17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συλλείτουργο Οικουμενικού Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σήμερα στην Αθήνα

Σήμερα, Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, πανηγυρικό Συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών επι τη εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήσαν συλλειτουργοί οι ιεράρχες: Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Γερμανίας Αυγουστίνος και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ενώ από την Εκκλησία της Ελλάδος οι μητροπολίτες: Σάμου Ευσέβιος, Σιδηροκάστρου Μακάριος και Μεγάρων Κωνσταντίνος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος καλωσόρισε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και του ευχήθηκε για τα τριάντα χρόνια στον Πατριαρχικό Θρόνο, τονίζοντας: «Οφείλουμε, ιδιαιτέρως φέτος που στην Πατρίδα μας εορτάζουμε τα 200 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία μας, να υπογραμμίσουμε τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση της πίστης και της ταυτότητας των υπόδουλων Ρωμιών. Και οι Πανέλληνες είμεθα ευγνώμονες προς το Πατριαρχείο μας γι’ αυτό».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ακόμη στην πολύπλευρη και σημαντική προσφορά του Οικουμενικού Πατριάρχη και εξέφρασε τον αμέριστο σεβασμό, την αγάπη και την στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδας και του προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα Ευαγγέλιο.

Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και την Εκκλησία της Ελλάδος και εξέφρασε την χαρά του για την πρόσκληση. Αναφέρθηκε στην πανδημία και στη συγκινητική θυσία των γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού, υπογραμμίζοντας πως συμπαρίσταται στο έργο της Πολιτείας. Έκανε λόγο, επίσης, για την ενότητα των δύο Εκκλησιών, ακόμη και αν κάποιες στιγμές υπήρξαν δυσκολίες. Τέλος, προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ως δώρο εγκόλπια.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι αρχιερείς του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

Φωτογραφίες – βίντεο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ