20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο άσφαιρος κινδυνολόγος κ. Βασίλης Ξυδιάς

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Ο θεολόγος κ. Βασίλης Ξυδιάς μας …προειδοποιεί από την σελίδα του στο fb:

«Οι του Οικουμενικού Πατριαρχείου νομίζουν ότι θα βγουν κερδισμένοι υπερθεματιζοντας στον ρόλο του θρησκευτικου συμπαρακολουθηματος της τυχοδιωκτικης διείσδυσης των ΗΠΑ στις πρώην σοβιετικές χώρες. Αυτό θα το πληρώσουμε και ως Ελληνισμός και ως Ορθοδοξία. Και βέβαια θα το πληρώσει και το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο’.

Και μας παραπέμπει σε ένα άρθρο του ρωσοκίνητου site «Κοσμοδρόμιο» που κατά την άποψή του «συνοψίζει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα των επιλογών του Οικ. Πατριάρχη. Μακάρι να υπήρχαν κάποιοι εκεί να καταλάβουν πού οδηγούνται και πού μας οδηγούν».

Ο κ. Βασίλης Ξυδιάς δεν έβαλε μυαλό – δυστυχώς – από την παταγώδη διάψευσή του στα όσα …φοβόταν για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ουκρανία τον περασμένο Αύγουστο.

Είχε γράψει: «Αν υπάρχουν σώφρονες άνθρωποι εντός ή πέριξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να πείσουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να εκβιάσει τους Ουκρανούς συνομιλητές του, ώστε η πατριαρχική ευλογία να πάψει να αποτελεί πρόσχημα για βιαιότητες. Ας απαιτήσει τρεις μήνες απόλυτης ενδοεκκλησιαστικής ειρήνης και σταμάτημα κάθε είδους ενόπλων συγκρούσεων πριν να επισκεφθεί την Ουκρανία το καλοκαίρι, όπως έχει προγραμματίσει. Αν δεν το κάνει αυτό, η επίσκεψή του θα έχει ως αποτέλεσμα νεκρούς».

Φυσικά η Πατριαρχική επίσκεψη στην Ουκρανία ήταν απολύτως ειρηνική – και επιτυχής από πολλές απόψεις – και ούτε …νεκρούς είχε ως αποτέλεσμα ούτε τραυματίες ούτε τίποτα από αυτά που …φοβόταν ο κ. Ξυδιάς.

Τώρα επανέρχεται στις …άσφαιρες κινδυνολογίες του, βασιζόμενος – πού αλλού; – στον αντιαμερικανισμό του και φυσικά στην αντιπατριαρχική του ιδεολογία, κατά πως φαίνεται.

Κρίμα… Εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες και φοβίες αδυνατεί να κατανοήσει πως οι εξελίξεις τον έχουν ξεπεράσει. Και αυτόν και τους ομόφρονές του.

Η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι γεγονός, όπως και η δύση της εν Ουκρανία ρωσικής εκκλησιαστικής παρουσίας.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα κ. Ξυδιά. Μάθετε, επιτέλους, να προφέρετε σωστά την πραγματικότητα, όπως μας συμβούλεψε κι ο ποιητής.

Σχετικά άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ