Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
Πριν από έξι μήνες στις 13 Αυγούστου 2021 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος γιόρτασε την συμπλήρωση εξήντα ετών από την εις διάκονο χειροτονία του στην γενέτειρά του την Ίμβρο.
Η Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου με αφορμή αυτή την επέτειο διοργάνωσε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις που αποκορύφωμά τους ήταν η Θεία Λειτουργία, η οποία τελέσθηκε ανήμερα της επετείου, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου και συλλειτουργούντων των Μακαριωτάτων Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, εκπροσώπων άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών καθώς και Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Κοινή συνισταμένη όλων των εκδηλώσεων ήταν η απόδοση τιμής στο σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και η αναγνώριση της προσφοράς του στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και σε ολόκληρη την οικουμένη.
Λίγες μέρες μετά στις 22 Οκτωβρίου 2021 ένα άλλο σημαντικό γεγονός προστέθηκε στον εορταστικό κύκλο που ήδη είχε ανοίξει για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την ανάρρησή του στον Οικουμενικό Θρόνο. Άλλη μια ευλογημένη επέτειος που γιορτάστηκε δεόντως με λαμπρότητα και απλότητα στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου στο αείφωτο, υπέρλαμπρο και μαρτυρικό Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως.
Όλοι οι εορτασμοί υπήρξαν λαμπροί και είναι βέβαιον ότι η συμμετοχή του κόσμου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν το επέτρεπαν τα μέτρα που ίσχυαν εξαιτίας της πανδημία του κορωνοϊού.
Συνοψίζοντας υπενθυμίζουμε ότι τα γεγονότα αυτά που εορτάστηκαν αφορούν στο πέρασμα ογδόντα δύο ετών. Διότι τόσα είναι τα έτη ζωής που συμπληρώνει αυτές τις μέρες ο Πατριάρχης μας, εφόσον γεννήθηκε 29 Φεβρουαρίου του 1940. Τα ¾ της ζωής του τα έχει ζήσει στην εκκλησιαστική διακονία, αλλά και αυτό το πρώτο τέταρτο της ζωής του δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά η προετοιμασία για την ενασχόλησή του αυτή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο 270ος Οικουμενικός Πατριάρχης και αποτελεί τον μακροβιότερο Οικουμενικό Πατριάρχη έως την σήμερον. Είναι οραματιστής και έχει καταφέρει να κρατά το Φανάρι ψηλά, στο επίκεντρο όχι μόνο των θρησκευτικών αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι εκείνος που γνώρισε την Ορθοδοξία σε όλα της γης τα πλάτη. Εξαιτίας του η Ορθόδοξη Εκκλησία έγινε γνωστή σε χώρους παγκόσμιας εμβέλειας όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ο.Η.Ε. κ.ά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αδιαμφισβήτητα αποτελεί πνευματικό ηγέτη παγκόσμιας αναγνώρισης και αποδοχής. Γνωστές άλλωστε είναι οι παρεμβάσεις του υπέρ της ειρήνης, για την υποστήριξη των μεταναστών, για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει ονομασθεί ο «πράσινος» Πατριάρχης. Πέρα τούτων όμως ο Παναγιώτατος είναι και μαχητικός. Δεν διστάζει, όταν χρειαστεί, ακόμη και να συγκρουσθεί προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματα της Εκκλησίας, τα δίκαια του Φαναρίου, άλλοτε για να αποτρέψει την υποβάθμιση του Οικουμενικού Θρόνου από άλλες Εκκλησίες, όπως επιχειρείται ιδίως τα τελευταία χρόνια από το Πατριαρχείο της Μόσχας.
Θα μπορούσαμε να γράφουμε χωρίς σταματημό για τον Πατριάρχη μας, τον Πατριάρχη του Γένους. Είναι μεγάλο, σπουδαίο και σπάνιο το έργο του και ανεκτίμητη η προσφορά του. Όσοι προσπαθούν να μειώσουν το κύρος του γίνονται καταγέλαστοι και θλιβεροί, γιατί προσπαθούν να συγκριθούν ως διάττοντες αστέρες με τον ήλιο, όπως η νύχτα με τη μέρα. Δεν έχουν πάψει ούτε μία στιγμή να τον υποσκάπτουν οι Ρώσοι, ιδιαιτέρως μετά την εκχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Έχουν την δύναμη να επιβάλλουν την γνώμη τους στους λιγότερο ισχυρούς και στους αδύναμους. Μπορούν κάλλιστα να επικρατούν με την χρήση των συμβόλων. Όμως τελικώς ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ποιος δικαιώνεται στην συνείδηση του κόσμου τώρα με τον πόλεμο που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία; Η συμπεριφερόμενη ως ηγέτιδα της Ορθοδοξίας Ρωσία αιματοκυλεί Ορθοδόξους στην Ουκρανία που υποτίθεται ότι θέλει να έχει υπό την σκέπη της, για να τους προστατέψει. Και η Ρωσική Εκκλησία τι κάνει; Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος «κάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», χωρίς καμιά καταδίκη για τον ανίερο και αδελφοκτόνο πόλεμο που έχει ξεσπάσει, προφανώς για να μην στεναχωρήσει τον τύποις και ουσία συνοδοιπόρο και συνεργάτη του πρόεδρο Πούτιν. Βλέπετε, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, όπως ο ίδιος δηλώνει, είναι Πατριάρχης του Έθνους, εν αντιθέσει με τον Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο που είναι ο Πατριάρχης του Γένους.
Όπως συμπεριφέρονται οι ηγούμενοι της Ρωσικής Εκκλησίας, «μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε για ναυάγια που ανάγονται στη σφαίρα του μύθου ή στην επικράτεια των συμβόλων», όπως λέει ο Κύπριος ποιητής Γιώργος Μολέσκης.
Θα πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας περίσσια ευλογημένους για τον Πατριάρχη που έχουμε, τον οραματιστή, τον πραγματιστή, το φιλόστοργο, τον Πατριάρχη του Γένους, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχή μας, για τον οποίο με την ευκαιρία των γενεθλίων του υιικώς και προσευχητικώς ευχόμαστε να είναι πολλά τα έτη του προς δόξαν Θεού και προς όφελος της Αγίας μας Εκκλησίας.