15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας καταγγέλλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Προικοννήσου Ιωσήφ

Του Θεοδώρου Καλμούκου / Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας καταγγέλλει τον Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ για «αντικανονική και ανάδελφο συμπεριφορά», διότι «είναι ο μοναδικός μάρτυς υπερασπίσεως αντιδίκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (Consolidated Trust) σε δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νοτίου Ουαλίας», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο επίσημο ανακοινωθέν της.

Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη σύναξη των Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και «αποφασίστηκε ομοφώνως να προετοιμαστεί κανονικός φάκελος προς υποβολή στον Παναγιώτατο και εξέταση από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό την προάσπιση του δικαίου και την προστασία της τοπικής εν Αυστραλία Εκκλησίας».

Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Προικονήσσου Ιωσήφ αυτή την περίοδο είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» θα είναι μέλος της επίσημης συνοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την εν Αμερική επίσκεψη του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Μητροπολίτη Προικοννήσου Ιωσήφ και απαντητικά στην ερώτησή μας αν θα επιθυμούσε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το θέμα, είπε πως «είναι ανάξια οποιουδήποτε σχολίου όλα αυτά».

Σε επικοινωνία μας με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, δήλωσε τα εξής: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ευρίσκεται σε δικαστική αντιδικία, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας, με κάποιο πρόσωπο, το οποίο θεωρείται ότι έκλεψε περιουσία της Αρχιεπισκοπής. Το δικαστήριο σύντομα θα αποφασίσει και θα αποφανθεί θετικά ή αρνητικά. Εγώ δεν μπορώ να αποφανθώ. Αυτό που προκάλεσε όμως αλγεινή εντύπωση, όχι μόνο σε μένα αλλά και σε όλους τους Επισκόπους, τους κληρικούς και σε όλο το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας, είναι το ότι ο μοναδικός μάρτυς υπερασπίσεως του αντιδίκου της Αρχιεπισκοπής είναι ο άγιος Προικοννήσου. Εάν επρόκειτο για δικαστήριο εναντίον μου ή εναντίον προσώπων δεν θα έδινα καμία σημασία. Κατά καιρούς μάλιστα, μού μεταφέρουν αρνητικά και πικρόχολα σχόλια του αγίου αδελφού κ. Ιωσήφ είτε για μένα είτε γενικώς για την προσπάθεια που γίνεται εδώ στην πέμπτη Ήπειρο, αλλά δεν τα κρατώ, τα παραβλέπω, και προσεύχομαι ο Θεός να τον φωτίζει. Αυτή τη στιγμή όμως ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης καταθέτει εναντίον της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, δηλαδή εναντίον του θεσμού, εναντίον της Εκκλησίας. Αυτό είναι πράξη κανονικώς απαράδεκτη, η οποία δηλώνει εκκλησιαστική και ηθική ελλειμματικότητα. Ελπίζω ο σεβαστός, κατά τα άλλα αδελφός, να καταλάβει το λάθος του και να επανορθώσει. Πάντως το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Αγία και Ιερά Σύνοδο».

Τονίζεται ότι η επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου θα είναι την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.

Ο Μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ με καταγωγή από τη Σητεία της Κρήτης, υπηρέτησε επί σειρά ετών ως ιερεύς και εν συνεχεία ως βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλο Αριανζού επί ημερών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Στυλιανού. Παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2003 και στη συνέχεια εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας από όπου παραιτήθηκε επίσης τον Αύγουστο του 2005. Τον Ιούνιο του 2008 εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Προικοννήσου, ενώ σήμερα υπηρετεί ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Πειραιώς.

Το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας έχει ως εξής: «Επανειλημμένως έχει απασχολήσει το ευσεβές πλήρωμα της Αυστραλίας η αντικανονική και ανάδελφος συμπεριφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Πρόσφατα, με πολλή λύπη πληροφορηθήκαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ο κ. Ιωσήφ, ως μη ώφελε, είναι ο μοναδικός μάρτυς υπερασπίσεως αντιδίκου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας (Consolidated Trust) σε δικαστική υπόθεση που εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νοτίου Ουαλίας. Αυτό λύπησε και σκανδάλισε τον πιστό λαό του Θεού, ακόμη και αυτούς που είχαν γνωρίσει τον ειρημένο Ιεράρχη και τον είχαν σε εκτίμηση.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωσήφ χωρίς να γνωρίζει την υπόθεση και χωρίς να έχει ζητήσει ενημέρωση από τον Αρχιεπίσκοπο, όπως θα έπρεπε, προχώρησε σε μια πράξη η οποία στρέφεται εναντίον της τοπικής Εκκλησίας και η οποία παραβαίνει τους θείους και Ιερούς Κανόνες (14ος Αποστόλων, 2ος Β ́ Οικουμενικής Συνόδου, 20ος Πενθέκτης, κ.ά.). Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε ομοφώνως να προετοιμαστεί κανονικός φάκελος προς υποβολή στον Παναγιώτατο και εξέταση από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με σκοπό την προάσπιση του δικαίου και την προστασία της τοπικής εν Αυστραλία Εκκλησίας».

Σε άλλο σημείο του ανακοινωθέντος αναφέρθηκε πως «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου ε.ε. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ προκάλεσε θλίψη στον Αρχιεπίσκοπό μας, στους Επισκόπους μας και σε όλο το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας…».

Ακόμα, «αποφασίστηκε να εορταστεί σε εθνικό παναυστραλιανό επίπεδο η επέτειος συμπληρώσεως 30 ετών από την εκλογή της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Έτσι, την Παρασκευή, 22α Οκτωβρίου, ημέρα εκλογής του Πατριάρχου, θα τελεστεί τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Marrickville, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ