15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος στο Μόναχο

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Μια τριπλή αρχιερατική παρουσία και ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στις Ενορίες Μονάχου και στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Μιά πρωτόγνωρη στα χρονικά της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας τριπλή Επισκοπική παρουσία και ευλογία στις Ενορίες και στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, έλαβε χώρα από 31 Οκτωβρίου μέχρι 1ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Αφορμή της τριπλής επισκοπικής παρουσίας αποτέλεσε το διπλό ιωβηλαίο του Προέδρου του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου ελλ. καθηγητή δρ. Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, δηλαδή 60 έτη ζωής και 30 έτη επιστημονικής και καθηγητικής εργασίας και θυσιαστικής προσφοράς στο Τμήμα της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος τέλεσε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τη γνωστή ιστορική Salvatorkirche Μονάχου και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος στο ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τόνισε την σκληροκαρδία και μισανθρωπία του πλουσίου και την υπομονή και ταπεινότητα του πτωχού Λαζάρου. Ο κάθε χριστιανός μπορεί να κερδίσει με τις αρετές της υπομονής, της προσευχής και της συγχωρητικότητας το έλεος του Θεού και τη σωτηρία του. Ο πλούσιος μπορεί επίσης με μια αγαπητική και φιλάνθρωπη διαχείρηση και δίκαιη μοιρασιά  του πλούτου του να ανέβει την κλίμακα των αρετών προς τον ουρανό.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης, στην 60χρονη πορεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, και την μετεξέλιξή της από την προσωρινή διαμονή της και τέλεση ακολουθιών μέσα σε γερμανικούς νεκροταφειακούς ναούς στην ίδρυση ενοριών με περικαλλείς Ναούς και Πνευματικά Κέντρα, όπως συμβαίνει και στο Μόναχο. Χαρακτήρισε „σκανδαλώδη ευλογία“ του Θεού  την δημιουργία των „Μικρών Πατρίδων“, όπως αποκαλεί τις ενορίες της Μητρόπολης Γερμανίας, όπου οι ελληνορθόδοξοι πιστοί βιώνουν την ορθόδοξη πίστη, ζουν αρμονικά με όλους τους συνανθρώπους των και εμπλουτίζουν με τα ήθη και έθιμά τους την γερμανική κοινωνία. Αναφέρθηκε επίσης και στη σύγχρονη μάστιγα του κορωνοἲού που ταλανίζει έθνη και κοινωνίες και προέβη σε πατρικές συμβουλές για την προφύλαξή μας από τη λαίλαπα αυτή με αυστηρή εφαρμογή των ιατρικών συμβουλών και των πολιτειακών διατάξεων.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο προἳστάμενος της Ενορίας Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, οι πρωτοπρεσβύτεροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης και Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή δρ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για τα 60 έτη ζωής και 30 έτη εργασίας του στο Πανεπιστήμιο Μονάχου

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα στο „Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ δείπνο ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο για το διπλό ιωβηλαίο του. Το δείπνο οργάνωσαν προς ευχάριστη έκπληξη του καθηγητή ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος (Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας), ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης (Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου) και η οικογένεια του τιμωμένου.

Στο δείπνο προσκλήθηκαν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του τιμωμένου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, (Βερολίνο) ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αργυρουπόλεως κ. Αμβρόσιος (Βαυαρία), ο ρουμάνος καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Daniel Benga και ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού Δικαίου στη θεολογική Σχολή του LMU δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, οι ιερείς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτες Πέτρος Κλιτς και Γεώργιος Σιώμος οι πρωτοπρεσβυτέροι Απόστολος Μαλαμούσης, Γεώργιος Βλέτσης, Ιωάννης Μηνάς, Πλούταρχος Κωσταντινίδης και ο διάκονος Νικόλαος Τζώρτζης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος τόνισε στον χαιρετισμό του την θυσιαστική προσφορά του τιμωμένου στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου, την λίαν επιτυχή συμβολή του στον διορθόδοξο, διεκκλησιαστικό (οικουμενικό) και διαθρησκειακό διάλογο, και την προσφορά του στην παρουσίαση της βυζαντινής μουσικής στο δυτικό λεγόμενο κόσμο. Η Σεβ. Μητροπολίτης τίμησε προ ετών τον κθηγητή κ. Νικολακόπουλο με το οφίκιο του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, μια τιμητική διάκριση που δόθηκε για πρώτη φορά σε ιεροψάλτη, στα χρονικά της Μητρόπολης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου πήρε το λόγο ο επίκουρος καθηγητής του εκκλησιαστικού δικαίου στη θεολογική σχολή του LMU (Akad. Oberrat) και επισκέπτης διδάσκων (Lehrbeauftragter) στο Πανεπιστήμιο της Bundeswehr Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης. Ο κ. Αναπλιώτης τόνισε κυρίως 4 στοιχεία της προσφοράς του καθηγητή Κ. Νικολακόπουλου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου:

α) Ως καθηγητής της Καινής Διαθήκης ο κ. Νικολακόπουλος είναι ο πρώτος που ασχολήθηκε διεξοδικά με την ορθόδοξη πατερική ερμηνεία της Γραφής στο γερμανόφωνο χώρο, εκδίδοντας βιβλία και πολλά άρθρα για το θέμα αυτό. Μέχρι την ίδρυση της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Μόναχο ήταν οι μεγάλοι ορθόδοξοι θεολόγοι εκ των συνθηκών υποχρεωμένοι να διδάσκουν όλα τα θεολογικά αντικείμενα προκειμένου να καλύψουν όλους τους τομείς την θεολογίας. Η εξιδίκευση στους διάφορους τομείς βοήθησε τον καθηγητή Νικολακόπουλο να γίνει ο πρώτος ορθόδοξος καθηγητής στη Γερμανία με διδακτορικό τίτλο και εξειδίκευση υφηγεσίας στον τομέα “ορθόδοξη βιβλική θεολογία”.

β) Η ενασχόληση με τη βυζαντινή μουσική, η επιστημονική της ανάλυση και η συνθεσή της με τη Βίβλο επέτρεψε στον καθηγητή Νικολακόπουλο να κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό τον πλούτο και την παράδοση της μουσικής αυτής. Με την πάροδο των ετών ολοένα και περισσότεροι γερμανοί και άλλοι μη έλληνες άρχισαν να ενδιαφέρονται και να αγαπούν τη βυζαντινή μουσική παράδοση και κληρονομιά. Ο Σύλλογος Βυζαντινής Μουσικής που δοικείται από τον ίδιο μέχρι σήμερα, στεγάζει τη Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών, η οποία υπό τη δική του διεύθυνση έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε Γερμανία και εξωτερικό. Τις συναυλίες αυτές επισκέπτονται πλήθος ορθοδόξων χριστιανών από όλες τις δικαιοδοσίες, αλλά και πολυάριθμοι καθολικοί και ευαγγελικοί χριστιανοί και εκπρόσωποι επισήμων αρχών και κοινωνικών και φιλανθρωπικών ομάδων.

γ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος είναι ο εκδότης από το 2005 του μοναδικού γερμανόφωνου επιστημονικού περιοδικού για την ορθόδοξη θεολογία OrthodoxesForum, ένα περιοδικό στο οποίο έχει αφοσιωθεί ως πνευματικό του παιδί. Το περιοδικό αυτό που ιδρύθηκε ήδη το 1987 από τον καθηγητή κ. Θεόδωρο Νικολάου είναι όχι μόνο »μιὰ σπουδαία καὶ ἐπαινετὴ προσπάθεια, … ποὺ καλύπτει ἕνα οὐσιῶδες κενὸ στὸ γερμανικὸ καὶ γενικότερα τὸ δυτικοευρωπαϊκὸ χῶρο« (Σύναξη) αλλά και ένα φυτώριο επιστημονικού διαλόγου τόσο με τη γερμανική κοινωνία όσον και με τις άλλες ομολογίες.

δ) Ο καθηγητής Νικολακόπουλος διετέλεσε τα έτη 2003 μέχρι 2011 και από το 2017 μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Τμήματος Ορθοδόξου θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας και όταν απειλήθηκε με κατάργηση η Ορθόδοξη Θεολογία στο Μόναχο κατάφερε με αγώνες, με τις επαφές που είχε με πάρα πολλές εκκλησιαστικές και κρατικές αρχές και με τη βοήθεια του Θεού όχι μόνο να αποτρέψει την κατάργηση του Τμήματος άλλα και να προβάλλει περαιτέρω το ρόλο του στο πανεπιστημιακό στερέωμα (“Unikat”). Η δεύτερη προεδρία του χαρακτηρίζεται από μια άνθηση του Τμήματος, που έχει σήμερα πολυάριθμους φοιτητές, και από μια μεγάλη επιστημονική παραγωγή και συνεισφορά στα θεολογικά γράμματα και την Εκκλησία. Με διπλωματικό ταλέντο έχει καταφέρει μια στέρεη επικοινωνία τόσο με τις κρατικές γερμανικές αρχές όσο και με τη Δοιήκηση του Πανεπιστημίου αλλά και με τους εκπροσώπους τόσο της καθολικής όσο και της ευαγγελικής Εκκλησίας και θεολογίας. Η σχέση του Προέδρου με τους άλλους διδάσκοντες και το προσωπικό του Τμήματος χαρακτηρίζονται από συναδελφική αλληλεγγύη και χριστιανική αγάπη.

Η σύζυγός του καθηγητή κ. Μαρία Λιάνου (φιλόλογος, αρχαιολόγος και διδάσκουσα την νεοελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και οι δύο θυγατέρες του  Νέμη και Ξένια παρουσίασαν ένα λίαν συγκινητικό οπτικό-ακουστικό οδοιπορικό της ζωής και δράσης του τιμωμένου.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε στην περίοδο των σπουδών στη ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Μονάχου και στην αμέριστη και ολοπρόθυμη συμπαράσταση του καθηγητή στις φοιτητικές του υποχρεώσεις.

Ο επί σειρά τεσσάρων περίπου δεκαετιών (1982-2016) Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε θερμά τον  κ. Νικολακόπουλο για τη 30ετή προσφορά του στο λειτουργικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο των ενοριών Μονάχου και για την άψογη συνεργασία τους, μέχρι και σήμερα.

Την βραδυνή εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον καθηγητή κ. Νικολακόπουλο πλαισίωσαν με ελληνική μουσική και τραγούδια οι μουσικοί Λευτέρης Αρμύρας και Γιάννης Καλλίας.

Εντυπωσιακή και νοστιμότατη ήταν η τούρτα που ετοίμασε το ζαχαροπλαστείο Παλιός (Μόναχο) και παρίστανε τον κ. Νικολακόπουλο ως καθηγητή να είναι στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (πράσινο συντριβάνι) και ως μουσικό και πρωτοψάλτη με ένα βιβλίο με μουσικές βυζαντινές νότες.

Έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαικού έτους 2021-2022

Τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνινος μετέβη στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή ιστορική Σαλβάτορκιρχε όπου έλαβε μέρος στην εκκλησιαστική τελετή της έναρξης του χειμερινού εξαμήνου του Πανεπιστημίου Μονάχου 2021-2022.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε, τιμής ένεκα, ο Θεοφ. Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, απόφοιτος της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου, πλαισιούμενος από τον ρουμάνο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής πρωτοπρεσβύτερο Δρ. Daniel Benga, τον Αρχιμανδρίτη Kosma (Kurt) Büchl (Εκκλησία Σερβίας, Ελβετία), τον πρωτοπρεσβύτερο Nedialko Kalinov (Εκκλησία Βουλγαρίας), τον διάκονο Dejan Ristić (Εκκλησία Σερβίας, Μόναχο) και τον προἲστάμενο του ναού Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς.

Στο κήρυγμά του ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε με συγκίνηση στην τετραετή θεολογική του κατάρτιση στην ορθόδοξη Θεολογική Σχολή Μονάχου, στη δομή και προσφορά της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και  στην παρουσία και συμβολή της εν Γερμανία Ορθοδοξίας στις ανώτατες πολιτειακές και εκκλησιαστικές δομές της γερμανικής κοινωνίας.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο εψηφισμένος Επίσκοπος της Υπερορίου Ρωσσικής Εκκλησίας, Θεοφ. Hiob Bandmann, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης.

Ο Πρωτοψάλτης  καθηγητής κ. Νικολακόπουλος διηκόνησε καλλίφωνα με τη βυζαντινή μελωδία τη Θεία Λειτουργία. Παρέστησαν επίσης και φοιτήτριες και φοιτητές των διαφόρων εν Γερμανία ορθοδὀξων ενοριών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης της ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και στην αναγκαιότητα κοινής ορθόδοξης ζωής και μαρτυρίας στη Γερμανία και αλλαχού.

Ο δρ. δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης αναφέρθηκε στη λειτουργία της Σχολής και στις προοπτικές των σπουδαστών. Επίσης τόνισε τον καθοριστικό ρόλο του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου στην ίδρυση και το έργο της Επισκοπικής Συνέλευσης στη Γερμανία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Συνέλευση αυτή έχει γράψει „εκκλησιαστική ιστορία“ ως έκφραση της εκκλησιαστικής ενότητας της Ορθοδοξίας στη Διασπορά.

Ο ρώσσος εψηφισμένος Επίσκοπος κ. Hiob Bandmann παρουσίασε διεξοδικά την δομή και το έργο της Υπερορἰου Ρωσσικής Εκκλησίας στο Μόναχο και στη Γερμανία.

Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι φοιτητές οι οποίοι έθεσαν στον Μητροπολίτη ερωτήματα σχετικά με τη νομική δομή της Ορθοδοξίας στη Γερμανία και με τις σπουδές τους στο Μόναχο.

Η διορθόδοξη αυτή λειτουργική έναρξη του χειμερινού εξαμήνου του ακαδημαἳκού έτους 2021-2022 κατέδειξε για μια ακόμη φορά την χρησιμότητα της πανορθόδοξης παρουσίας και μαρτυρίας σε ετερόδοξο περιβάλλον, με την επιστημονική θεολογική κατάρτηση κληρικών, θεολόγων και κατηχητών για μια ευλογημένη διακονία τους στον Αμπελώνα του Κυρίου στη Γερμανία, στην Ευρώπη και αλλαχού.

Με τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνου προς τον Πρόεδρο του Τμήτατος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου για το διπλό ιωβηλαίο του (60 έτη ζωής και 30 χρόνια επιστημονικής και καθηγητικής προσφοράς στο Πανεπιστήμιο Μονάχου) και με τις ευχές του και προς τον εορτάζοντα την ονομαστική του εορτή δρ. δρ. Ανάργυρο Αναπλιώτη έληξε εν πνεύματι χαράς και αγαλλιάσεως η ευλογημένη αυτή εκδήλωση.

Πρωτοπρεβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ