24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Αυστραλίας Μακάριος στην Αδελαΐδα

«Η σωτηρία μας εξαρτάται από τον πλησίον», διεμήνυσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, απευθυνόμενος στους πιστούς της Ενορίας Γεννήσεως του Χριστού, στο Port Adelaide, όπου ιερούργησε το πρωί της Κυριακής της Απόκρεω, 27 Φεβρουαρίου.

Εν πληθούση εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας, η οποία συνδέεται με τη μέλλουσα Κρίση, και παρουσίασε το κεντρικό μήνυμά της, ότι προϋπόθεση για να γίνει κάποιος συγκληρονόμος της Βασιλείας του Θεού, είναι να έχει αγαπήσει και διακονήσει τον πλησίον του κατά την παρούσα ζωή. Δεν αρκεί μόνο να πηγαίνουμε στην εκκλησία, να ανάβουμε το καντήλι στο σπίτι, να κάνουμε προσευχή ή να νηστεύουμε, εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, επισημαίνοντας ότι αν θέλουμε «να σφραγιστεί το διαβατήριό μας για τον παράδεισο», θα πρέπει να στραφούμε προς τον εμπερίστατο και τον πάσχοντα συνάνθρωπο, να κατανοήσουμε τις ανάγκες του και να του προσφέρουμε, με όλη μας την καρδιά, χείρα βοηθείας. «Γιατί όταν υπηρετούμε τον πλησίον, είναι σα να υπηρετούμε τον ίδιο τον Χριστό», επισήμανε με έμφαση.

Ο Σεβασμιώτατος θέλησε να αποσαφηνίσει ότι η ευαγγελική επιταγή δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή χρημάτων ή υλικών αγαθών προς τον πλησίον που βρίσκεται σε ανάγκη. «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από χρήματα, αλλά έχουν ανάγκη από τον χρόνο σας», παρατήρησε και παρότρυνε πατρικά το εκκλησίασμα: «Να αφιερώσετε χρόνο να τους ακούσετε. Να τους δώσετε τη δυνατότητα να σας ανοίξουν την καρδιά τους. Να ακούσετε τον πόνο τους, να τους συμμεριστείτε, να τους δείξετε την αγάπη σας. Να τους προσφέρετε ένα χαμόγελο, διότι οι άνθρωποι σήμερα έχουν πολλές καταθλίψεις και πολλές δοκιμασίες. Να είστε ευγενικοί μαζί τους, να τους πείτε μια καλή κουβέντα».

Η συγκίνηση του Αρχιεπισκόπου ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, την οποία τέλεσε πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό, τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ι.Ν. Γεννήσεως του Χριστού, π. Ιωάννη Χωραΐτη, και άλλους ιερείς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος. Συγκίνηση, όχι μόνο γιατί είχε την ευκαιρία να επικοινωνήσει εκ νέου, μετά από την άρση των περιορισμών της πανδημίας, με το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της «πόλης των εκκλησιών», αλλά και γιατί αξιώθηκε να ιερουργήσει στον περικαλλή Ναό της Γεννήσεως του Χριστού, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο εσωτερικό του τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Σεβασμιώτατος απέδωσε τα εύσημα σε όλους όσοι εργάστηκαν για την αποκατάσταση και ανακαίνιση του Ιερού Ναού, συμπεριλαμβανομένου του Ιερατικώς Προϊσταμένου, π. Ιωάννη, τον οποίο στο τέλος της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε Πνευματικό-Εξομολόγο. Αφού απηύθυνε τις πατρικές του συμβουλές στον νέο Πνευματικό, επισήμανε πως η τιμή που του γίνεται αποτελεί και ελάχιστη επιβράβευσή του για τον κόπο που κατέβαλε για την αποκατάσταση του Ναού. Προσέθεσε δε ότι «στο πρόσωπό σου τιμούμε παράλληλα και τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και όλα τα μέλη της Ενορίας – Κοινότητας τα οποία με πολύ κόπο και με πολύ αγώνα βοήθησαν και συνέτρεξαν για να υπάρχει αυτό το πολύ όμορφο αποτέλεσμα».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος με συγκίνηση έλαβε από εκπροσώπους της νεολαίας της Ενορίας ένα στυλό, ως δώρο για την επίσκεψή του. «Με αυτό το στυλό, όταν μεγαλώσουν, θα υπογράψω τα πιστοποιητικά γάμου τους», ανέφερε χαριτολογώντας, ενώ έσπευσε να ανταποδώσει με ένα ζεστό χαμόγελο και με την πατρική προτροπή του προς τα παιδιά, να αγαπούν και να ακολουθούν τον Χριστό σε όλη τους τη ζωή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου και εν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε σε ιδιαίτερη ακρόαση το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με το οποίο συζήτησαν θέματα της Ενορίας-Κοινότητας.

Να σημειωθεί ότι παρόντες, τόσο στη Θεία Λειτουργία, όσο και στο γεύμα, ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα, κ. Γεώργιος Ψιάχας, Βουλευτές της Ομοσπονδιακής και Πολιτειακής Κυβερνήσεως, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έφτασε στην «πόλη των Εκκλησιών»

Στην Αδελαΐδα, την «πόλη των Εκκλησιών», όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί, έφτασε το πρωί του Σαββάτου, 26 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τον Αρχιδιάκονο Αθηναγόρα και τον Διάκονο Ειρηναίο, προκειμένου να πραγματοποιήσει ποιμαντική επίσκεψη, μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, και αρκετοί κληρικοί, οι συνεργάτες των Γραφείων της Αρχιεπισκοπής στην Αδελαΐδα και πιστοί από την πόλη.

Αμέσως μετά την άφιξή του, ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, όπου τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των μακαρίων προκατόχων του Χριστοφόρου, Τιμοθέου, Θεοφυλάκτου, Ιεζεκιήλ και Στυλιανού, καθώς και όλων των κληρικών και λαϊκών που ανήκαν στο ποίμνιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και πλέον ανήκουν στην θριαμβεύουσα Εκκλησία.

Το απόγευμα επισκέφθηκε στην κατοικία του τον ασθενούντα Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χριστιανουπόλεως κ. Παύλο, στον οποίο, μεταξύ άλλων, μετέφερε τις ευχές και την αγάπη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, και εν συνεχεία επισκέφθηκε τον νεόδμητο Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, όπου επέβλεψε τις εργασίες της αγιογραφίας του Ναού και της συμπληρώσεως της εσωτερικής διακοσμήσεως.

Στην αίθουσα του Ναού, παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου, στο οποίο παρακάθησαν οι ιερείς της Περιφέρειας της Αδελαΐδος με τις πρεσβυτέρες τους, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος νέοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη.

In Adelaide, the “city of Churches”, as it has been aptly characterised, His Eminence Archbishop Makarios Australia arrived on the morning of Saturday, February 26, accompanied by Archimandrite Very Rev. Fr. Christoforos Krikelis, Protosyggellos of the Holy Archdiocese of Australia, Archdeacon Fr. Athenagoras and Deacon Fr. Ireneos, in order to make a pastoral visit, after the lifting of restrictions.

His Eminence was welcomed at the airport by His Grace Bishop Silouan of Sinope, Archepiscopal Vicar of Adelaide, and several clergy, associates of the Archdiocesan District of Adelaide and faithful from the city.

Immediately after his arrival, His Eminence Archbishop Makarios visited the Church of St. Panteleimon, where he performed a Trisagion for the rest of his blessed predecessors, Their Eminences, Metropolitans and Archbishops Christopher, Timothy, Theophylactus, Ezekiel and Stylianos of Australia, as well as all the clergy and laity who belonged to the flock of the Holy Archdiocese of Australia and now belong to the triumphant heavenly Church.

In the afternoon, His Eminence visited the residence of His Grace Bishop Pavlos of Christianoupolis, who is currently ill, to whom, among other things, he conveyed the wishes and love of His All Holiness the Ecumenical Patriarch Bartholomew, and then visited the newly built Church of Saints Raphael, Nicholas and Irene, where he oversaw the Iconography work of the Church and completing the interior decoration.

In the hall of the Church, an official dinner was given in honor of His Eminence Archbishop Makariou, which was attended by the priests of the Adelaide Archdiocesan district with their Presvyteres, while during the meal youth of the Church danced traditional dances in honour of the guest of honour, His Eminence Archbishop Makarios.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ