18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Εστία Θεολόγων Χάλκης αποχαιρετά τον Καθηγητή και πρώην Πρόεδρο της Βασίλειο Ν. Αναγνωστόπουλο

Νικολάου Γ. Ξεξάκη

Προέδρου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης

Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Την 8η Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 13.30 εξεδήμησε προς Κύριον ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τελευταίος των παλαιών καθηγητών της, και πρώην Πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης Βασίλειος Αναγνωστόπουλος.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε την 10η Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13.00, στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου «Φανερωμένη» Βουλιαγμένης Αττικής. Κατ’ αυτήν προεξήρχε ο ομογάλακτος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Ανέων κ. Μακάριος, συμπαραστατούμενος και από τους ομογάλακτους: Αρχιμ. Χρυσόστομο Ξεινό και Πρωτοπρ. Κυριακό Τσουρό, Αντιπρόεδρο της Εστίας Θεολόγων Χάλκης. Η οικογένεια, ομογάλακτοι, φίλοι και γνωστοί του κοιμηθέντος ευχήθηκαν και προσευχήθηκαν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Στο  τέλος της εξοδίου ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε με σεβασμό, αγάπη και συγκίνηση, γιά τον μακαριστό καθηγητή του στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και συλλυπήθηκε την οικογένειά του. Τον λόγον έλαβε κατόπιν ο Πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης Νικόλαος Γ. Ξεξάκης, ο οποίος συγκινημένος  ανέφερε τα εξής:

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ανέων κ. Μακάριε,

Τίμιον πρεσβυτέριον,

Προσφιλέστατη οικογένεια του κοιμηθέντος Διδασκάλου,

Πενθηφορούσα ομήγυρη,

Με βαθειά, κατ’ άνθρωπον, θλίψη έλαβαν την είδηση, για την προς Κύριον εκδημία του  σεβαστού και  προσφιλέστατου καθηγητού Βασιλείου Αναγνωστοπούλου, οι μαθητές της κοινής πνευματικής Τροφού Χαλκίτιδας Θεολογικής  Σχολής.

Ο πλήρης  ημερών μακαριστός διδάσκαλος, γόνος λευιτικής οικογένειας, γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα Κωνσταντινουπόλεως, την 1η Μαϊου 1923 και γαλουχήθηκε στα νάματα της ορθόδοξης πίστης και θεολογίας, μέσα στη θαλπωρή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, λαμβάνοντας το πτυχίο του το έτος 1946.

Το έτος 1950, μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναλαμβάνει καθήκοντα  καθηγητή  στην κοινή Τροφό  Σχολή, διδάσκοντας, κατά κύριο λόγο, το μάθημα της Πατρολογίας, αλλά και της Ομιλητικής.

Με αγάπη και στοργή, ευγένεια και καλοσύνη, προσήνεια και πραότητα, υπευθυνότητα και ευαισθησία, ζήλο και  ενδιαφέρον επιτέλεσε το ιερόν του καθήκον, μεταλαμπαδεύοντας  στους μαθητές  του το μήνυμα της Πατερικής  Θεολογίας, το άγγελμα της ορθόδοξης  πίστης, το οικουμενικό πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράλληλα προς το  διδακτικό έργο της Σχολής ο αείμνηστος καθηγητής υπήρξε  αρωγός στο έργο και την αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστού όντος του  άρρηκτου δεσμού μεταξύ των δύο τούτων θεσμών.

Μετά  την αναστολή της λειτουργίας  της Τροφού Σχολής, το έτος 1971, ερχόμενος στην Αθήνα μετέφερε την δραστηριότητά  του στην Εστία Θεολόγων Χάλκης, της οποίας χρημάτισε Πρόεδρος από την 26η Μαϊου 1982 μέχρι την, για λόγους υγείας, παραίτησή του, την 21η Ιανουαρίου 2015.

Η όλη δραστηριότητα και προσφορά του αποτύπωσε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσωπικότητάς του στη ζωή και την πορεία της Εστίας μας. Ανύστακτο το ενδιαφέρον  του  και συνεχής η φροντίδα του για την προαγωγή  του έργου της Εστίας, η οποία, μετά την αναστολή λειτουργίας της Τροφού Σχολής, αποτελεί την συνέχεια της και την εγγυήτρια του πνεύματος  και της παραδόσεως της, της ιεράς παρακαταθήκης της. 

Με ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση κατέβαλε κάθε προσπάθεια, ώστε να πραγματοποιούνται οι  σκοποί της Εστίας, ακόμη και μετά την παραίτησή του από την Προεδρία. Πολλές φορές  ενθυμούμαι τις συμβουλές  και τις νουθεσίες του γιά την πορεία της Εστίας, αλλά και την αγωνία και  προσμονή του, για την επαναλειτουργία  της κοινής Τροφού Θεολογικής  Σχολής.

Ο κοιμηθείς  διδάσκαλος απετέλεσε καθοριστικό και αποφασιστικό σημείο αναφοράς  και πνευματικής συνοχής για τα μέλη της Εστίας και ο λόγος είναι προφανής. Ο αείμνηστος  δεν ήταν μόνον ο Πρόεδρος της Εστίας, αλλά και ο Διδάσκαλος στην Τροφό Σχολή. Το γεγονός αυτό ενίσχυε τον πνευματικό δεσμό των μελών της Εστίας με την κοινή  Τροφό Σχολή, το πανίερο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον μεταξύ τους δεσμό.

Την 28η Αυγούστου 1994, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 150 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της Σχολής, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α’, απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος  Διδασκάλου της Εκκλησίας, στο κατανυκτικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος  Χάλκης, στον  διδάσκαλο του, για την πολύτιμη προσφορά του και προς την Χαλκίτιδα Τροφό Σχολή και  προς την Εστία Θεολόγων Χάλκης.

Με βαθειά λύπη και ειλικρινή  συγκίνηση αποτίω, κατά την ιερά αυτή στιγμή, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Εστίας Θεολόγων Χάλκης, τον ύστατο  χαιρετισμό προς τον  σεβαστό και προσφιλέστατο Διδάσκαλο και Πρόεδρο. Η προς Κύριον εκδημία του σηματοδοτεί την λήξη των παλαιών διδασκάλων και σεπτών μορφών της πνευματικής  Τροφού και ευεργέτιδας Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Σε ευχαριστούμε και σε  ευγνωμονούμε, σεβαστέ Διδάσκαλε και Πρόεδρε, γιά την πολύχρονη, και πολύτιμη  προσφορά Σου.

Είθε ο Τριαδικός Θεός  να κατατάξει την ψυχήν Σου «εν σκηναίς  δικαίων, ένθα ουκ έστι πόνος, ου λύπη, ου στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος», στους δε οικείους Σου να  παρέχει την εξ ύψους παρηγορία.

Αιωνία Σου η μνήμη στοργικέ μας πνευματικέ Πατέρα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ