22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ΗΧΗΡΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος (Ζόρια) επέστησε την προσοχή των αναγνωστών της προσωπικής του σελίδας στο Facebook στο γεγονός της παντελούς έλλειψης οποιοδήποτε σχολίων και τοποθέτησης εκ μέρους της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας σχετικά με την θανάσιμη απειλή πολέμου που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες η Ουκρανία. 

«Έχετε παρατηρήσει πως το Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία -οι επικεφαλείς του οποίου τόσο επίμονα διεκδικούσαν/διεκδικούν το δικαίωμα, κόντρα στο νόμο, να στείλουν τους στρατιωτικούς τους ιερείς στον ουκρανικό στρατό- σιωπά ηχηρά τότε που ο λαός και το κράτος βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση της ρωσικής επιθετικότητας;» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος.

Ο ιεράρχης της Ουκρανικής Εκκλησίας εξέτασε το θέμα αναφερόμενος στις αναφορές που έχει κάνει η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία κατά τη διάρκεια της επετειακής ημέρας μνήμης για τους συμμετέχοντες στις πολεμικές επιχειρήσεις σε ξένο έδαφος, η οποία τιμάται στις 15 Φεβρουαρίου. «Το μόνο πράγμα που άγγιξε πραγματικά τους ηγέτες της Ρωσικής Ορθοδοξίας στη χώρα μας αυτό το διάστημα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, είναι η διοργάνωση τιμητικών εκδηλώσεων για τους στρατιώτες που αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν και στις εχθροπραξίες σε άλλες χώρες, (η αυτοκρατορία του κακού έχει λάβει μέρος στους πολέμους, από το Βιετνάμ μέχρι τη Νικαράγουα, κατά τις τελευταίες δεκαετίες της ύπαρξής της)», έγραψε.

Παράλληλα, ο αρχιερέας της Ουκρανικής Εκκλησίας σημείωσε ότι πολύ συχνά οι σοβιετικοί στρατιωτικοί και αξιωματικοί ήταν μέλη της Κομσομόλ και κομμουνιστές, δηλαδή επίσημα άθεοι, ενώ στην εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία τους αποκάλεσαν για κάποιο λόγο ως εκείνους που «αγαπούσαν τον Χριστό».

«Αντίθετα, για προσευχές για τους Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπερασπίζονται την πατρίδα μας από την ρωσική επιθετικότητα, στο Πατριαρχείο Μόσχας δεν βρήκαν ούτε αφορμή, ούτε χρόνο, ούτε όμορφες λέξεις» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Απλοί ενορίτες, μοναχοί και μοναχές, άνθρωποι του κλήρου – δεν γίνεται σαφές από τέτοια παραδείγματα ότι σας χρησιμοποιούν για τα συμφέροντα του «ρωσικού κόσμου»; Ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να επιτεθεί, ειδικότερα, επειδή πιστεύει ότι αφού υπάρχουν υποστηρικτές της Ρωσικής Εκκλησίας, σημαίνει ότι τον περιμένουν εδώ και θα τον καλωσορίσουν ως “απελευθερωτή”. Και δεν τον νοιάζει αν τον περιμένετε πραγματικά ή όχι. Αφού κατά τον όγδοο χρόνο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκεστε ακόμα στη Ρωσική Εκκλησία – επομένως, κατά τη γνώμη του, “υποχρεούστε να περιμένετε”», – έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους υποστηρικτές της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας.

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ