16.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Πατριάρχης ξεκίνησε τις δραστηριότητες του στην Πόλη

Του Θεόδωρου Καλμούκου / Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόσεφ Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το βράδυ της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου, για να βεβαιωθεί προσωπικώς για την εξέλιξη και την πορεία της υγείας του και να του εκφράσει για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον του και την στήριξη της Αμερικής στα θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο κ. Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την πρόσφατη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο για τη συνάντηση και συνομιλία τους η οποία ήταν διαρκείας μίας ώρας και για την οποία ο Πρόεδρος φιλοφρόνως είπε ότι «μπορούσε να κρατήσει και ένα χρόνο!»
Ο Πρόεδρος κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στο Βατικανό και τη συνάντηση του με τον Πάπα Φραγκίσκο της Ρώμης.
Συγκεκριμένα σε ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγράφονται τα εξής: «Το βράδυ της Δευτέρας, 8 Νοεμβρίου 2021, πρώτης ημέρας της επιστροφής της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από την Αμερική, του τηλεφώνησε ο Εξοχ. Πρόεδρος των Η.Π.Α. κ. J. Biden για να διερωτήσει τα της υγείας Του και να πληροφορηθεί για το ταξίδι της επιστροφής Του στην Πόλη. Όταν ο Πατριάρχης τον ευχαρίστησε για την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο, στις 25 Οκτωβρίου, και η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, ο Πρόεδρος απάντησε φιλόφρονα ότι αυτή θα μπορούσε να κρατήσει και ένα χρόνο! Είπε ακόμη, ο κ. Πρόεδρος, ότι μετά τη δική τους συνάντηση μετέβη στο Βατικανό και είχε συνάντηση με τον Πάπα, όπου με χαρά διεπίστωσε τις πολύ αδελφικές σχέσεις των δύο θρησκευτικών ηγετών. Περαιτέρω ο Εξοχώτατος ανέφερε στην Α.Θ. Παναγιότητα τη συνάντησή του με τον γνωστό αθλητή κ. Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος έχει γίνει Ορθόδοξος. Τέλος, ο Εξοχ. κ. Πρόεδρος είπε στον Πατριάρχη να μη διστάζει να επικοινωνεί μαζί του για οποιοδήποτε θέμα όταν παρίσταται ανάγκη».
Επισημαίνεται ότι ο Πατριάρχης αφίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου, όπως ήδη έγραψε ο «Ε.Κ.» με την κανονική πτήση των Τουρκικών αερογραμμών, συνοδευόμενος από τον ομογενή ιατρό Γεώργιο Σύρο, τον Τριτεύοντα Διάκονο Καλλίνικο και τον υπασπιστή του Παναγιώτη Γραφιαδέλλη.
Στο αεροδρόμιο τον προϋπάντησε ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρο, καθότι Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος χοροστατούσε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σωσθενίου της Κωνσταντινούπολης. Ο Πατριάρχης άμα της αφίξει του μετέβη στην οικία του για ανάπαυση, ενώ την Τρίτη πήγε στο Φανάρι όπου έγινε υποδοχή από την Πατριαρχική Αυλή και το Προσωπικό και είχε συνεργασίες με στενούς του συνεργάτες. Επίσης είχε συνάντηση με τον ιατρό Γεώργιο Σύρο στην οποία παρευρέθηκε και ο προσωπικός του γιατρός στην Κωνσταντινούπολη, Ζαν Κλοκ Καγιούκα ο οποίος είναι Ορθόδοξος. Διαπιστώθηκε για μία ακόμα φορά πως όλα βαίνουν καλώς με την υγεία του Παναγιοτάτου. Ο Δρ. Σύρος αναμένεται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου.
Ο Πατριάρχης ήδη ξεκίνησε τις δραστηριότητες του. Την Τρίτη δέχθηκε επισκέψεις, ανάμεσα στις οποίες και του πρέσβη της Ιορδανίας, ενώ το εσπέρας είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί στη νήσο Χάλκη τον εορτάζοντα Αρχιεπίσκοπο Ανθηδώνος Νεκτάριο, Πατριαρχικό Επίτροπο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κωνσταντινούπολη.
Την Παρασκευή σύσσωμη η εν Τουρκία ενδημούσα Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου θα επισκεφθεί τον Πατριάρχη στο Φανάρι για να υποβάλλει τα σέβη της και ευχηθεί περαστικά.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ