12.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εορτή του ιερού Φωτίου στην Σχολή της Χάλκης

Δρ Συμεών Σολταρίδης

Μεγάλη ημέρα η αυριανή. Γιορτάζει η Θεολογική Σχολή Χάλκης. Γιορτάζει η τροφός μας Σχολή. Τιμούμε τον ιερό Φώτιο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος ίδρυσε την Μονή της Αγίας Τριάδας, μέσα στο κήπο της οποίας βρίσκεται η Σχολή μας. Την εορταστική ατμόσφαιρα την κατανοεί απόλυτα ο μαθητής που ανέβηκε στον λόφο της Ελπίδας, που φοίτησε στην Σχολή, που ανέπνευσε το οξυγόνο του λόφου και διαπαιδαγωγήθηκε στα θρανία της. Πού έλαβε τα νάματα Θεολογίας και ανθρωπισμού, που αξιώθηκε να μελετήσει στην βιβλιοθήκη και στο αναγνωστήριο, που έλαβε της γνώσεις της ψαλτικής δεινότητας του αναλογίου της και έμαθε το τυπικό της Εκκλησίας.

Είχε δε την τύχη να διδαχθεί από άξιους δασκάλους κληρικούς και λαϊκούς. Εμείς οι νεότεροι είμασταν τυχεροί που είχαμε Σχολάρχη τον Μητροπολίτη κυρό Μάξιμο Ρεπανέλη, βοηθό Σχολάρχου τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθλομαίο, καθηγητή τον πρώην Χαλκηδόνος Αθανάσιο, τους καθηγητές π. Γιώργη, Φωτιάδη, Καλλίνικο, Αναγνωστόπουλο, Σταυρίδη και τόσους άλλους.

Και ήμασταν τυχεροί γιατί μαζί με τις πολυεδρικές και πολυδιάστατες γνώσεις, μας μάθαιναν τον σεβασμό προς τον εαυτό μας και προς τον πλησίον.

Σε αυτή την ατμόσφαιρα θα μεταφερθούμε αύριο εορτή του ιερού Φωτίου, στην οποία λειτουργία θα χοροστατήσει η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος αγωνίζεται για την επαναλειτουργία της. Θα κηρύξει δε τις εργασίες του διεθνούς συμποσίου που διοργανώνει η Θεολογική Σχολή Χάλκης με αφορμή τα 50 χρόνια από την απαγόρευση λειτουργίας από τις Αρχές και όχι την αναστολή λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, καθώς και την συμπλήρωση 30 χρόνων από την εκδημία προς Κύριον του Σχολάρχη μας.

Εκτός του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Εφορείας Γέρων Μητροπολίτης κ. Απόστολος, ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, ο καθηγητής κ. Αντώνης Χατζόπουλος, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές και θα τοποθετηθούν ως γνώστες της Σχολής μας και του Σχολάρχη μας.

Επίσης θα μιλήσει ο Ηγούμενος της Μονής Επίσκοπος Αρραβισσού Κασσιανός, καθώς θα υποδεχθεί τους ομιλητές. Στην συνέχεια θα τοποθετηθούν ομιλητές διεθνούς κύρους.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ