H μεταμορφωτική εμπειρία της Θεολογίας να γίνει προσωπική εμπειρία για τον καθένα, ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ, επ’ ευκαιρία της ενάρξεως του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Το πρωί της Πέμπτης, 17 Φεβρουαρίου, οι φοιτητές της Σχολής, συμπεριλαμβανομένων 20 πρωτοετών φοιτητών, που από φέτος ξεκινούν το πνευματικό «ταξίδι» τους στη Θεολογία, συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο προάστιο Marrickville του Σύδνεϋ, όπου τελέστηκε η καθιερωμένη Δοξολογία επί τη ενάρξει του νέου ακαδημαϊκού έτους, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου, ο οποίος είναι και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής.
Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, κληρικοί από το Σύδνεϋ, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας κ. Φίλιππος Καριατλής και οι Καθηγητές της Σχολής, καθώς επίσης μέλη του προσωπικού και απόφοιτοί της.
Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος απευθύνθηκε στους φοιτητές με εγκάρδιους πατρικούς λόγους, περιγράφοντάς τους καταρχάς την ιερή αποστολή που υπηρετεί εδώ και 36 χρόνια η Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου. Ακολούθως, προέτρεψε τους νέους που αποφάσισαν να αφιερωθούν στη μελέτη της Θεολογίας σε τριτοβάθμιο επίπεδο, να παραμείνουν αταλάντευτα προσηλωμένοι στον Χριστό κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, κάτι που θα τους χαρίσει απεριόριστη πνευματική χαρά. «Θα καταλάβετε ότι η Θεολογία είναι ακριβώς αυτή η λαχτάρα να αναζητήσουμε τον Χριστό. Να συναντήσουμε τον Κύριο και Σωτήρα μας. Και με αυτόν τον τρόπο, να εμπιστευτούμε ολόκληρη τη ζωή μας σε Αυτόν», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Απώτερος στόχος είναι η επίτευξη της «καλής αλλοιώσεως», όπως επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος εξήγησε: «Όταν αγωνιζόμαστε και λαχταρούμε να τοποθετήσουμε τον Χριστό ενώπιον και στο κέντρο της ζωής μας, τότε διαμορφωνόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουμε σαν τον Χριστό. Και περισσότερο από όμοιοι με τον Χριστό, γινόμαστε ένα μαζί Του». Όμως σε αυτήν την πορεία μεταμόρφωσης, ο άνθρωπος καλείται να είναι ανοιχτός και δεκτικός στον Χριστό, όπως διευκρίνισε ο Αρχιεπίσκοπος, παραπέμποντας στο παράδειγμα του πηλού και του κεριού που παρουσίασε ο Άγιος Μάξιμος o Ομολογητής: «Ο Θεός είναι ο Ήλιος της δικαιοσύνης… που σκορπάει τις ακτίνες της καλοσύνης Του σε όλους. Εάν η ψυχή δεν είναι δεκτική τότε ο άνθρωπος αντί να αλλοιώνεται με την καλή αλλοίωση σκληραίνει περισσότερο, όπως o πηλός που γίνεται σκληρός όταν δεχθεί τη θερμότητα του ήλιου. Εάν η ψυχή είναι δεκτική τότε ο άνθρωπος αποκτά περισσότερη ευαισθησία και η καρδιά του μαλακώνει σαν το κερί που δέχεται τη θερμότητα του ήλιου».
«Η μεταμόρφωση του ανθρώπου και η μετέπειτα είσοδος του Χριστού μέσα του, είναι ο αληθινός στόχος της Θεολογίας», υπογράμμισε συμπερασματικά ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας πως «αυτή είναι η υπαρξιακή διάσταση της Θεολογίας που προσπαθούμε να αναδείξουμε, και να εμπνεύσουμε τους φοιτητές μας, εδώ στη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου».
Κλείνοντας, παρακάλεσε πατρικά τους φοιτητές της Σχολής να αφοσιωθούν στις σπουδές τους, θέτοντας ως προτεραιότητά τους τα επόμενα χρόνια όχι την απόκτηση ξερών γνώσεων, αλλά τη βίωση της πνευματικής ζωής. «Αγαπήστε την προσευχή περισσότερο από το διαδίκτυο», τους προέτρεψε και συνέχισε: «Μείνετε περισσότερο στη βιβλιοθήκη παρά στις καφετέριες. Να έχετε στόχο τις πνευματικές συζητήσεις με τους συμμαθητές σας και όχι τις κοσμικές. Απολαύστε τις πολύτιμες πατερικές μας διδασκαλίες περισσότερο από κάθε άλλη ανάγνωση. Μετέχετε με προθυμία στις λατρευτικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας μας. Κάνετε όλα εκείνα που χρειάζεται για να αποκτήσετε εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα».
Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια παρέστη στις ομιλίες που έγιναν στην επίσημη αίθουσα τελετών της Θεολογικής Σχολής, για την έναρξη των μαθημάτων.