17.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

5η τριήμερη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου

Την 5η τριήμερη Ιερατική Σύναξη πραγματοποίησε ο ιερός κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, μεταξύ 1ης και 3ης Νοεμβρίου, στην πόλη La Roche των Αρδενών.

Με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κληρικοί από το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα και την συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ,   συνάχθηκαν και διαπραγματεύτηκαν το πολύ σημαντικό ζήτημα της ποιμαντικής του εγγάμου βίου.

Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι Αιδεσιμολογιώτατοι Πρωτοπρεσβύτεροι Δρ. Αθανάσιος Γκίκας, Καθηγητής Ποιμαντικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και κ. Αλέξιος Struve, Αρχιερατικός Επίτροπος των Ενοριών Ρωσικής Παραδόσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, και ο Ελλογιμώτατος Δρ. Ανέστης Κεσελόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες της Συνάξεως ξεκίνησαν το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου με την τελετή του Αγιασμού, ενώ στην συνέχεια αναγνώστηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ ο χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου. Ο Παναγιώτατος, αφού συνεχάρη την Ιερά Μητρόπολη για την σημαντική αυτή διοργάνωση, έθεσε το θέμα της κρίσεως του γάμου, που ταλαιπωρεί την εποχή μας και την αναγκαιότητα άρθρωσης λόγου της Εκκλησίας στις σύγχρονες ποιμαντικές προκλήσεις.

Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, οποίος ευχαρίστησε τον ιερό κλήρο για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα της συνάξεως, αναφέρθηκε στην 30η επέτειο από της εκλογής και ενθρονίσεως του Παναγιωτάτου στον Οικουμενικό Θρόνο και ευχήθηκε την συνέχεια της Πατριαρχίας του για πολλά χρόνια ακόμα και εισήγαγε το πολύ σημαντικό θέμα του τρόπου διαποίμανσης του γάμου στην εποχή μας.

Τον κύκλο των εισηγήσεων άνοιξε ο Καθηγητής Δρ. Κεσελόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το έγγαμο βίο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την αρχή και εξέλιξη του μυστηρίου του γάμου στην εκκλησιαστική ιστορία και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όχι μόνο με τον παραδοσιακό τύπο οικογένειας, αλλά και με τους νέους τύπου που προκύπτουν από τις κοινωνικές μεταβολές των καιρών μας.

Η δεύτερη εισήγηση του π. Αθανασίου Γκίκα αφορούσε την προετοιμασία του ανθρώπου για το σπουδαίο μυστήριο του γάμου, τις πνευματικές προεκτάσεις του θέματος, την ουσία της συζυγίας, δίνοντας απτά παραδείγματα από την καθημερινή ζωή και την πολύ σημαντική ποιμαντική προσέγγιση της μετά την ιερολογία του γάμου πορείας του ζεύγους.

Η τρίτη εισήγηση από τον π. Αλέξιο Struve ανέλυσε το ζήτημα των μεικτών γάμων, δηλαδή της σύναψης Ορθόδοξου γάμου μεταξύ ενός Ορθοδόξου με πιστό άλλης χριστιανικής ομολογίας, βαπτισμένο στο όνομα της Αγίας Τριάδος, ένα φαινόμενο που επικρατεί στην Ορθόδοξο διασπορά. Ο μεικτός γάμος, ως οικονομία της Εκκλησίας, χρήζει ιδιαίτερης ποιμαντικής φροντίδας, με την οποία οι θρησκευτικές διαφορές του ζεύγους δεν θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση της οικογένειας, υπό το πνεύμα της αγάπης και της ολοκλήρωσης των συζύγων.  

Τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις  ακολούθησαν συζητήσεις σε ομάδες εργασίας και στρογγυλή τράπεζα, ενώ οι ιερείς έθεσαν επί τάπητος θέματα πρακτικά που αφορούν την ποιμαντική τους διακονία στις τρείς χώρες της Μητροπόλεως.

Οι συμμετέχοντες στην σύναξη εξέφρασαν την συμπάθειά τους για τους απουσιάζοντες λόγω ασθενείας, πατέρες, είτε εξαιτίας της πανδημίας, είτε για σοβαρούς λόγους, όπως ο νοσηλευόμενος πατέρας Aurel Popescu, στους οποίους στέλνονται εγκάρδιες ευχές για ταχεία ανάρρωση.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ