18.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Οι Ανοιχτές Δημόσιες Διαλέξεις του CEMES για το 2021-22

Άρχισε χθες το απόγευμα (30-11-2021) η σειρά ανοιχτών επιστημονικών διαλέξεων, για τις οποίες ο Ομότ. Καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης, ο οποίος συντόνιζε την εναρκτήρια εκδήλωση, είπε τα εξής:

«Η σημερινή είναι μια ιστορική ημέρα, τόσο για τα θεολογικά μας ιδρύματα που ασχολούνται με την αναζήτηση της ορατής ενότητας της Εκκλησίας, όσο και για την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, που συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη στη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σηματοδοτώντας επίσης την 30ή επέτειο της ανόδου της Αυτού Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο θρόνο της Νέας Ρώμης.

Είναι, όμως επίσης η ευλογημένη χρονιά κατά την οποία η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε τη θαρραλέα πρωτοβουλία να ξεκινήσει μια αυθεντική συνοδική διαδικασία στην Καθολική Εκκλησία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια αυθεντική συνοδικότητα σε ολόκληρη την Εκκλησία του Χριστού. Αλλά και λόγω της επικείμενης επίσκεψής του στη χώρα μας

Εγκαινιάζουμε σήμερα το αγγλικό πρόγραμμα των δημόσιων ανοιχτών διαλέξεων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ορθόδοξη Οικουμενική Θεολογία» (MOET) του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητρ. Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES), στο οποίο μετέχουν μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και του Διδακτικού του Προσωπικού, καθώς και του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Ποντιφικού Πανεπιστημίου του Αγίου Θωμά (Angelicum), με την εναρκτήρια εισήγηση του Διευθυντή του, Αιδεσιμωτάτου καθηγητού π. Υακίνθου Destivelle.

Στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν επίσης με διάφορες ειδικότητες και επιστήμονες της Οικουμενικής Μονής του Μπόζε, καθώς και των Αρχαίων Ανατολικών Ορθόδοξων (Προχαλκηδόνιων) Εκκλησιών και της Ουκρανικής Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας, πάντοτε στις 18:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος (17:00 ώρα Ιταλίας) και με μέγιστη διάρκεια πάντα την 1 ώρα και 30 λεπτά.

Τόσο το CEMES όσο και το Angelicum αποφάσισαν να αφιερώσουν τις Δημόσιες Ανοιχτές Διαλέξεις αυτού του ακαδημαϊκού έτους στις «σχέσεις μεταξύ των Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Καθολικής Εκκλησίας, τόσο της Ρωμαϊκής όσο και της Ελληνόρρυθμης».

Παράλληλα με αυτές τις αγγλικές διαλέξεις, φέτος το CEMES θα εγκαινιάσει επίσης και μια σειρά Δημόσιων Ανοιχτών Διαλέξεων στα Ελληνικά για το ελληνόφωνο κοινό σε όλο τον κόσμο με το ίδιο γενικό θέμα και την ίδια ώρα, ξεκινώντας από την επόμενη Τρίτη, με την εισήγηση του Ομότ. Καθ. Γρηγορίου Λαρεντζάκη, με θέμα: «Υπάρχει ‘κανονικό’ σχίσμα Ρώμης-Κωνσταντινουπόλεως;».

Τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική σειρά διαλέξεων, εκτός από τον ομιλητή και τον συντονιστή θα συμμετέχουν δύο ακόμη επιστήμονες, με όσο το δυνατόν πιο περιεκτική εκπροσώπηση, για μια σε βάθος συζήτηση των θεμάτων.

Δράττομαι της ευκαιρίας λόγω του σημερινού κύριου ομιλητή, να υπενθυμίσω από την περίφημη παπική εγκύκλιο UT UNUM SINT τα εξής: «Το να πιστεύεις στον Χριστό σημαίνει να επιθυμείς την ενότητα. Το να επιθυμείς την ενότητα σημαίνει να επιθυμείς την Εκκλησία. Το να επιθυμείς την Εκκλησία σημαίνει να επιθυμείς την κοινωνία της χάριτος που αντιστοιχεί στο σχέδιο του Θεού Πατρός από καταβολής κόσμου. Αυτό είναι το νόημα της προσευχής του Χριστού: «ίνα πάντες εν ώσιν» (Ut unum sint).

Παρά την επιτυχή έκβαση πολλών επισήμων θεολογικών διαλόγων, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί κανένα σημαντικό βήμα προς την ευχαριστιακή ενότητα, λόγω ορισμένων προκαταλήψεων, τις οποίες αυτή η σειρά διαλέξεων σκοπεύει να αναλύσει με στόχο, όσο είναι δυνατόν, να ξεπεραστεί οποιοδήποτε κανονικό, ιστορικό, εκκλησιολογικό, θεολογικό κλπ. εμπόδιο έχει μέχρι σήμερα σταθεί ενάντια στην εντολή του Κυρίου μας ‘ίνα πάντες εν ώσιν’».

Στη συνέχεια, ο καθ. π. Destivelle εισηγήθηκε το θέμα: «Από το ‘σχίσμα’ στην ‘ατελή κοινωνία’. Η εξέλιξη της απόψεως της Καθολικής Εκκλησίας για την διαίρεση» (From Schism to Imperfect Communion. Evolution of the View of the Catholic Church on Division), το οποίο συζήτησαν οι καθηγητές π. Γεώργιος Kondothra, Ihor Shaban, Δημήτριος Κεραμιδάς και Νικόλαος Δημητριάδης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ