21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Διαλέξεις «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» στο Σισμανόγλειο (Βίντεο)

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»

Β΄Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021

7 Δεκεμβρίου 2021

Ιωάννα Ψαροπούλου ΔόκουΑικατερίνη Λασκαρίδου (Άρρια Κλώντια), η ζωή και το έργο της

Γεώργιος ΞεινόςΗ ηθική του «κατά φύσιν ζην» και το έργο του Νίκου Παλαιόπουλου

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:

Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου

Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Ιωάννα Ψαροπούλου Δόκου

Κόρη του Δημητρίου και της Ελένης Ψαροπούλου, αδελφή του αναισθησιολόγου ιατρού Λάμπρου Ψαρόπουλου γεννήθηκα το 1936 στο Τζιχανγκίρ όπου και έζησα έως το 1981. Μαθήτευσα στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο και αποφοίτησα το 1955. Σπούδασα στη σχολή Ζωολογίας-Βοτανικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ, στο Μπεγιαζίτ. Δίδαξα το μάθημα των Φυσιογνωστικών και Βιολογίας στα γυμνάσια και λύκεια των Ζαππείου, Μεγάλης του Γένους Σχολής, Ιωακειμείου και Ζωγραφείου. Παντρεύτηκα τον Μεγαλοσχολίτη απόφοιτο της Ανωτάτης Εμπορικής ορκωτό λογιστή και καθηγητή του Εμπορικού Τμήματος του Ζωγραφείου Λυκείου, Θεμιστοκλή Δόκο. Απέκτησα μια κόρη, την ακτινολόγο ιατρό Ελένη Δόκου, από την οποία έχω δυο εγγονές. Εργάστηκα στα Διοικητικό Συμβούλια του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζαππείου, στην Πόλη, στον οποίο υπήρξα μέλος. Το 1981 μετοίκησα με την οικογένειά μου στην Αθήνα. Διετέλεσα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ζαππείδων Αθηνών ως Γενική Γραμματέας την περίοδο 1991-1993 και ανέλαβα την προεδρεία του από το 1993 ως το 1997. Ασχολούμαι με την οικογένεια μου, συνεργάζομαι με την εφημερίδα “Ο Πολίτης” και προσπαθώ να στηρίξω το έργο της Εταιρείας Μελέτης καθ’ ημάς Ανατολής υπό την προεδρεία του κυρίου Σάββα Τσιλένη, φίλου και αγαπητού μου μαθητού. [Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία της: Ζάππειον, Παρθεναγωγείον Κωνσταντινουπόλεως, 1875-2004, εκδόσεις Τσουκάτου, Αθήνα 2014 και Το Νηπειαγωγείο στο Ζάππειο της Κωνσταντινούπολης, 1875-1925 και 1953- , εκδόσεις Τσουκάτου, Αθήνα 2021.]

Γεώργιος Ξεινός

Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο σχολείο Σχοινουδίου όπου οι γονείς του υπηρετούσαν ως δάσκαλοι. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κεντρική Σχολή της Ίμβρου συνέχισε στο λύκειο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Το 1964 εγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1971. Υπηρέτησε τη θητεία υπαίθρου στη Λήμνο και στη συνέχεια άσκησε την ιατρική στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει ως σήμερα.

Την εποχή της φοίτησής στο πανεπιστήμιο, όντας επικεφαλής του Καλλιτεχνικού Ομίλου της ΧΑΝΘ, ο οποίος οργάνωσε διαγωνισμούς πεζογραφίας και ποίησης, εξέδωσε το περιοδικό «Ερέτες» και συναναστράφηκε τους εκπροσώπους της λεγόμενης “Σχολής Θεσσαλονίκης”, που σύχναζαν στο Γραφείο του Τηλέμαχου Αλαβέρα, εκδότη του περιοδικού “Νέα Πορεία”, απ’ όπου είχε εμφανιστεί επίσημα στη λογοτεχνία το 1968, παραμένοντας ως το τέλος της έκδοσής του συνεργάτης, ενώ συνεργάστηκε και με άλλα λογοτεχνικά περιοδικά όπως την «Ευθύνη», τα «Ελιμειακά», την «Κινστέρνα» κ.α. Κατά καιρούς έχει παρουσιάσει σημαντικούς Τούρκους συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους τον Μεβλανά Τζελαλεντίν Ρουμί, τον Γιασάρ Κεμάλ, το τον Ορχάν Παμούκ και τον Αχμέτ Γιορουλμάζ και, αντίστοιχα, Έλληνες, όπως τον Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο, στην Τουρκία. Από το 1974 συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης της οποίας διετέλεσε πρόεδρος από το 2006 έως το 2013. Επίσης εξέδωσε επί μια τριακονταετία, το περιοδικό «Ιμβριώτικα» και είναι διευθυντής του Αρχείου Ίμβρου της Εταιρίας Μελέτης Ίμβρου και Τενέδου της οποίας υπήρξε εμπνευστής και κατ’ επανάληψιν πρόεδρός της. Τον Σεπτέμβριο του 2017, χειροθετήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και έλαβε το οφφίκιο του Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων. Είναι συντονιστής της έκδοσης της «Επετηρίδας Πνευματικής Παρουσία Ιμβρίων και Τενεδίων» που εκδίδεται από πέρυσι.

30 Νοεμβρίου 2021

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης – Μαρία Ιορδανίδου: Η Αρχόντισσα του Οικουμενικού θρόνου

Καλλιρρόη Δαφνά – Νέλλη Ανδρικοπούλου: η παρουσία της στην γλυπτική, τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία

Καλλιρρόη Δαφνά

Η Καλλιρρόη Δαφνά σπoύδασε Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο Université Paris 2 Panthéon-Assas. Φοίτησε επίσης στην École Pratique des Hautes Études όπου διδάχθηκε Οικονομική Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας από το Σπύρο Ασδραχά. Εργάστηκε για 3 χρόνια στο Λουξεμβούργο στο Μεταφραστικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 37 χρόνια στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως προϊσταμένη διαφόρων Τμημάτων της Υπηρεσίας, καθώς και Εθνική Εκπρόσωπος σε σχετικές Ομάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ομάδα Έρευνας και Τεχνολογίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου. Είναι μέλος της ΕΤ.ΜΕΛ.ΑΝ.

Κωνσταντίνος Γ. Κωνσταντινίδης

Ο Κωνσταντίνος Γ. Κωνσταντινίδης, Κωνσταντινουπολίτης Μεγαρευμιώτης, φοίτησε στην Αστική Σχολή Μεγάλου Ρεύματος, στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και τέλος στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε ως φιλόλογος στην Κωνσταντινούπολη, στην Κομοτηνή και στον Άλιμο (Καλαμάκι). Μελέτες του σχετικές με την επιστήμη του δημοσιεύθηκαν σε διάφορα φιλολογικά περιοδικά και οι ομιλίες του αφορούν γλωσσικά, ιστορικά, ψυχολογικά και πολιτιστικά θέματα. Υπήρξε αφηγητής στις ταινίες του Γ. Μουτεβελλή σχετικές με την Κωνσταντινούπολη. Επίσης αρθρογράφησε στην εφημερίδα ΗΧΩ του Ανδρέα Ρομπόπουλου και παρουσίασε ως παραγωγός την εκπομπή ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΗΧΩ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Όλες οι δραστηριότητές του υπήρξαν αφιλοκερδείς. Είναι εγκατεστημένος στον Άλιμο και παντρεμένος με την Ερμιόνη. Έχει δύο παιδιά το Γιώργο και τη Μαρίνα και δύο εγγόνια.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ