21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το βραβείο Orhan Kemal στον Ηρακλή Μήλλα για το βιβλίο του «Ο Οικογενειακός Τάφος»

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων -και σε συνεργασία με το μουσείο Orhan Kemal- προβάλλει διαδικτυακή παρουσίαση που αφορά στη βράβευση του Ηρακλή Μήλλα με το σημαντικό βραβείο Orhan Kemal για το μυθιστόρημα του «Ο Οικογενειακός Τάφος».

Ο Ηρακλής Μήλλας μιλά για το βιβλίο του και για τη σημασία που αποδίδει στο λογοτεχνικό βραβείο που του απονεμήθηκε.

Παράλληλα, ο Işık Öğütçü -διοργανωτής του βραβείου και γιός του Orhan Kemal- καθώς και η καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής Çimen G. Erkol, αναφέρονται στο θεσμό του βραβείου, στο έργο του συγγραφέα Orhan Kemal και στο σκεπτικό βράβευσης του Ηρακλή Μήλλα.

Την παρουσίαση προλογίζει η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου.

Περίληψη

Στο γενεαλογικό δένδρο θα δείτε είκοσι ένα άτομα.

Στην ιστορία μας όμως υπάρχουν και άλλοι: η Τερψιχόρη και ο πατέρας της· η κουτσομπόλα Αρετή· η μαμζέλ Λιανοπούλου, που παρέδιδε μαθήματα πιάνου· ο Ιάσων, ο δικηγόρος του Πατριαρχείου· κάποια Άρτεμη, που ποτέ δεν παντρεύτηκε επειδή η Αγια-Σοφιά δεν έγινε πάλι εκκλησία· οι Ρώσοι Φίοντορ και Νικολάι, τα δύο αδέλφια που πολέμησαν τον Λένιν· δύο Εβραίοι από την Ισπανία που τραγουδούσαν· μια Αρμένισσα που επέζησε από τη σφαγή. Και Τούρκοι: ο Αλή, που αγαπήθηκε από τον συγγραφέα· ο Αντίλ Μπέης, που αν και το όνομά του σημαίνει “δίκαιος” δεν ήταν· η Νουριέ και ο γιος της Χασάν, δύο καλοί άνθρωποι.

Και άλλοι, που είναι πολύ λιγότερο σημαντικοί για την ιστορία μας αλλά έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους.

Ηρακλής Μήλλας

Συγγραφέας

Ο Ηρακλής Μήλλας γεννήθηκε το 1940 στην Τουρκία, έζησε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 1971 και έκτοτε διαμένει στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ροβερτείου, με διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Εργάστηκε ως μηχανικός στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε διάφορες αραβικές χώρες. Μετέφρασε και εξέδωσε στα τουρκικά τα “Άπαντα” του Γ. Σεφέρη και του Κ. Καβάφη, καθώς και έργα άλλων Ελλήνων ποιητών και μυθιστοριογράφων. Το 1991-1994 συνέβαλε στην ίδρυση του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και δίδαξε σ’ αυτό. Σήμερα διδάσκει τουρκική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει εκδώσει μελέτες σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την τουρκική ιστοριογραφία, τα σχολικά βιβλία, την τουρκική λογοτεχνία και τα εθνικά στερεότυπα. Η εικόνα του Έλληνα στην τουρκική λογοτεχνία ήταν το θέμα της διδακτορικής του διατριβής.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ