21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παρουσίαση βιβλίου Νίκου Μιχαηλίδη παρουσία του Πατριάρχου

Την περασσμένη Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, το βιβλίο “ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ 1939-1944” του κ. Νίκου Μιχαηλίδη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην πόλη μας.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύτιμο, πρωτογενές υλικό, σημαντικό για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς όπως παρατηρεί ο Νίκος Μιχαηλίδης.

Tην παρουσίαση του Βιβλίου πραγματοποίησε ο ίδιος ο συγγραφέας ενώ για τη σημαντική του έρευνα μίλησαν, ο επιχειρηματίας κ. Χρήστος Ελματζιόγλου, ο πρέσβης ε.τ. – ιστορικός κ. Αλέξης Αλεξανδρής και ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Μανώλη Κωστίδη. Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου.

Αποτέλεσμα εννέα ετών, το πρωτότυπο αρχειακό έργο του Νίκου Μιχαηλίδη αποτυπώνει σε δύο τόμους και αποτίει φόρο τιμής στην αξιομνημόνευτη εθελοντική συνεισφορά των 1.000 περίπου Κωνσταντινουπολιτών κατά τον Β’ΠΠ, 200 από τους οποίους σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ελευθερία.

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, στον πρώτο τόμο που έχει ήδη κυκλοφορήσει περιγράφεται ο διεθνής περίγυρος, με έμφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις της περιόδου, ενώ παράλληλα έχουν συγκεντρωθεί και καταγράφονται 340 περίπου προσωπικές μαρτυρίες των καταταγέντων, καθώς και αφηγήσεις των απογόνων τους. Πρόκειται για ένα πολύτιμο, πρωτογενές υλικό, σημαντικό για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς όπως παρα- τηρεί ο Νίκος Μιχαηλίδης «οι μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών είναι ιστορία, γιατί στο κάτω κάτω είναι η ιστορία των ανθρώπωνΟ δεύτερος τόμος —ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει— αναφέρεται στο περιστατικό των 78 Κωνσταντινουπολιτών εθελοντών, που τον Απρίλιο του 1941 με τη γερμανική εισβολή αποφάσισαν να ναυλώσουν το καΐκι Ευαγγελίστρια για να επιστρέψουν στην Πόλη. Το πλοίο ωστόσο τορπιλίστηκε στο Αιγαίο και βυθίστηκε αύτανδρο.

Αναφορικά με το χαμό των 78 νεαρών εθελοντών ακούστηκε μάλιστα στην αίθουσα του Σισμανογλείου σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι «Δάφνες στα κύματα» του Κωνσταντινουπολίτη συνθέτη Γιάννη Πιλιούρη.

Συγκινησιακά φορτισμένη υπήρξε η στιγμή της διαδικτυακής σύνδεσης με τον τελευταίο επιζώντα Κωνσταντινουπολίτη εθελοντή, Αντώνη Μουρτζιάδη, τον οποίο ευχαρίστησαν για την προσφορά του στην πατρίδα και την αυτοθυσία του, τόσο η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όσο και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της Ομογένειας, συγγενείς των εθελοντών, καθώς και οι καθηγητές Elçin Macar και Ayhan Ak.

Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως, 16-2-2022

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ