24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εκκλησιαστική υποδοχή των πρώτων Ουκρανών προσφύγων στην Γενεύη

Σήμερα, 26 Μαρτίου 2022, Σάββατο Γ´ των Νηστειών και εορτή της Συνάξεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ετελέσθη Θ. Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Αγίας Αικατερίνης (Κρύπτη), όπου στεγάζεται η γαλλόφωνη ενορία της Γενεύης. Το παρεκκλήσιο ευρίσκεται κάτωθεν του ιερού ναού του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου στο Ορθοδόξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ.

Η Θ. Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου, ήταν η ευχαριστιακή υποδοχή της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας και των εν Γενεύῃ ενοριακών δομών της στους πρώτους Ορθοδόξους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Μετά από υποβολή σχετικής παρακλήσεως Ουκρανών της Γενεύης, συνεννοήσεις με αφιχθέντες μόλις προ ολίγων ημερών πρόσφυγες και ενημέρωση των τοπικών Αρχών, όπως εζητήθη από αυτές, ο Μητροπολίτης Ελβετίας ανέθεσε, προς το παρόν, την μέριμνα της καλύψεως ποιμαντικών, λειτουργικών και πνευματικών αναγκών των εμπεριστάτων αδελφών στην γαλλόφωνη ενορία της Γενεύης.

Η Θ. Λειτουργία ετελέσθη στην ουκρανική γλώσσα από τον Ιερ. Προϊστάμενο της γαλλοφώνου ενορίας αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Alexandre Sadkowski, διακονούντος του πολυγλώσσου ιερολ. Αρχιδιακόνου κ. Γαβριήλ Baratashvili.Μετά την απόλυση, ο Μητροπολίτης Ελβετίας Μάξιμος, απηύθυνε στην γαλλική γλώσσα λόγους υποδοχής προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες, ενός γαλλομαθούς Ουκρανού διερμηνεύοντος στην ουκρανική.

Ο Μητροπολίτης επεσήμανε τις εξαιρετικώς τραγικές συνθήκες τις οποίες βιώνει ο ουκρανικός λαός και οι αναγκασθέντες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εδήλωσε οτι η απάνθρωπη ταλαιπωρία των προσφύγων αγγίζει τις καρδίες των χριστιανών καί όλων των καλής θελήσεως ανθρώπων, ετόνισε ότι οι επιζητούντες συμμετοχή στην θεία λατρεία είναι ευπρόσδεκτοι στις ενοριακές δομές της Γενεύης και όλης της Μητροπόλεως, διεβεβαίωσε οτι κατά ποιμαντικό καθήκον τόσον ο ίδιος όσο και ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως θά προσφέρη, κατά δύναμιν, βοήθεια και συμπαράσταση στους έχοντες ανάγκη και ανέφερε τους λόγους της Α.Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: «Ὁ πόλεμος δέν μπορεῖ καί δέν πρέπει ποτέ νά ἀποτελῆ ἐπιλογή γιά τήν ἐπίλυση τῶν ὅποιων διαφορῶν. Τά ὅπλα σκορποῦν τόν θάνατο καί, ἀσφαλῶς, δέν κάνουν διακρίσεις. Σκοτώνουν τούς πάντες…». Κατακλείοντας τόν λόγο του, ο Μητροπολίτης Μάξιμος είπε: «Μαζί μέ τόν Πατριάρχη Βαρθολομαῖο ζητοῦμε ὅλοι νά σταματήσουν οἱ ἐχθροπραξίες, προσκαλοῦμε σέ διαρκῆ προσευχή ὑπέρ τῆς εἰρήνης τοῦ σύμπαντος κόσμου, γιά ὅσους εὑρίσκονται στούς δρόμους τῆς ἐξορίας, γιά ὅσους ὑποφέρουν στήν πατρίδα σας, τήν τόσο πληγωμένη, καί γιά τήν ἀνάπαυση τῶν ψυχῶν ἐκείνων, οἱ ὁποῖοι πέθαναν κατά τήν διάρκεια αὐτοῦ τοῦ ἀδίκου πολέμου».

Πλην της συγκεντρώσεως ποσότητος τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από την γαλλόφωνη ενορία για διανομή σε όσους από τους πρόσφυγες τα έχουν ανάγκη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ποιμαντικού και Φιλανθρωπικού Ιδρύματος της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας απεφάσισε να έλθη αρωγός των ουκρανών προσφύγων, των επισήμως καταγραφέντων και φιλοξενουμένων σε κέντρα υποδοχής του ελβετικού κράτους. Οι άλλες ενορίες της Μητροπόλεως θα κινηθούν αναλόγως.

Το ενδιαφέρον της τοπικής ελβετικής κοινωνίας αποτυπώνεται στην αποστολή δημοσιογράφου εκ μέρους της εγκρίτου και ευρείας κυκλοφορίας γαλλοφώνου εφημερίδος Le Temps για την κάλυψη της πρώτης αυτής Θ. Λειτουργίας. Το άρθρο της εν λόγῳ εφημερίδος τονίζει την σημασία του γεγονότος και περιγράφει με σχετική ακρίβεια το χρονικό της ημέρας, η κατάληξή του, όμως, αναδεικνύει το γνωστό στους παροικούντας στην Δ. Ευρώπη αποτέλεσμα της από δεκαετιών συστηματικής «εργασίας» ρώσσων και συνοδοιπόρων να εγκαταστήσουν την εντύπωση, ότι «παν το ορθόδοξον, ρωσσικόν και παν το ρωσσικόν, ορθόδοξον», παρά τις διδόμενες κάθε φορά σαφείς διευκρινήσεις προς εκπροσώπους του Τύπου και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητος.

Οι αρμόδιες ελβετικές Αρχές εδήλωσαν οτι θα δεχθούν στην χώρα περί τις 60.000 Ουκρανών προσφύγων, το δε Καντόνι της Γενεύης προτίθεται να φιλοξενήση 15.000 εξ αυτών. Άγνωστος παραμένει προς το παρόν ο αριθμός των προσφύγων, οι οποίοι φιλοξενούνται απο συγγενείς και φίλους και όχι σε κέντρα υποδοχής.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελβετίας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ