15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας ενήργησε γρήγορα και συστηματικά στα γεγονότα του πολέμου στην Ουκρανία

Εκκλησία της Φινλανδίας

Η Ρωσία επιτέθηκε στην ανεξάρτητη Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και συγκλόνισε όλο τον κόσμο. 

Ήδη την ίδια ημέρα, οι  οργανώσεις των Ιερέων, των Ιεροψαλτών, της Νεολαίας και οι λοιποί σύλλογοι των ενοριτών έκαναν έκκληση στο πλήρωμα της εκκλησίας για την άμεση συγκέντρωση χρηματικής βοήθειας για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας, μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας FILANTROPIA. Ταυτόχρονα, έκαναν έκκληση και στις άλλες μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για βοήθεια. 

Μετά από δύο ημέρες, η Σύνοδος των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελσινκίου και πάσης Φινλανδίας κ.κ. Λέοντος, έκδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει έντονα την πολεμική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Αρχιερείς τόνισαν ομόφωνα, ότι δεν υπάρχει κανένα δίκαιο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και παροτρύνοντας τον κόσμο να συμμετάσχει στον έρανο της φιλανθρωπικής οργάνωσης FILANTROPIA. Ταυτόχρονα, υπενθύμισαν ότι για τον πόλεμο αυτό δεν θα πρέπει να κατηγορούμε τους ενορίτες που κατάγονται από τη Ρωσία προτρέποντας τον κόσμο να προσευχηθεί για την ειρήνη. 

Την τέταρτη ημέρα από την επίθεση της Ρωσίας ο φιλανθρωπικός οργανισμός FILANTROPIA έστειλε την πρώτη χρηματική βοήθεια μέσω της Eleos Polska, φιλανθρωπικής οργάνωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας. Την πρώτη εβδομάδα του εράνου συγκεντρώθηκαν πάνω από 15 000  ευρώ. 

Ουκρανοί πρόσφυγες θα έρθουν στη Φινλανδία. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας ενημέρωσε στις 2 Μαρτίου ότι η κεντρική διοίκηση της εκκλησίας ξεκίνησε την προετοιμασία για την οικονομική βοήθεια των προσφύγων. Οι πρώτες αποφάσεις για την μεταφορά οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμού στο έργο αυτό θα παρθούν στις 15 Μαρτίου. 

H υποστήριξη των μελών της εκκλησίας στην Ουκρανία είναι ισχυρή. Πολύς κόσμος προσπάθησε με ενθουσιασμό να βρει χειροπιαστούς τρόπους βοηθείας αλλά και μέσα για να υποστηρίξει ηθικά τον λαό της Ουκρανίας. Ως ένδειξη συλλογικής στήριξης προς το λαό της Ουκρανίας, φωτίστηκε με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας ο καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελσίνκι από τις 5 μέχρι τις 7 Μαρτίου. 

Την Κυριακή 6 Μαρτίου η Ορθόδοξη Ενορία του Ελσινκίου οργάνωσε Λιτανεία μπροστά στην Πρεσβεία της Ουκρανίας. Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Λέων συναντήθηκε με την πρέσβη της Ουκρανίας Olga Dibrova, η οποία και ευχαρίστησε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας για τη βοήθεια «την όποια δεν πρόλαβαν καν να ζητήσουν». Επίσης είπε, ότι ο πόλεμος δίδαξε ότι «το καλό κερδίζει». Στην Ακολουθία που τελέστηκε μπροστά από την πρεσβεία συμμετείχαν περίπου 300 άτομα.

Τη Δευτέρα 7. Μαρτίου πέρασαν 11 ημέρες από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από την Ουκρανία. Θέμα είναι ότι ήδη έχουμε τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τα 41 εκατομμύρια των Ουκρανών πολιτών, το 67% είναι ορθόδοξοι. 

Η Αυτόνομη Ορθόδοξη εκκλησία της Φινλανδίας βρίσκεται υπό τη σκέπη του ωμοφόριου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Του χρόνου θα εορτάσουμε τα 100 χρόνια της χορηγήσεως του Τόμου της Αυτονομίας.  

Η Ορθόδοξη Εκκλησίας της Φινλανδίας είναι πολύ καλά οργανωμένη. Έχει τρεις μητροπόλεις, δύο μοναστήρια (το αντρικό του Βαλαάμ και το γυναικείο της Λίντουλα) και αριθμεί περίπου 59 000 μέλη. Η Εκκλησία έχει ευρείες διασυνδέσεις με τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες και σε θεσμικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Η ισχυρά ριζωμένη στην ορθόδοξη παράδοση και στη δημοκρατική Φινλανδία λειτουργούσα εκκλησία είναι ενεργή και στις διαχριστιανικές σχέσεις με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες.

Στη διοίκηση και στις οργανώσεις της Εκκλησίας συμμετέχουν πολλοί λαϊκοί. 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ