγιος εραστής του κηρύγματος, να Σας είναι συμπαραστάτης και εμπνευστής Σας. Να παλέψετε με τον δαίμονα και να προσφέρετε ανακούφιση στους ομόδοξους. Να απαλύνετε τον πόνο των χιλιοπονεμένων, να ελαφρώσετε τους σπαραξικάρδιους κατατρεγμένους, να αγγίξετε και να δώσετε κουράγιο στις εξόριστες ψυχές τους. Να χαροποιήσετε τα γεμάτα απορία παιδικά μάτια. Να τους ευλογήσετε και να τους βοηθήσετε με τον λόγο Σας τον πράο, τον χρήσιμο, τον παρηγορητικό, τον ταπεινό, το αισιόδοξο, τον φιλάνθρωπο, τον θεραπευτικό, τον πειθήνιο, τον αγαθό, τον σοφό. Να τους βοηθήσετε να σταθούν στα πόδια τους, να αντέξουν, μέρες που έρχονται, να πορευτούν στον δικό τους Γολγοθά όπως και Εσείς το κατορθώσατε. Να τους βοηθήσετε, όπως κι Εσείς πράττεται να σκύψουν και να δροσιστούν από την αστείρευτη πηγή της πίστης μας της οποίας «και το Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ ἐφέρετο ἐπάνω είς τά ὕδατά της».

Ελπίζουμε, ευχόμαστε και είμαστε βέβαιοι Οικουμενικέ μας Πατριάρχη ότι θα τους δώσετε παρηγοριά αλλά και θα ευαισθητοποιήσετε άπασα την οικουμένη όπως ο προκάτοχός Σας από την εξορία του· «Εύδηλον ότι τούτο πολλήν φέρει την παραμυθίαν, το κοινωνούς έχειν της αθυμίας την οικουμένην άπασαν».

Ταυτόχρονα Σας ευχόμαστε να βοηθήσετε και τους ομοδόξους διώκτες να συνετιστούν διότι όπως πολύ σωστά είπατε· «ο πόλεμος δεν μπορεί και δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί επιλογή για την επίλυση των όποιων διαφορών. Τα όπλα σκορπούν τον θάνατο και, ασφαλώς, δεν κάνουν διακρίσεις. Σκοτώνουν τους πάντες». Δυστυχώς δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι αν θα βρεθεί ποτέ ένας Θεοδόσιος να γονατίσει, να ζητήσει συγγνώμη  για την μεγάλη αδικία που έπραξε και να καλύψει με την πορφύρα του τους νεκρούς του όπως και με τον Ιωάννη έπραξε.

Καλό Σας ταξίδι

η σκέψη μας κοντά τους και κοντά Σας

Κωνσταντίνος Β. Τερψίδης

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ