14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διαλέξεις στο Σισμανόγλειο για Ναούς και κειμήλια της Πόλης (Βίντεο)

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»

Β΄Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Νίκος Καλογεράς, Παναγία του Πέρα

Απόστολος Πορίδης, Ο Ναός της Αγίας Τριάδας στην πλατεία Ταξίμ

Βενιζέλος Γ. Γαβριλάκης & Βαΐα Α. Καραγιάννη, Διασώζοντας την Ιερή μας Παρακαταθήκη

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:

Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου

Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Νίκος Καλογεράς

Ο Νίκος Καλογεράς σπούδασε στην Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και στο πανεπιστήμιο του York (Αγγλία) και είναι διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π.. Ήταν καθηγητής για 43 χρόνια στο ΕΜΠ, κοσμήτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων και Διευθυντής του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην Ελλάδα για την προστασία Ιστορικών Κτιρίων και Μνημείων. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε αρχιτεκτονικές σχολές της Ευρώπης (Mons, Bordeaux, Nancy) και τη Αμερικής (Pratt Institute of Design, Chicago, Cornell, University of Southern California). Διακρίθηκε σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έργα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή αρχιτεκτονικά περιοδικά. Το 2012 πήρε το μεγάλο βραβείο της Europa Nostra που απονέμεται απο την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου στο συγκρότημα Πατησίων του ΕΜΠ (Κτίριο Αβέρωφ). Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την επισκευή και αποκατάσταση του Πατριαρχικού Οίκου ως τεχνικός σύμβουλος της ΜΗΚΥΟ “Οικουμένικα” και είναι Άρχων Ρεφερενδάριος της ΜΧΕΚ. Από το 2003 είναι ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Απόστολος Πορίδης

Γεννήθηκε το 1966 στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Πριγκήπου και το γυμνάσιο και λύκειο της Μεγάλη του Γένους Σχολής. Το 1988 αποφοίτησε ως διπλωματούχος αρχιτέκτονας από το Πολυτεχνείο Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης και το 1999 πίρε το πτυχίο του διδάκτορα της αρχιτεκτονικής από την ίδια σχολή. Από το 1994 εργάζεται ως Υπεύθυνος του Τεχνικού Γραφείου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από το 2013 δε, ξεκίνησε να διδάσκει ως Επίκουρος Καθηγητής της αρχιτεκτονικής στην Σχολή Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Εσένγουρτ στην Κωνσταντινούπολη. Πήρε μέρος σε πολλά επαγγελματικά έργα στον τομέα της θεωρίας και της πράξης. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

Βενιζέλος Γ. Γαβριλάκης

Ο Βενιζέλος Γ. Γαβριλάκης γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε συντήρηση ιστορικών κειμηλίων, έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στο Άγιο Όρος. Διεύρυνε την εκπαίδευσή του με την μαθητεία του στην ‘’Συντήρηση Ελαιογραφιών’’ και την ‘’Επιχρύσωση και στίλβωση έργων τέχνης’’ στην Ιταλική Σχολή Συντήρησης ‘’Palazzo Spinelli’’ καθώς και με την συμμετοτοχή του σε επιστημονικά συνέδρια σε Ελλάδα, Αμερική, Ευρώπη και Τουρκία. Επί 27 συνεχόμενα έτη, σε Ελλάδα, Τουρκία και αλλού συντηρεί ιστορικά και θρησκευτικά κειμήλια, όπως βυζαντινές Εικόνες, παλαιά επίχρυσα ξυλόγλυπτα και Εικονοστάσια Ναών, μαρμάρινα μνημεία, μέχρι αρχαιότητες, αιγυπτιακά πορτρέτα – φαγιούμ, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ. Εργάστηκε επίσης ως εκπαιδευτής και επόπτης εργασιών συντήρησης μουσειών και πολλών εργαστηρίων. Το 2012 ιδρύει μαζί με τη σύζυγό του Βαΐα Α. Καραγίαννη το Εργαστήριο Συντήρησης «Ιερή Παρακαταθήκη», το οποίο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα in situ στις εκκλησίες της Πόλης, την Ελλάδα και ανά τον κόσμο. Συνεργάζεται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γκαλερί και ιδιώτες. Στόχος του αποτελεί η εμβάνθυση στη σχέση της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της Ιερής μας Παρακαταθήκης με την ορθά επιστημονικά εφαρμοζόμενη συντήρηση και τον δέοντα σεβασμό στα κειμήλια.

Βαΐα Α. Καραγιάννη

Η Βαΐα Καραγιάννη γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1984. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Εργάστηκε ως δικηγόρος σε διάφορα δικηγορικά γραφεία της Θεσσαλονίκης. Από το 2012 με τον σύζυγό της Βενιζέλο Γ. Γαβριλάκη ίδρυσαν την ‘’Ιερή Παρακαταθήκη’’ στην Κωνσταντινούπολη. Το 2014 μετακομίζουν, πλέον, μόνιμα στην Πόλη και η ίδια αποτελεί τη βασική βοηθό του στη συντήρηση και διαχειρίστρια του εργαστηρίου. Έχει συμμετάσχει στη συντήρηση σημαντικών ιστορικών κειμηλίων και Εικόνων. Έχει αποτελέσει την συντάκτρια των άρθρων προς δημοσίευση σε περιοδικά, εφημερίδες και συνέδρια, καθώς επίσης των επιστημονικών μελετών και ιστολογίων του εργαστηρίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ