12.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μνημόνευση “Επιφανίου Κιέβου” παρουσία Βούλγαρου Επισκόπου

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου «ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 26 Δεκεμβρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Στεφάνου Μπαλατά, της Ορθοδόξου Βουλγαροφώνου Κοινότητος της Πόλεως, με αφορμή την εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Με τον Πατριαρχικό Επίτροπο συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Στάρας Ζαγόρας κ. Κυπριανός, του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, Επόπτης της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου.

Εκκλησιάστηκε ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Πόλη, Εντιμ. κ. Vassil P. Valchev, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Εντιμ. κ. Βασίλειος Λιάζε, προσκυνητές από την Βουλγαρία και πιστοί εκ της Ορθοδόξου Βουλγαροφώνου Κοινότητος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Στάρας Ζαγόρας απηύθυνε χαιρετισμό ενώ ο Εντιμ. κ. Γενικός Πρόξενος ανέγνωσε μήνυμα του Προέδρου της Βουλγαρίας».

Σ’ αυτή, λοιπόν, την πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στα Δίπτυχα, ο Διάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μνημόνευσε, κατά την τάξιν, και «Επιφανίου Κιέβου».

Η Εκκλησία της Βουλγαρίας ανήκει σε εκείνες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμα την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, την οποία χορήγησε προ τριετίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όμως, η αναγνώριση συνίσταται στην Ευχαριστία και η Κοινωνία συνιστά την Ευχαριστία. Από τη στιγμή που ο ιεράρχης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας συλλειτουργεί κανονικότατα με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και εκφωνούνται τα Δίπτυχα με την μνημόνευση του Επιφανίου Κιέβου, η Εκκλησία της Βουλγαρίας αναγνωρίζει την Αυτοκεφαλία εν τη Ευχαριστία και – φυσικά – δεν αναγνωρίζει την μονομερή διακοπή κοινωνίας της Μόσχας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαιτίας της Αυτοκεφαλίας.

Επίσης, έχει σημασία ότι ο Μητροπολίτης Στάρα Ζαγόρα, κ. Κυπριανός – που συλλειτούργησε με τον Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ – στις αρχές του 2019, όταν χορηγήθηκε η Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, ήταν ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής που είχε συστήσει η Εκκλησία της Βουλγαρίας, για να μελετήσει το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας και τότε δεν είχε ληφθεί κάποια απόφαση. Δεν πρόκειται, δηλ., για κάποιον Βούλγαρο ιεράρχη, αλλά για τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο για το Ουκρανικό. Παρουσία του έγινε η μνημόνευση «Επιφανίου Κιέβου».

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο Στάρα Ζαγόρα Κυπριανός δήλωνε πως σε επίσκεψή του στην Ουκρανία είχε εντυπωσιαστεί από τον λόγο και την παρουσία του Μητροπολίτη Ονουφρίου, της Ρωσικής παρουσίας στην χώρα. «Είμαι βέβαιος ότι με ένα τέτοιο Προκαθήμενο η Εκκλησία θα είναι ενωμένη, αποστολική και συνοδική», δήλωνε τότε. Προχθές όμως, στην Θεία Λειτουργία στο Ναό της Βουλγαροφώνου Κοινότητος Κωνσταντινουπόλεως, ήκουσε και απεδέχθη ιερουργών το «Επιφανίου Κιέβου».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Στάρα Ζαγόρα συλλειτούργησε με τον πρωτεργάτη της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ενώ έχει σχέσεις και με τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιο, ο οποίος επίσης είχε συμμετάσχει σε αποστολές του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο για το ζήτημα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στο 17.25 από την αρχή η εκφώνηση των Διπτύχων.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ