12.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η εκδήλωση της Εκκλησίας της Κρήτης για τον Πατριάρχη στον Άγιο Μηνά Ηρακλείου

Δύο ειδικές εκδηλώσεις για τα τριάντα χρόνια Πατριαρχίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου διοργάνωσε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου 2021.

Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε την 3η Νοεμβρίου 2021 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στα Χανιά και η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Η λαμπρή επετειακή εκδήλωση έγινε την 4η Δεκεμβρίου 2021 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου προς τιμήν του Παναγιωτάτου, με την συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, του Θεοφιλ. Επισκόπου Κνωσού κ. Προδρόμου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, εκπροσώπων του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και πολλών που προσήλθαν για το γεγονός. Από μέρους των Αρχών παρέστησαν ο Εξοχώτατος Περιφερειάρχης Κρήτης Εντιμολ. κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αξιότιμος Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλειος Λαμπρινός, ο Βουλευτής Ηρακλείου Αξιοτ. κ. Γεώργιος Λογιάδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Αξιοτ. κ. Παύλος Μπαριτάκης, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, Άρχοντες οφφικίαλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολλοί εκπρόσωποι Φορέων και Αρχών.

Ο Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής διοργανώσεως των ειρημένων επετειακών εκδηλώσεων Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρισταμένους και ευχαρίστησε τα Μέλη της Επιτροπής, Σεβ. Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο.

Στο χαιρετισμό είπε: «Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς, Εντιμολογιώτατοι Άρχοντες, Σεβαστοί Πατέρες, Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου, Αγαπητά φιλοπάτορα παιδιά του Πατρός και Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, όσα βρίσκεσθε απόψε εδώ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, αλλά και όσα μέσω ραδιοφώνου και διαδικτύου είσθε παρόντα.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, τιμώντας την μεγάλη Επέτειο της συμπληρώσεως τριάντα ετών από της εκλογής και ενθρονίσεως της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση και της εκδηλώσεως αυτής, προκειμένου να εκφράσει και με τον τρόπο αυτό τα αισθήματα του βαθύτατου σεβασμού, της τιμής, της αγάπης και της αφοσιώσεως στο Πρόσωπο του Πατέρα μας και Πατέρα όλων, και δι’ Αυτού προς την Μητέρα μας Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, την καθηγιασμένη και καθημαγμένη. Προηγήθηκε μία ανάλογη εκδήλωση στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, με τη φροντίδα του αγαπητού Αδελφού αγίου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Κρήνης κ. Κύριλλο.

Σήμερα όλοι εμείς, που αγαπούμε τη Μητέρα μας Εκκλησία και το Σεπτό Πρόσωπο του πολυφίλητου Πατέρα και Πατριάρχη μας, οι Αρχιερείς της Μεγαλονήσου Κρήτης, της ναυαρχίδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως έχει χαρακτηρισθεί, ο Ιερός Κλήρος, οι Μοναστικές Αδελφότητες και ο ευσεβής και ευγενής Λαός της λεβεντογέννας Κρήτης συμμετέχουμε στην επίσημη αυτή Συνοδική εκδήλωση και οι υπάρξεις μας πληρούνται από ευφροσύνη. Γιατί αγαπούμε τον Πατριάρχη μας και αισθανόμαστε τη δική Του αγάπη να μας συνοδεύει στο βηματισμό μας, μαζί με την Πατρική Του Ευχή και την Ευλογία Του για «όσα εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα αγνά, όσα προσφιλή, όσα εύφημα».

Συνεορτάζομε ολόκληρο αυτό το έτος, συμμετέχομε στη χαρά της Εκκλησίας και στοχαζόμαστε όσα ευεργετικά, με σοφία και σύνεση, με πραότητα και δικαιοσύνη, τριάντα ολόκληρα χρόνια, μας έχει προσφέρει η θεοφρούρητη και θεοστήρικτη, η θεοφιλής και θεοτίμητη Πατριαρχία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, και ευχαριστούμε αφενός το Θεό που Τον χαρίζει στη Μητέρα Εκκλησία μας και σε όλους εμάς υγιά και ορθοτομούντα τον λόγον της Αληθείας Του και αφετέρου ευχαριστούμε τον ίδιο για τις αγαθές υπέρ της Εκκλησίας βουλές και ενέργειές του, για τους άγιους στόχους, για τους προορατικούς οραματισμούς, για τα ευεργετικά έργα, για τον διάλογο, την κατανόηση, την ενότητα «εν τη αληθεία», για την αφυπνιστική μέριμνά του για το περιβάλλον μας, για όσα έχει κάνει και εξακολουθεί με νεανικό σφρίγος να πράττει για την Εκκλησία και το Γένος των Ορθοδόξων.

Η ιστορική Πατριαρχία Βαρθολομαίου, η πιο μακρά στην εκκλησιαστική ιστορία, έχει σφραγίσει ανεξίτηλα την πορεία των πανορθοδόξων, διαχριστιανικών και διαθρησκειακών διαλόγων και, για μία ακόμη φορά, μνημονεύομε, ως ιστορικό σταθμό για την Εκκλησία της Κρήτης την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τα πορίσματα και οι αποφάσεις της οποίας νοηματοδοτούν το σήμερα και το αύριο της εκκλησιαστικής διακονίας στον κόσμο.

Η Εκκλησία της Κρήτης, η Ιερά Επαρχιακή μας Σύνοδος, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπός μας και όλα της τα Μέλη οι Σεβ. Μητροπολίτες, εκφράζομε, για μία ακόμη φορά, την ευγνωμοσύνη μας προς την Αυτού όντως Θεόλεκτον Κορυφήν, τον Πατριάρχη μας, για αυτό που αισθανόμαστε μαζί Του και κοντά Του. Πριν από τρεις μόλις ημέρες είχαμε την ευλογία να βρεθούμε κοντά Του, να του εκφράσομε τα αισθήματα των Κρητών και να λάβομε την Ευχή Του για τους Κρήτες και την Κρήτη. Στην εκ μέρους της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου μας προσλαλιά μας του είπαμε τα εξής:

«Αληθώς οι Κρήτες εγκαυχώμεθα εν Κυρίω διά την αναφοράν ημών προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, και διά τους ακαταλύτους δεσμούς οι οποίοι συνδέουν την Εκκλησίαν της Κρήτης μετά της φιλοστόργου Μητρός Εκκλησίας.

Η Εκκλησία Κρήτης, παρούσα διαρκώς παρά το πλευρόν του Πατριάρχου της, και σήμερον δι’ ημών ενταύθα συμμετέχουσα εις την χαράν της Μητρός αυτής Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ταπεινώς δέεται του θείου της Εκκλησίας Δομήτορος, όπως, σκέπη την Υμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα, την αίρουσαν τον αποστολικόν Σταυρόν του Πρωτοκλήτου, κρατύνη δε, ταίς πρεσβείαις αυτού, την φωτεινήν Πατριαρχίαν Αυτής και επευλογή πάντοτε τας Αγίας υπέρ της Εκκλησίας βουλάς Αυτής».

Και υποβάλαμε στην Παναγιότητά Του ότι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος για να τιμήσει «την Επέτειον των 30 ετών από της αναρρήσεως εις το Ιερόν Σύνθρονον της Μεγάλης Εκκλησίας εις συνέχισιν της αενάου λιτανείας ιεροφαντών Πατριαρχών του μυστηρίου της αποστολικότητος, έλαβεν την απόφασιν διά την πραγματοποίησιν δύο ειδικών διά το γεγονός τούτο εορτίων εκδηλώσεων», αλλά και για την Τρισαρχιερατική Λειτουργία, η οποία θα τελεσθεί αύριο εδώ, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, κατά την οποία θα ομιλήσει σχετικά ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Επιθυμώ κλείνοντας αυτό το καλωσόρισμα στην αγάπη σας, ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Διοργανώσεως των Επετειακών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας Κρήτης για την Α.Θ. Παναγιότητα, να ευχαριστήσω τα Μέλη της, τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, καθώς και τον Γραμματέα της, Υπογραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, Παν. Αρχιμ. Νήφωνα, για την αγαστή συνεργασία για τις εκδηλώσεις αυτές.
Ευγνώμονες ευχαριστίες οφείλομε στον κεντρικό ομιλητή της αποψινής τιμητικής εκδηλώσεως, Εντιμολογιώτατο Άρχοντα Πρωτονοτάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Ιωάννη Τσερεβελάκη, εγκρατή θεολόγο, ο οποίος θα μας αναπτύξει το θέμα «Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τριάντα χρόνια ευκλεούς Πατριαρχίας». Είμαστε βέβαιοι, γνωρίζοντάς τον επί πολλές σειρές ετών, ότι θα δικαιώσει την επιλογή της Ιεράς Συνόδου και θα μας χαρίσει με την ομιλία του υψηλές πνευματικές ενατενίσεις.

Με βαθειά τιμή ευχαριστούμε ομοίως και τον καταξιωμένο Χορό Ψαλτών «ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ», υπό τη διεύθυνση του αγαπητού μας Μουσικολογιωτάτου Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Αντωνίου Πλαίτη, που θα μας αποδώσει ύμνους κατάλληλους στην περίσταση.

Ευχαριστούμε, τέλος, όλους εσάς που συμμετέχετε συγχαίροντες με τη χαρά της Εκκλησίας για τον Πατριάρχη μας. Ευχή και προσευχή μας αέναη προς τον Τρισάγιο Θεό είναι να Τον ενδυναμώνει και να ευλογεί τη φωτεινή Πατριαρχία Του. Ας είναι πολυχρόνιος, όπως όλοι μαζί θα ψάλομε ολοκληρώνοντας την εκδήλωση αυτή, και ας Τον φυλάττει διαρκώς ο Θεός για να μας φυλάττει και εκείνος υπό τη σκέπη του Ιερού του Ωμοφορίου και για να φυλάττομε μαζί του όσα η Αγία μας Εκκλησία διαφυλάττει και διακρατεί. Σας ευχαριστώ».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Εξοχώτατος Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης που αναφέρθηκε με βαθύ σεβασμό και εξαιρετική τιμή στο σπουδαίο ανά τον κόσμο έργο του «πράσινου» Πατριάρχου λέγοντας:

«Με ιδιαίτερη χαρά, συμμετέχω σήμερα σε μία τιμητική εκδήλωση για την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κύριο κύριο Βαρθολομαίο. Τον Πατριάρχη του Γένους των Ελλήνων, στη μορφή του οποίου αντικατοπτρίζεται η ιστορία αιώνων, η πολύτιμη κληρονομία των προκατόχων του Πατριαρχών. Των Ιεραρχών που διαμόρφωσαν και σφράγισαν με ανεξίτηλα γράμματα την ιστορία του Ελληνισμού, την ιστορία τους Έθνους.

Από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, τιμούμε σήμερα τη Μητέρα Εκκλησία, τονίζοντας πως για την Κρήτη ολόκληρη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παραμένει ο «πρώτος των πρώτων» στις συνειδήσεις των Κρητικών. Πρωτοπόρος ενός οικολογικού κινήματος, σε εποχές που η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούσε αντικείμενο προβληματισμού πολύ λίγων παγκοσμίων ηγετών. Προσέδωσε θεολογική τεκμηρίωση και υπόσταση στο παγκόσμιο αυτό πρόβλημα. Σε επίπεδο εκκλησιαστικό, θρησκειολογικό και θεολογικό η παγκόσμια ιστορία του έχει ήδη πιστώσει ως μεγάλο και προσωπικό κατόρθωμα τη διεξαγωγή στην Κρήτη, της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου το 2016.

Ευχές Αρναουτάκη προς τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου μία προσωπική αναφορά στο πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, ενός άξιου ιεράρχη, ο οποίος ως Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης επιβεβαίωσε τις μακραίωνες σχέσεις της Εκκλησίας της Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Με αυτόν τον τρόπο τα προηγούμενα χρόνια, ο Σεβαστός Ιεράρχης μετέφερε διαρκώς από τον Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου προς την Κρήτη, την έμφυτη τάση των ανθρώπων να φροντίσουν ο ένας τον άλλον, κινητοποιώντας τη λογική απέναντι στην άγνοια και την παραπληροφόρηση, συμβάλλοντας στη διάδοση του Ορθού Λόγου.

Του ευχόμαστε ολοθερμά να συνεχίσει το θεάρεστο και τόσο σημαντικό για την ανθρωπότητα έργο του και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα μας έχει αρωγούς. Ότι η Κρήτη το νησί που σημαδεύτηκε από το ιερά βήματα του Αποστόλου Παύλου, τον τόπο που φωτίστηκε από τον πρώτο επίσκοπο τον Τίτο, παραμένει πνευματικό παιδί του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου για τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αξιότ. κ. Βασίλειος Λαμπρινός είπε ότι: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και την ανάληψη εκ μέρους του, του υψίστου λειτουργήματος της Ορθοδοξίας.

Ο Παναγιώτατος Κωνσταντινουπόλεως, τις τρεις αυτές δεκαετίες, ανεδείχθη σε μία προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία. Κάτοχος βαθιάς ουμανιστικής και θεολογικής παιδείας, ακολούθησε ανταξίως την μακραίωνη ιστορική πορεία των προκατόχων του. Προσφέροντας τεράστιο έργο, στο πλαίσιο της αποστολής και παρουσίας της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Υπήρξε, όλα αυτά τα χρόνια, υπέρμαχος του διαθρησκευτικού διαλόγου, αποτρέποντας σε κάθε μορφή και σε κάθε εθνότητα: τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία. Διείδε συνάμα την καίρια σημασία του Περιβάλλοντος για το μέλλον των ανθρώπων. Προβάλλοντας διαρκώς την ανάγκη δράσεων για το πιο ζωτικό σημερινό θέμα του πλανήτη: την οικολογική καταστροφή.

Η θέση του Παναγιωτάτου, σε μία χώρα με εχθρική στάση προς τις άλλες θρησκείες, με διαρκείς παραβάσεις του Διεθνούς Δικαίου, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. Η πολιτική κατάσταση των τελευταίων ετών στην Τουρκία, αφενός δυσχεραίνει το έργο του, αφετέρου εξυψώνει την αποστολή και κάθε προσπάθειά του του, ως αποτέλεσμα υπέρβασης τεραστίων εμποδίων. Και τούτος ο αγώνας, τον καταξιώνει ακόμη περισσότερο στα μάτια του πολιτισμένου κόσμου.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε, σε αυτή την κρίσιμη για την ανθρωπότητα συγκυρία, την θαρραλέα και υπεύθυνη στάση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στο θέμα της πανδημίας. Με την διαρκή υπεράσπιση της ιατρικής επιστήμης, και την έκκλησή του: να εμβολιαστούν όλοι, άνευ ουδεμίας επιφυλάξεως.
Απευθύνω σήμερα προς τον Παναγιώτατο, ευχές υγείας, δύναμης, και δημιουργικής πορείας και στο μέλλον. Και προς την Ιεράν Επαρχιακήν Σύνοδον της Εκκλησίας της Κρήτης, θερμά συγχαρητήρια για την διοργάνωσης της εκδηλώσεως αυτής, και κάθε καλό στο υψηλό έργο της».

Ακολούθως εγένετο η κεντρική ομιλία υπό του εντιμολ. κ. Ιωάννου Τσερεβελάκη, Άρχοντος Πρωτονοταρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με θέμα: «Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια ευκλεούς πατριαρχίας». Αφού ευχαρίστησε την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης για την τιμή να είναι ο ομιλητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και υπογράμμισε ότι «Ο Οίκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ένας εμπνευσμένος θρησκευτικός ηγέτης παγκοσμίου κύρους και εμβελείας, που άνοιξε την Ορθοδοξία στην οικουμένη, που αγωνίστηκε και αγωνίζεται για την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών και του χριστιανικού κόσμου, που ξεκίνησε το διαθρησκειακό διάλογο, που προέβαλε με έμφαση το οικολογικό ζήτημα. Είναι ο «πράσινος Πατριάρχης», ο Πατριάρχης της ειρήνης και της καταλλαγής, που με τα πολλά χαρίσματα με τα οποία τον προίκισε ο Θεός, με την ευρύτητα της σκέψης του, τη γλωσσομάθειά του, το προσηνές του χαρακτήρα του, την απλότητά του και το λειτουργικό του ήθος έχει κερδίσει μια θέση στο παγκόσμιο στερέωμα, ως μια εξέχουσα προσωπικότητα της εποχής μας».

Μετά την ομιλία ακολούθησαν ύμνοι από τον Χορό Ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστορες», υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Αντωνίου Πλαίτη. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Χορό και τους παρισταμένους να ψάλλουν τον πολυχρονισμόν της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ