18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Ονούφριος ποιμένας των “Λαϊκών Δημοκρατιών” Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ;

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο εν Κιέβω μητροπολίτης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία Ονούφριος, μας είπε σήμερα ότι “η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υποστήριζε και υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και καλεί τους πιστούς της να προσευχηθούν για ειρήνη στο ουκρανικό κράτος και σε όλο τον κόσμο”.

Προφανώς ο Ονούφριος δεν έχει αντιληφθεί ότι η αγαπημένη του Ρωσία κήρυξε “Λαϊκές Δημοκρατίες” τις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ότι ο Πούτιν μας λέει ξεκάθαρα ότι αυτές «δεν περιορίζονται στα σημερινά τους σύνορα» και έχει εισβάλει ουσιαστικά στην Ουκρανία.

Προ καιρού ο Αρχιεπίσκοπος Ντονέτσκ και Μαριούπολης της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Σεργκέι Γορομπτσόβ, είπε σε συνέντευξή του ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει συντριπτικά μεγάλη επιρροή στην συγκεκριμένη περιοχή και ότι είναι πολύ αργή η μετάβαση στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

“Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, υπήρχαν ορισμένες ενορίες που ήθελαν να περάσουν στην Ουκρανική Εκκλησία. Ωστόσο, όταν αυτό το γεγονός μαθεύτηκε, οι κεφαλές του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία άρχισαν να ασκούν πίεση και να τρομάζουν τις συγκεκριμένες ενορίες. Και η πίεση αυτή έπιασε τόπο”, λέει ο ίδιος, αναφερόμενος στην προσπάθεια της Ρωσικής Εκκλησίας να συγκρατήσει τη μετάβαση των πιστών και των ενοριών προς την Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

«Το έργο της Ουκρανικής Εκκλησίας στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, δύο περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο μετά την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας το 2014, είναι αμιγώς θρησκευτικό και ανθρωπιστικό», είχε δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος Σεργκέι.

“Μας κόβουν το ρεύμα, το νερό, δημιουργούν σειρά προβλημάτων ούτως ώστε οι πιστοί μας να μην έρχονται. Ακόμα, δεν αφήνουν τους ιερείς μας να έρχονται στις υπό κατάληψη περιοχές. Έχουν μείνει μόλις πέντε ιερείς εκεί. Πρόσφατα ένας ιερέας μας πήγε στο ελεγχόμενο τμήμα του Ντονέτσκ προκειμένου να αγοράσει φάρμακα για συγγενικό του πρόσωπο και δεν τον άφησαν να επιστρέψει”, είχε περιγράψει ο Αρχιεπίσκοπος Σεργκέι.

Και τώρα;

Προφανώς η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει καμία …τύχη στην «Λαϊκή Δημοκρατία» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Άρα;

Ποιμαίνει τις περιοχές αυτές, και με το νέο καθεστώς, ο εν Κιέβω ρωσοκίνητος Ονούφριος; Ποια θα είναι η …πολιτική της Ρωσόφιλης Ουκρανικής Εκκλησίας του Ονουφρίου στη νέα εποχή που δημιουργεί ο πρόεδρος Πούτιν με τις εμπόλεμες «Λαϊκές Δημοκρατίες» – ανδρείκελα;

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ