18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη για το κτήριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»

Β΄Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021

12 Οκτωβρίου 2021

Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη, «Το κτήριο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης και η αποκατάστασή του»

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:

Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου

Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

Βίλμα Χαστάογλου – Μαρτινίδη, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θεσσαλονίκης

Η Βίλμα Χαστάογλου-Μαρτινίδη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, από όπου έλαβε και διδακτορική διατριβή στον πολεοδομικό σχεδιασμό, και είναι κάτοχος διπλώματος της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στην Κωνσταντινούπολη, στο πανεπιστήμιο Kadir Has (Faculty of Art and Design) και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ITU το εαρινό εξάμηνο του 2013, και συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα του Kültürel Mirası Koruma Derneği για την αξιολόγηση των αρχιτεκτονικών μνημείων των μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας το 2015-2016.
Το έργο της περιλαμβάνει την ιστορία του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στις πόλεις της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, και τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει εκπονήσει ποικίλα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την ιστορία της πολεοδομίας και την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, χρηματοδοτημένα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς. Είναι μέλος διεθνών επιστημονικών ενώσεων και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Planning Perspective.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ