14.3 C
Athens
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Η προσφώνηση του Προέδρου της Κύπρου στον Πάπα της Ρώμης

Address by His Excellency Nicos Anastasiades,
President of the Republic

CYPRUS – Nicosia – 02.12.2021 – 18.00


Άγιε Πατέρα,
Αποτελεί ύψιστη τιμή για την Πολιτεία, του ιδίου προσωπικά αλλά και ολόκληρου του λαού της Κύπρου να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Η επίσκεψή σας, η δεύτερη επίσημη Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στην χώρα μας, συνιστά ιστορική στιγμή, προκαλεί αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης και ειλικρινούς χαράς.
Η Κύπρος ως σταθμός στα βήματα των μεγάλων ιεραποστόλων και ένας από τους πρώτους κρίκους στη χριστιανική αλυσίδα, καθορίστηκε και καθόρισε τη διάδοση του Χριστιανισμού.
Την ίδια στιγμή, το φιλόξενο νησί μας υπήρξε, ανέκαθεν, σημείο ειρηνικής συνεύρεσης λαών και μέρος ενός ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, στον οποίο πολιτισμοί και θρησκείες βρίσκονται σε μια διαρκή διαλεκτική σχέση, συνυφαίνοντας ένα πολύμορφο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Σε μία εποχή μεστή προκλήσεων αλλά και ποικίλων προβλημάτων που μαστίζουν την ανθρωπότητα, η παρουσία σας σήμερα εδώ, εκπέμπει μηνύματα έμπνευσης, θάρρους και ελπίδας.
Μηνύματα αντίστοιχα με αυτά που, επίσης, στοχεύει η πολύπλευρη διεθνής διπλωματική και ευρύτερη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Αγία Έδρα.
Μία αναντίλεκτα πολυποίκιλη δραστηριότητα η οποία εδράζεται στη σειρά πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει και υλοποιεί, εστιάζοντας σε ζητήματα που άπτονται, μεταξύ άλλων:
• Της ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων.
• Της προώθηση του διαλόγου των κρατών, των θρησκειών και των πολιτισμών.
• Τις σχέσεις καλής και αρμονικής γειτονίας.
• Την ειρηνική επίλυση των διμερών ή πολυμερών διαφορών, χωρίς τη χρήση βίας και της στρατιωτικής ισχύος.
Είναι σε αυτή τη μακραίωνη παράδοση και προσφορά που η Αγία Έδρα, διαχρονικά εδραίωσε, στην οποία πετύχατε να δώσετε συνέχεια μέσα από το ποιμαντικό σας έργο, καταθέτοντας ταυτόχρονα τη δική σας σφραγίδα στην πορεία της.
Επιβεβαίωση τούτου, ανάμεσα σε άλλα, αποτελεί η φροντίδα που επιδείξατε, αμέσως με την ενθρόνισή σας, όσον αφορά τη μεταρρύθμιση και ανανέωση της Εκκλησίας, κυρίως μέσα την αλλαγή του θεολογικού και πολιτισμικού προσανατολισμού του Καθολικισμού.
Βαθιά αφοσιωμένος στον Χριστιανισμό, προωθείτε τις αρχές και τις αξίες που αυτός πρεσβεύει, ως αντιστάθμισμα στον όποιο τυφλό φανατισμό και μισαλλοδοξία. Αρχές και αξίες, οι οποίες υπερβαίνουν το ατομικό και εθνικιστικό συμφέρον και δημιουργούν μια κοινωνία με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο χαρακτηρισμός που δικαίως σας αποδίδεται ως «ο Πάπας των φτώχων», αφού μέσα από τις δράσεις σας επιδεικνύετε ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα έναντι της διαφύλαξης και ενίσχυσης των απανταχού δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας, πέραν της όποιας θρησκείας και καταγωγής.
Πέραν τούτων, η οξυδερκής και ουσιαστική δράση που αναπτύσσετε σχετικά με την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων, είναι ενδεικτική του σαφούς οραματισμού σας, όσον αφορά τη σημασία μιας ανθρώπινης και ανεκτικής χριστιανοσύνης ως ισχυρού μέσου για την επικράτηση των αξιών της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών.
Απόδειξη του προσανατολισμού σας αποτελεί η ιδιαίτερη προσοχή και επιστάμενη δραστηριοποίησή σας υπέρ:
• Της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
• Της εξάλειψης της ανέχειας και της επίτευξης της βιώσιμης ανθρώπινης ανάπτυξης.
• Της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του θρησκευτικού φανταμενταλισμού και του ρατσισμού.
• Του βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων.
• Την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Άγιε Πατέρα,
Είναι αυτό το ίδιο όραμα, το οποίο μοιραζόμαστε εξίσου ως Κυπριακή Δημοκρατία, πετυχαίνοντας μέσα από τις εισηγήσεις, τις προτάσεις, και το σημαίνον φάσμα των περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσσουμε, να καταστήσουμε την Κύπρο έναν ισχυρό πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας, ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας στην περιοχή μας.
Η δική σας έντονη ανησυχία για την επαπειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή, όπως αυτή αποτυπώνεται, ανάμεσα σε άλλα, στην Εγκύκλιό σας «Laudato si» [ας είναι ευλογημένο], είναι και δική μας.
Είναι για αυτό τον λόγο και αναγνωρίζοντας τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή που αναλάβαμε μια περιφερειακή πρωτοβουλία με στόχο τη συγκέντρωση κορυφαίων επιστημόνων και φορέων λήψης αποφάσεων της περιοχής, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη πρακτικών και εφικτών λύσεων για το εν λόγω ζήτημα.
Άγιε Πατέρα,
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στο κέντρο υποδοχής των Ιησουϊτών στη Ρώμη αναφέρατε στους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν εκεί: «Εσείς γνωρίζετε καλά τι σημαίνει να ζει κανείς χωρίς δικαιώματα και ελευθερία. Πολύ συχνά βρίσκεστε αντιμέτωποι με ολική έλλειψη ανθρωπιάς και με την αδιαφορία».
Ο λαός της Κύπρου βίωσε στον μεγαλύτερο βαθμό και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς από τις πατρογονικές εστίες.
Όπως άλλωστε, αναφέρεται χαρακτηριστικά στις Πράξεις των Αποστόλων, είναι στην Κύπρο που βρήκαν καταφύγιο και οι διωγμένοι μαθητές, μετά τον λιθοβολισμό του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου.
Ως ακριβώς η δική σας φιλοσοφία “Υποδεχόμαστε, προστατεύουμε, προωθούμε και ενσωματώνουμε», ως Κυβέρνηση επιδεικνύουμε πλήρη σεβασμό στην προστασία του δικαιώματος της μετανάστευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.
Ωστόσο, η Κύπρος κατέστη η πρώτη χώρα προορισμού, κατ’ αναλογία πληθυσμού στην υποδοχή προσφύγων, αλλά και μεγάλων ροών παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων περιοχών, αντιμετωπίζοντας υπέρμετρες δυσκολίες ως προς τη διαχείρισή τους.
Είναι για αυτό το λόγο που θα θέλαμε να εκφράσουμε ως Πολιτεία ευγνώμονες ευχαριστίες για την πρωτοβουλία να μεταφέρετε 50 μετανάστες από την Κύπρο στην Ιταλία.
Η συμβολική πρωτοβουλία σας αποτελεί, πρωτίστως, ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα και την απαραίτητη αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ούτως ώστε να γίνει αφενός πιο δίκαιος καταμερισμός τόσο της διαχείρισης του προβλήματος και αφετέρου πιο ανθρώπινη η διαβίωση των μεταναστών στα κράτη μέλη.
Άγιε Πατέρα,
Είναι αναντίλεκτο γεγονός, από τα όσα ενδεικτικά ανέφερα ότι μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και οραματισμούς. Αγία Έδρα και Κυπριακή Δημοκρατία, από την εγκαθίδρυση των μεταξύ μας επίσημων διπλωματικών σχέσεων, το 1973, συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά επί σειρά ζητημάτων.
Ισχυρή βούληση και επιδίωξή μας, όπως σας είχα τονίσει και κατά τις επισκέψεις μου στην Αγία έδρα, το 2014 και το 2019, ήταν και παραμένει η περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των άριστων δεσμών που χαρακτηρίζουν τις διμερείς μας σχέσεις και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μας.
Έμπρακτη απόδειξη του δεδηλωμένου ενδιαφέροντος μας, αποτελεί η απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, για την εκμίσθωση κρατικής γης στην Κυβέρνηση του Βατικανού με σκοπό την ανέγερση Πρεσβείας στη Λευκωσία.
Άγιε Πατέρα,
Ως ευστόχως σημειώνετε με αφορμή την πανδημία του κορονοιού στο «Κοινό Μήνυμα για την Προστασία της Δημιουργίας» που εκδώσατε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Justin Welby, Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι:
«Η ταχεία εξάπλωση της λοίμωξης σήμαινε ότι εξαρτηθήκαμε ο ένας από τον άλλον στις προσπάθειές μας να παραμείνουμε ασφαλείς», και συνεχίζοντας υποδεικνύετε ότι «κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς», επειδή «με τις πράξεις μας επηρεάζουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον».
Αν κάτι κατέδειξε η πανδημία του κορωνοιού, είναι πως, για την ουσιαστική ανταπόκριση στις άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο αυτής ή και άλλων ανάλογων κρίσεων που υπερβαίνουν τα κρατικά σύνορα, ύψιστης σημασίας είναι η λήψη κοινής συντονισμένης δράσης σε διεθνές επίπεδο.
Γι’ αυτό και οφείλουμε να πορευόμαστε με αλληλεγγύη και αδελφοσύνη.
Άγιε Πατέρα,
Επιτρέψετε μου εν συντομία να αναφερθώ στο Κυπριακό πρόβλημα, για το οποίο επιδεικνύετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Αναμφίβολα:
• Η συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή του 36% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία,
• Ο εκτοπισμός και προσφυγοποίηση του 30% του πληθυσμού,
• Το άλυτο ζήτημα των αγνοουμένων και το δράμα των συγγενών τους,
• Η σύληση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη, αποτελούν πτυχές που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρωπότητα και διογκώνουν τον πόνο που βιώσαμε και ακόμη βιώνουμε.
Και αναφερόμενος στην καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μνημείων της Ορθόδοξης, της Λατινικής, της Αρμένικης και της Μαρωνίτικης Εκκλησίας, ένα θέμα για το οποίο, όπως και για τα υπόλοιπα που έχω αναφερθεί επιδεικνύετε ιδιαίτερη ευαισθησία, θα ήθελα να τονίσω πως αυτή αποτελεί κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας και του παγκόσμιου πολιτισμού.
Όπως είχατε και ο ίδιος δηλώσει με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, την πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία. Και είμαι πολύ πονεμένος».
Άγιε Πατέρα,
Πριν από δύο χρόνια στο Άμπου Ντάμπι, μαζί με τον Μεγάλο Ιμάμη του Αλ-Αζχάρ, κάνατε έκκληση στην ανθρώπινη αδελφότητα για χάρη της ειρήνης.
Μιλήσατε «στο όνομα των λαών που έχασαν την ασφάλειά τους, την ειρήνη και τη δυνατότητα να ζήσουν μαζί, πέφτοντας θύματα καταστροφής του πολέμου».
Εκείνο που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι πως, παρά την διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας που δεν επέτρεψε την επίτευξη μιας έντιμης, βιώσιμης και δίκαιης λύσης, θα συνεχίσουμε των αγώνα μας για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επικράτηση της ειρήνης και επανένωσης όλων των κοινοτήτων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων.
Ούτως ώστε να αναδείξουμε την Κύπρο σε παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας, επιτυχούς αναδόμησης ενός τραυματικού παρελθόντος, με πλήρη σεβασμό σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες του νησιού.
Ένα κράτος, πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο, στο οποίο θα εφαρμόζονται και θα γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αρχές και οι αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως πρόσφατα, στο πλαίσιο της διαθρησκευτικής συνάντησης για την Ειρήνη, είχατε αναφέρει: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι ζωές ολόκληρων λαών να γίνουν απλά πιόνια σε ένα παιχνίδι εξουσίας».
Προς τον σκοπό αυτό, θα πρέπει και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, αποδεσμευμένοι από το παρελθόν, να αντιληφθούν τις προοπτικές που θα προσφέρει στο σύνολο όλων των μονίμων κατοίκων αλλά και την ευρύτερη περιοχή η πιθανότητα μιας επανενωμένης και απολύτως ανεξάρτητης πατρίδας.
Άγιε Πατέρα,
Η ειρηνοποιός δύναμη Σας και η παρουσία Σας στο πλευρό όλων των Κυπρίων, τονώνει και ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.
Πέραν της αποφασιστικής στάσης που αναμένουμε από τη διεθνή Κοινότητα, προσβλέπουμε, και είμαστε σίγουροι για αυτό, στη στήριξη της Αγίας Έδρας όσο και στη δική σας, προσωπική, σθεναρή παρέμβαση, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού ζητήματος στην βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Η.Ε.
Σθεναρή παρέμβαση ως Πνευματικού Ηγέτη, ως Ανθρώπου αφοσιωμένου στην επικράτηση της παγκόσμιας Ειρήνης.
Άγιε Πατέρα,
Σήμερα, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, η διεθνής κοινότητα, οι διεθνείς σχέσεις, η πολιτική και κοινωνική ζωή έχουν ανάγκη από πραγματικές ηθικές αξίες και πρότυπα, οι οποίες θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση και προαγωγή των διακρατικών, διαθρησκειακών, διακοινωτικών και διανθρωπίνων σχέσεων.
Εν μέσω γενικευμένης παρακμής, ατομισμού, υλισμού καθώς και ηθικής αποδόμησης και απαξίας, η δική σας ευρύτερη δράση ανάγεται ως το πλέον ισχυρό πρότυπο.
Η έλευσή σας από τη Ρώμη, τη γη που βρίσκεται ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου και ο τάφος του Αποστόλου Παύλου, στην Κύπρο, τη γη που βρίσκεται, υπό κατοχή, ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, τη γη που περπάτησαν και δίδαξαν μαζί τις αρχές και αξίες του Χριστιανισμού, είναι υψηλού συμβολισμού.
Συμβολισμός που καθοδηγεί τη δική μας πορεία στον δικό τους βηματισμό.
Στηρίζοντας ο ένας τον άλλον στην πίστη, ως και οι ίδιοι έπραξαν, οφείλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε επιδεικνύοντας απόλυτη αφοσίωση προς την επίτευξη των κοινών μας στοχεύσεων για το μέλλον του Χριστιανισμού, της Ευρώπης και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Ευρισκόμενοι λίγες μέρες μόνο πριν από τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, σε μία εποχή που διαιρέσεις, εντάσεις και συγκρούσεις ταλαιπωρούν τον κόσμο μας, ας αναγνωρίσουμε τον νεογέννητο Χριστό στο πρόσωπο κάθε κυνηγημένου και πονεμένου, στον κάθε άνθρωπο δίπλα μας.
Άγιε Πατέρα,
Προτού ολοκληρώσω και γνωρίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον Σας για το ποδόσφαιρο, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε καλό στην αγαπημένη σας ομάδα Σαν Λορέντζο, η οποία, δυστυχώς, δεν διανύει μια καλή ποδοσφαιρική χρονιά.
Ευχαριστούμε εκ βάθους ψυχής, για ακόμη μια φορά, Άγιε Πατέρα,
για τη διακεκριμένη τιμή της υψηλής Επισκέψεώς Σας.


Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ